Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sharan 1.9tdi 110km 98r. - trudno rano uruchomoć

majdan1986 04 Jan 2010 15:56 8139 17
Relpol
    majdan1986
    Level 10  
    witam panowie i panie . otoz mam taki problem , rano samochod ciezko mi pali , sharan 1.9tdi 110km 98r. musze dlugo krecic i po pewnym czasie odpala rowno i chodzi bez zazuztu jest tak rowniz po dluzszym postoju, ochlodzeniu silnika, kupilem go niedawo , wiem napewno ze uszkadzone jest autoamtyczne grzanie swiec , ale jest dorobiony przycisk na konsoli po jego zalaczeniu pojawia sie napiecie na siecach i grzeja niestety nie pomaga grzanie swiec , powiem jeszcze ze po nacisnieci tego przycisku pojawia sie blad 1266 chyba , ale dalej nie wiem co zrobic , podlaczylem VAG ale zabardzo nie wiem co powinienem odczytac , moze jest ktos kto mi pomoze

Sharan 1.9tdi 110km 98r. - trudno rano uruchomoć Sharan 1.9tdi 110km 98r. - trudno rano uruchomoć Sharan 1.9tdi 110km 98r. - trudno rano uruchomoć Sharan 1.9tdi 110km 98r. - trudno rano uruchomoć Sharan 1.9tdi 110km 98r. - trudno rano uruchomoć
  • Relpol
    punk's
    Level 12  
    błąd 1266 przekaźnik świec żarowych J52 (przerwa lub zwarcie do masy).
    15darekvw
    Level 27  
    VAG vagiem ale moze nalezało by sprawdzic ukłlad paliwowy bo moze ci sie zapowietrza :!::!::!:komputer ci tego niepowie :D a jesli chodzi o VAGA to musisz wejsc w opcje silnik a potem w odczyt błedów:D:D:D
    dominik_radomski
    Level 12  
    problemem może być filtr paliwa. Miałem podobny problem samochód ciężko palił a na dodatek dławił się jak wciskałem pedał gazu. Wymiana filtra pomogła od razu.
  • Relpol
    Sztomel
    Level 35  
    Po pierwsze to odczyty wartości powinieneś robić na rozgrzanym silniku - temperatura nie mniejsza niż 85*C, brakuje jeszcze bloku 000 a nadto masz strasznie niską wartość dawki paliwa - w grupie 001 pole drugie od lewej masz 10 mg/skok, powinieneś ją skorygować do wartości 4 mg/skok, powtórz zatem odczyt przy prawidłowej temperaturze i dodaj grupę 000.
    trans-serwis
    Level 39  
    Do kolegi Sztomel temp. 75 stopni już mu wystarczy.
    Kolega majadan potrzebujesz korekty dawki.
    Sztomel
    Level 35  
    Jestem jednak zdania by powtórzył to przy wyższej temperaturze aby wyniki nie były zakłamane, wartości EGR zbyt wysokie ale powodem może być właśnie nierozgrzany silnik i zasada taka by przed odczytem 003 przegazować na chwilę by EGR był aktywny, ponadto grupę 000 daj w trybie normalnym jak i w nastawach podstawowych.
    majdan1986
    Level 10  
    OK , jutro postaram sie zrobic pomiary przy dobrze nagrzanym silniku, a czy pomiary z grupy 000 moga byc z zimnego silnika bo owe posiadam , no i dodam ze cieply silnmik pali duzo lepiej
    kundzio77
    Level 10  
    Moim zdaniem to samochód ma ustawiony za późny zapłon.
    majdan1986
    Level 10  
    panowie , mam jeszcze jeden problem bo wsumie nie wiem jaka temperature ma silnik , ponizej na zdjeci jest zrobiony pomiar vagiem przy zimnym calkiem silniku a tem na zewnatrz to -3 , jezeli to czujnik to gdzie on sie znafuje zeby go wymienic , no i dodam ze kat wtrysku skacze mi od wartosci 47 do 72 na pozycji 2 , nie wiem czy tak powinno byc , dzisiaj bede robil trase wiec powinienem zrobic pomiar na rozgrzanym silniku , ale moze ktos cos powie ze tego

Dodano po 3 [godziny] 51 [minuty]:

panowie odpiolem wtyczke od czujnika temp, i samochod pali od strzala nawet chwile nie zakreci , czy to mozliwe
    car-net-audio
    Level 1  
    mam podobny problem , pytanie moje to czy mozliwe ze to wlasnie czujnik temp , i jeszcze jak go wymontowac
    jarsaw
    Level 23  
    Witam , do kolegi Majdan1986 podjedź na pożądną diagnostykę to się wyjaśni co i jak 505 509 597
    majdan1986
    Level 10  
    witam kolege , jak cena za diagnoze
    15darekvw
    Level 27  
    do Majdan 1986 i Car-net-audio jak wypniecie wtyczke z czujnika temperatury to autko wam odpali bez problemu na dotyk bo jak sterownik silnika nie widzi sygnału z czujnika tamperatury cieczy chłodzacej to wchodzi w tryb pracy jakby awaryjny i za kazdym razem grzeje swiece i daje dawke rozruchowa paliwa czy auto jest ciepłe czy zimne tak sie dzieje i wówczas pali od kopa,moim zdaniem to nie jest czujnik temp.ale prosze sprawdzic jeszcze to na odczycie błedów z komputera.
    majdan1986
    Level 10  
    a to ze na zimnym silniku vag pokazuje mi tem powyzej 100 stopni to co za to odpowiada

Dodano po 33 [minuty]:

i dodam ze na wskazniku tem dochodzi maksymalnie do drugiej kreski ale to po dlugiej jezdzie , mam padniety dogrzewacz , ale czemu w grupie 000 (zdjecie powyzej) jest tak wysoka temp. PODPOWIE KTOS CZY MOZE BYC TO WINA CZUJNIKA , dodam ze z tym czujnikiem jak jest podpiety swiece wogole sie nie grzeja
    Lopez292
    Level 11  
    Mam pytanko. Czy po wymianie filtra paliwa (inny założyłem niż oryginalny, jest o wiele mniejszy niż oryginał) może wzrosnąć zużycie paliwa?
    15darekvw
    Level 27  
    filtr ma za zadanie oczyszczac paliwo a nie je pic,objetosc filtra nic niema do wiekszego spalania w aucie.
    Lopez292
    Level 11  
    Dzięki za odpowiedź. Moje 1,9 tdi 90 km w mieście paliło niecałe 6 l na trasie niecałe 5 l (ekonomiczna prędkość zawsze) a teraz pali ponad 7 l w mieście. Wiem że przy wymianie filtra paliwa zapowietrzył mi się układ i był odkręcany jeden wtrysk aby odpowietrzyć pompę. Brak błędów w silniku (czytane Vagiem 4.9 PL). Może już wtryski siadają w końcu ma ponad 350 tys. Będę szukał dalej. Pozdrawiam