Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Laguna 1.9 DCI-nie odpala

lucky_lucky 04 Jan 2010 14:09 20027 13
    lucky_lucky
    Level 9  
    Witam.
    Mam problem z Renault Laguną II 1.9 DCI 2002 r.
    Samochód stał tydzień w garażu nie odpalany, po włożeniu karty normalnie powoduje uruchomienie stacyjki tzn. zapalają się wszystkie kontrolki (świec itp), gasną,radio gra a na wyświetlaczu pojawia się napis START (tak jak do tej pory) ale nie uruchamia się, przy naciskaniu przycisku START słychać tylko takie "trykanie" i nie odpala.
    Miesiąc temu wymieniłem akumulator na nowy więc chyba po tej stronie wszystko OK. Może ktoś pomoże bo nie uśmiecha mi się holować 2 tony do serwisu :)
    Pozdr.
    konrad2k9
    Level 12  
    Słynne "trykanie" wydaje mi się że jest spowodowane słabym akumulatorem... Przygasają Ci kontrolki na liczniku podczas " Trykania" ?
    Sprawdź koniecznie stan akumulatora. Jeśli jest wszystko ok to wina może leżeć po stronie rozrusznika ale wątpię.

Pozdrawiam.
    lucky_lucky
    Level 9  
    No właśnie problem polega na tym że zanim akumulator wymieniłem na nowy bo stary wysiadł to tak jak piszesz kontrolki w momencie uruchamiania przygasały, więc wymieniłem akumulator na nowy i jeździłem spokojnie miesiąc czasu, ostatnio stał sobie tydzień w garażu no i objaw taki jak pisałem wcześniej, nic nie przygasa, wszystko się świeci normalnie kiedy odpalał bez zarzutu, ale teraz nie odpala tylko tryka :)
    emeryt2
    Level 42  
    Przeczyścić klemy akumulatora.
    konrad2k9
    Level 12  
    Skoro nowy akumulator to klemy powinny być czyszczone. Zgadzam się z wypowiedzią wyżej, przeczyścić.
    lucky_lucky
    Level 9  
    Szkolny błąd, faktycznie zapomniałem przeczyścić klemy, po zabiegu i masażu pali jak nowy. DZIĘKI - POZDRAWIAM :D
    mlody1587
    Level 10  
    "lucky_lucky" ty miałes dobrze bo wyczysciłeś klemy i u ciebie hula a u mnie wszystko ok kreci rozrusznik a nie chce odpalic świeci się kontrolka stopu i nie odpala i też mi sie nie widzi holowanie do serwisu ! proszę o pomoc ! jak ja odpalic??
    Przemo9826
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Nikt nie mówił o serwisie, w Twoim temacie napisałem że do specjalisty trzeba oddać, czyli do elektryka.

A najlepsze jest to że dopiero tutaj napisałeś że rozrusznik kręci....

Jak tak będziesz opisywać swoje problemy to nikt nie pomoże.

Tylko marudzisz, "o ja biedny moja lala nie odpala, ratunkuuuuu"
    mlody1587
    Level 10  
    facet ja napisalem że pali mi się kontrolka stopu i nie odpala i teraz sie pytam jak ja odpalic żeby dojechac do tego elektryka i mechanika i jak pisze że nie odpala to chyba wynika z tego że kręci bo jak by mi nie kręcił rozrusznik to bym sam sparawdził aku i rozrusznik !!
    Przemo9826
    No to sprawdzaj dalej mądralo, powodzenia życzę.

I pisownię kolega raczy poprawić.
    waspik
    Level 2  
    A ja mam pytanie z innej beczki , Mianowicie wyjechalem do wiednia. I mialem wypadek , nie moglem prowadzic samochodu , wiec stal w garazu, Po 2 miesiacach i ostatnich mrozach, nie jestem w stanie dostac sie do samochodu. Akumulator jest rozladowany. Wiadomo nie mam w drzwiach wejsca na kluczyk. Co panowie radzicie ??, Niemieckiego za dobrze nie znam i narazie odpuszczam tutejsza pomoc.
    Przemo9826
    Jak to nie masz? Masz od strony kierowcy zaślepkę na wkładkę zamka, a w karcie kluczyk, gdyby kolega chociaż instrukcję obsługi poczytał, to nie zadawałby takich głupich pytań.

waspik
    Level 2  
    instrukcje mam po francusku , bez zdjęć , tylko o silniku ,oleju, i wycieraczkach i gwarancji. Ale dziekuje