Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fiat Punto 1.2 95r. problem z układem chłodzenia

Punciakuś 05 Jan 2010 23:14 9999 13
    Punciakuś
    Level 2  
    Witam... mam problem z układem chłodzenia w Punto... jeździłem normalnie i nagle auto Mi się zagrzało nie załączał się wentylator... I nie było ciepłego powietrza podczas ogrzewania tylko leciało zimne.... Podjechałem do mechanika wymienił Mi termostat dolał płynu do chłodnicy i odpowietrzył... ale wentylator od chłodnicy nadal się nie załącza... Mówi ze nagrzewnica była zawalona i trzeba cały układ chłodzenia od nowa sprawdzić, bo nie będzie ciepłego powietrza.... Wentylator natomiast gdy załączę się na krótko(na spinkę)... to działa a czujnik temperatury był wymieniony pół roku temu... Auto Mi stoi pod blokiem i boję się jeździć zęby go nie zagrzać..... Proszę o pomoc i radę co robić... i co to może być...
    fuelinyourblood
    Level 35  
    uszczelka pod głowica
    Kamil198911
    Level 10  
    sprawdzałeś bezpieczniki ?może bezpiecznik spalił się !!
    Krzysiek534
    Level 16  
    To że wymieniony wcale nie znaczy dobry, ale ja też stawiałbym na uszczelkę pod głowicą.
    bzykus87
    Level 10  
    Ogolnie to chyba zmien mechanika, bo pojechales z usterka i wyjechales z ta sama, a kase wzial...
    Tez mialem podobnie, tzn zaczelo sie od rozsadzenia nagrzewnicy(stary korek odpow.)a potem juz wyciek z obudowy termostatu...wystarczylo pare km pojezdzic i plynu zostawalo tyle, ze wiatrak juz sie nie zalaczal.
    Obudowa wymieniona i wszystko ok, temp. trzyma, wszystko chodzi.(tzn chodzilo bo znow wyciek w innym miejscu, ale to juz inna bajka nie na temat)
    BRYS_
    Level 22  
    Zacznij od wymiany czujnika temperatury,który jak sam piszesz jest uszkodzony.
    Co pokazuje wskażnik temperatury i kontrolka jej przekroczenia na liczniku?
    Jakie są temperatury węży dochodzących do nagrzewnicy?
    Płyn wyrzuca w czasie pracy silnika,czy zaraz po jego zgaszeniu?
    jacek0503
    Level 21  
    Niestety musze Pana zmartwic - to co Pan pisze wyglada mi na uszczelke pod glowica.Ja miałem to samo-choc nie było klasycznych objawów tzn. nie ubywało płynu nie grzał sie za szybko silnik chodził rowno.Poprostu nagle przestała grzac nagrzewnica i tak jak u Pana najpierw sprawdzilem i wymieniłem termostat-nadarmo.Trzeba jechac na taki specjalny przyrzad ktory wkłada sie do zbiorniczka z plynem chlodzacym i on wskaze czy ma Pan spaliny w plynie.Jesli zabarwi sie na zielono plyn tzn.ze ma Pan spaliny i niestety uszczelka jest do wymiany.Takie uszkodzenie jest to bardzo czeste we Fiatach ja osobiscie robie juz druga uszczelke.Nie zycze panu tego.Kosztowne i pracochłonne.pozdrawiam.J
    beata-alek
    Level 2  
    witam mam punto 94r 1,7 TD i wystąpił problem z ogrzewaniem. od jakiegos miesiaca jak auto jest na luzie to grzeje na maxa, natomiast jak jadę (i im szybciej tym zimniej)dmucha tylko zimnym powietrzem i jest strasznie zimno. Byłam u mechanika i niestety powiedział mi że musze wymienić termostat a to strasznie drogo wychodzi. może ktoś zna inna metodę co i jak z tym zrobić?
    RobertLodz09
    Level 30  
    A jaką temp. wskazuje wskażnik na tablicy podczas jazdy? Kolo 50 Stopni?
    romanhoks
    Level 16  
    Wymień uszczelke pod głowicą zapowietrza sie nagrzewnica . typowe u fiata.
    prymusnmr
    Level 10  
    popieram uszczelka pod glowa i jesli sam chcesz sie tego podjac to mozesz kliknac na priv gg1118426 chetnie pomoge.
    beata-alek
    Level 2  
    no właśnie ten model fiata nie ma wskażnika temperatury tylko jest kontrolka... po prostu przy wyższym biegu i wiekszej prędkości dmucha zimne powietrze a jak stoi to się szybko nagrzewa i grzeje dopóki nie rusze... aha i jak sa te dwa węże pod maska to ponoc jeden ma być ciepły a drugi zimny przy włączonym silniku a one oba są od razu ciepłe...(tak mówił mechanik)...kurczę zima na całego a ja mam zimno w aucie:(
    viper555
    Level 39  
    Co wy z tą uszczelką termostat do wymiany.P