Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Diora AS 952 - nie odbiera stacji

matuch 06 Sty 2010 11:00 3241 23
  • #1 06 Sty 2010 11:00
    matuch
    Poziom 10  

    Cześć
    Mam podobny problem jak w temacie :Diora AS 952 - nie łapie stacji.
    Radio diora nie odbiera żadnych stacji:
    Układ scalony SAA1057 podaje napięcie w przedziale 2-9V dla częstotliwości 88-108MHz. Po odpięciu obciążenia ( rezystor R197 ) napięcie zmienia się w przedziale 0-29V. Czyli układ SAA1057 jest ok . Wydaje mi się że coś nie tak jest z głowicą. Proszę o pomoc

    0 23
  • #2 06 Sty 2010 12:13
    staho1
    Poziom 20  

    Proszę sprawdzić zasilanie tranzystora MOSFET wzm. wcz. głowicy , często występuje przerwa na dławiku doprowadzającym zasilanie.

    0
  • #3 06 Sty 2010 14:36
    matuch
    Poziom 10  

    Napięcie na tranzystorze BF961 13,24V
    Zmiana napięć noga 6 SAA1057 dla zakresów :
    MW 0,8-19,3V
    LW 0,11-21,86V
    FM 2,06-9,04V
    Radio było już przestrojone i grało od paru lat i nagle przestało.

    0
  • #4 06 Sty 2010 18:10
    Jerzy Majkut
    Poziom 24  

    Witam! Wydaje mi się, że coś przywiera ci napięcie warikapowe. Pozdrawiam.

    0
  • #5 06 Sty 2010 19:50
    dybas
    Poziom 37  

    Sprawdź wszystkie napięcia zasilające, a w przypadku gdy są właściwe, odpinaj poszczególne gałęzie. Głównym podejrzanym wydaje się tor FM (głowica).

    0
  • #6 07 Sty 2010 08:22
    matuch
    Poziom 10  

    Jak odepnę głowice ( noga4) to napięcia zmieniają się poprawnie więc na pewno to coś z głowicą. Nie wiem jak sprawdzić tą głowicę ale będę musiał ją chyba całą wyjąć. Próbowałem kręcić rdzeniem od cewki oscylatora i napięcie trochę wzrosło ( ale skoro radio działało to nie tędy droga). Napięcia sterowania na diodach BB104G jest takie jak na wejściu poza diodą w układzie oscylatora gdzie zmienia się od 0,1-21V. Jak w oscylatorze podłączyłem pojemność ( wkrętak ja i do masy ) na wyjściu cewki L5 to napięcie na nodze 4 głowicy było poprawne. Jak można to posprawdzać i naprawić.

    0
  • Pomocny post
    #7 07 Sty 2010 11:12
    djlj24
    Spec od car audio

    Moim zdaniem po odłączeniu głowicy napięcie warikapowe powinno mieć cały czas wartość maksymalną - nie powinno się zmieniać przy strojeniu, bo przecież z wejścia oscylatora syntezer dostaje informację, że częstotliwość jest za niska i stara się ją zwiększyć.

    0
  • #8 07 Sty 2010 12:06
    matuch
    Poziom 10  

    djld24 masz rację po odłączeniu głowicy ( noga4) napięcie na wejściu strojenia przy FM wynosi 29V niezależnie od nastawy fali

    0
  • Pomocny post
    #9 07 Sty 2010 13:44
    dybas
    Poziom 37  

    A może uległ uszkodzeniu trymer w głowicy? Pokręć C20 (heterodyna). Może podczas przestrajania głowicy coś się zwarło lub źle zlutowało?

    0
  • #10 08 Sty 2010 08:00
    matuch
    Poziom 10  

    Pokręciłem C20 kilka razy i pomogło, ustawiłem napięcia strojenia dla 88MHz-3V i 108MHz -25V, napięcia strojenia wróciło do normy ale radio nadal nie gra. Zmierzyłem napięcia na tranzystorach T107 i T108 ( na schemacie ok7V na emiterze ) w moim przypadku poniżej 1V. Zasilanie ok 14,5V

    0
  • #11 08 Sty 2010 15:09
    staho1
    Poziom 20  

    Najbardziej podejrzane C127 , C128 , C130, C131 ,F101.

    1
  • #12 08 Sty 2010 17:02
    dybas
    Poziom 37  

    Gdzie było mierzone napięcie zasilania? Dla głowicy UKF jest klucz z tranzystorów T05 i T106. Czy na wyjściu tunera jest szum czy cisza?

    0
  • #13 09 Sty 2010 11:00
    matuch
    Poziom 10  

    Na wyjściu tunera jest idealna cisz, napięcia były mierzone za kluczem załączającym to napięcie

    0
  • #14 10 Sty 2010 14:07
    dybas
    Poziom 37  

    A czy mikrowyłącznik nie wycisza sygnału? To trywialne pytanie, ale trzeba się upewnić.

    0
  • #15 11 Sty 2010 07:16
    matuch
    Poziom 10  

    Pewnie chodzi o ten mikroswich który jest zamontowany przy włączniku napięcia. On na pewno nie wycisza sygnału bo na innych zakresach jest ok

    0
  • #16 15 Sty 2010 13:23
    matuch
    Poziom 10  

    Sprawdziłem tranzystory p.cz. FM i są OK kondensatory wymienię ale muszę się wybrać do sklepu
    Mam pytanie jak nazywają się elementy F101 i F103 ( SFE 10.7) ciężko odczytać ze schematu
    Jak mógł bym sprawdzić tor p.cz. FM

    0
  • #17 15 Sty 2010 16:28
    dybas
    Poziom 37  

    To są filtry ceramiczne. Ale ich uszkodzenie jest mało prawdopodobne.

    0
  • #18 08 Kwi 2010 14:33
    matuch
    Poziom 10  

    Dziś miałem trochę czasu by móc spróbować naprawić radio ,ale nie mogę tego zwalczyć. Zastanawiam się czy można podpiąć inną głowicę z innego radia ( podpiąć się do filtra p.cz.)

    0
  • #19 19 Kwi 2012 10:19
    szumigt
    Poziom 15  

    Witam. Nie chce zakładać nowego wątku ale jesli to nie zgodne z reg to sroki.
    W sprawie przestrojenia AS952. Wywaliłem kondensatory, przelutowałem nóżkę na scalaku i wyregulowałem napięcia na K10 ... i to wszystko. Nie zrobiłem tego ostatniego kroku bo przyznam że nie wiem jak. Zacząłem kręcić trymerami/cewkami do tego przenaczonymi ale nic się na wskaźniku nie zmieniało i wróciłem do pierwotnego ustawienia. Radyjko gra na wyższym paśmie stacje łapie nawet poprawnie nawet na kawałku drutu ale mieszkam w Łodzi a tutaj sporo nadajników. Jest jednak jeden kłopot .. kiedy włącze stereo świeci się czerwona dioda Signal a wskaźnik poziomu sygnału ani się zaświeci. Zapewne to wina tego ostatniego kroku (dostrojenia wzmocnienia) ale przyznaje się że nie wiem jak tego dokonać ...

    Pomożecie ??

    0
  • #21 20 Kwi 2012 10:02
    szumigt
    Poziom 15  

    Józio17 napisał:
    Witam.
    Kolego, ileż o tym jest napisane, ostatni post https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1986173&highlight=&sid=
    Pozdrawiam.


    Nie no ok ... przeczytałem ale to jest tak jak z instrukcja serwisową i napisaniem "wymienić tranzystor" ;)
    Napisałem w wiadomości .. krecę trymerem w obwodzie 1 przy nastrojonej stacji na 107.8ale zrobiłem z 10 obrotów w jedną i druga stronę a wskaźnik ani drgnie ... Dlatego moje pytanie jak to nastroić?? To mam kręcić w prawo (w lewo) do oporu czy jak ??

    Wiem że to może dziecinne pytanie ale nie mam żadnych efektów po kręceniu tymi trymerami/cewwkami ... a dioda signal dalej na czerwono

    0
  • #22 20 Kwi 2012 15:16
    Józio17
    Poziom 27  

    Witam.
    Warto posłużyć się miernikiem podłączonym do pin 13 IC101, wskaźnik poziomu zaczyna działać gdy napięcie na tej nodze przekroczy 1V, jeżeli strojenie obwodu 1 nie zmienia napięcia na pin 13 stroić obwody 2 oraz 3 a potem wrócić do pierwszego, czerwona dioda to wskaźnik odbioru stereo. Trymer cały zakres pojemności zmienia w trakcie jednego obrotu, więc nie ma sensu kręcenie 10 razy w prawo czy w lewo.
    Pozdrawiam.

    0
  • #23 20 Kwi 2012 22:38
    szumigt
    Poziom 15  

    Józio17 napisał:
    Witam.
    Warto posłużyć się miernikiem podłączonym do pin 13 IC101, wskaźnik poziomu zaczyna działać gdy napięcie na tej nodze przekroczy 1V, jeżeli strojenie obwodu 1 nie zmienia napięcia na pin 13 stroić obwody 2 oraz 3 a potem wrócić do pierwszego, czerwona dioda to wskaźnik odbioru stereo. Trymer cały zakres pojemności zmienia w trakcie jednego obrotu, więc nie ma sensu kręcenie 10 razy w prawo czy w lewo.
    Pozdrawiam.


    No i to jest konkret. Dzięki wielkie. Zrobiłem. Nie wiem co teraz inaczej ale tym razem zatrybiło. Zacząłem od 1 trymer-a potem 2 i 3. Potem dolna skala i cewki ... też ok. Niestety pojawił się kłopot bo jak ruszyłem cewki to się okazało że chyba ze starości w 1 cewce pękł rdzeń. Na szczęście jako tako 2 i 3 udało mi się dostroić c siłę sygnału. Nie wiem na ile pęknięcie rdzenia w 1 wpłynęło na działanie cewki ale nie wiem czy jest sens to wymieniać i na ile jest to kłopotliwa robota bo pewnie koszt będzie nie wielki ?? Jak taką cewkę dobrać w ogóle ... jest to do kupienia ??

    0
  • #24 22 Kwi 2012 23:16
    DIORADIO
    Poziom 25  

    Tych cewek w głowicy FM nie dostaniesz bo DIORA robiła to we własnej nawijalni i oznaczała swoimi kodami. ALe podpowiem Ci tak: wpuść kropelkę oleju tam gdzie masz pęknięty rdzeń, wylutuj głowicę i od strony druku będziesz miał otwory pod cewkami żeby dostać się do rdzeni, wtedy dopasowanym wkrętakiem do wgłębienia w rdzeniu powoli i delikatnie wykręcisz rdzeń z cewki, obrócisz rdzeń i możesz go użyć ponownie. Tyle co się ukruszy z rdzenia nie będzie miało wielkiego znaczenia przy strojeniu. Jeszcze chyba gdzieś mam takie cewki ale trzeba by je odszukać.

    0