Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TELESTAR 9470TN chassis SM-2 nie włącza się

tomi1975 06 Sty 2010 13:09 3759 33
  • #1 06 Sty 2010 13:09
    tomi1975
    Poziom 13  

    Witam tv miał uszkodzony mostek Gretza, po wymianie pojawiło sie napięcie 313V na C105 po pierwotnej, a po wtórnej mam +B 142V C143, 28V C121, +5V jest natomiast brak jest 12V, i 8V. Na LM317 wchodzi 17,7V na 3 nóżkę ale na wyj. nóżki 1 i 2 mam 0 volt. Czy uszkodzony jest LM317? nie pokazuje zwarć na mierniku, Q123 sprawdzony jest dobry.

    0 29
  • Pomocny post
    #2 06 Sty 2010 20:29
    andrzej c
    Poziom 29  

    Skoro nie ma 12 V na wyjściu LM317, to musi być otwarty Q123. Na bazę tego tranzystora przychodzi napięcie STANDBY za pośrednictwem Q459 (BC547B) z 19 pin procesora sterującego. Przy włączeniu odbiornika do pracy powinno być bliskie zera (tranzystor powinien być zatkany).

    0
  • #3 07 Sty 2010 11:08
    tomi1975
    Poziom 13  

    A co może powodować że mam 5v na bazie Q123 jest tam złącze S401 to od klawiatury lokalnej, czy ona może wpływać na Q459 a ten otwiera Q123?

    0
  • Pomocny post
    #4 07 Sty 2010 16:12
    andrzej c
    Poziom 29  

    Klawiaturę lokalną można odłączyć i się przekonać. Jeśli na bazie Q123 jest 5 V, to zatkany jest Q459. Nic Kolega nie pisze, czy i jak zmienia się napięcie na pin 19 IC301 (procesora sterującego). W momencie włączania pilotem ze stanu czuwania do normalnej pracy, na pin 19 powinien pojawiać się stan wysoki i otwierać Q459.

    0
  • Pomocny post
    #5 07 Sty 2010 21:17
    bogred
    Moderator TV

    tomi1975 napisał:
    A co może powodować że mam 5v na bazie Q123

    Na bazie tego tranzystora, jeśli jest sprawny, może być co najwyżej 0,7V w stosunku do masy. Przecież jest to zwykły tranzystor npn :!: I wtedy tranzystor ten przewodzi, blokując napięcia 12V i 8V. Aby te napięcia były, musi być zatkany, czyli na bazie ma być 0V, a dalej- jak pisze kolega andrzej c

    0
  • #6 08 Sty 2010 18:04
    tomi1975
    Poziom 13  

    Tv ruszył bez klawiatury, okazało się że puściły luty kabelków przy płytce klawiatury, polutowałem i tv startuje, ale wyszła jeszcze jedna usterka obraz jest zwężony z każdej strony (góra,dół,lewa i prawa strona) po 3-4cm. Czy to może być TDA3654 uszkodzony?

    0
  • Pomocny post
    #7 08 Sty 2010 19:46
    amper 72
    Poziom 16  

    Sprawdź kondensatory w kolektorze tranzystora WN.

    0
  • #8 08 Sty 2010 21:25
    tomi1975
    Poziom 13  

    Właśnie je wymieniłem C696-10nF,C697-22nF,C692-680nF,C699-2,2nF,C698-1nF ale takiego nie miałem i dałem 2,2nF zamiast 1nF. Obraz jest już na całym ekranie przydałoby się tylko całego lekko w prawo przesunąć, bo z lewej zjada mi obraz a z prawej jest fałda pionowa jak na zdjęciu.




    TELESTAR 9470TN chassis SM-2 nie włącza się

    0
  • Pomocny post
    #9 08 Sty 2010 21:29
    radsat
    Moderator

    Daj właściwy kondensator C698.

    0
  • #10 09 Sty 2010 12:34
    tomi1975
    Poziom 13  

    Nie mam czekałem na dostawę i wczoraj przyszły części ale 1nF nie przysłali. A może zrobić wypadkową z połączenia kondensatorów 2x2.2nF w szereg, lub 2x470pF równolegle. W obu przypadkach powinno wyjść ok 1nF. Jest jeszcze obcja ze schematu z AmstradaCTV3128N tam C698 ma 470pF może tak spróbować?

    0
  • Pomocny post
    #11 09 Sty 2010 17:11
    andrzej c
    Poziom 29  

    Może Kolega jak najbardziej łączyć kondensatory, byleby tylko były wysokonapięciowe i przystosowane do pracy impulsowej. Proszę jeszcze sprawdzić pozostałe elementy w gałęzi cewek odchylania H: C620, C600, D683.

    0
  • #12 09 Sty 2010 17:50
    tomi1975
    Poziom 13  

    Mam już ten 1nF ale to nie to, nadal jest pas z prawej strony, a obraz maksymalnie jest już przesunięty w prawo P300. Może korekcja E/W jest padnięta TDA8145. Jeszcze jest taka rzecz przy włączaniu zanim pojawi się obraz mam przez chwilę biały poziomy pasek jakieś 3cm od góry na czarnym tle, jak wskoczy obraz pasek zanika. A co będzie się działo jak bedzie odwrotnie włożona wtyka S580 lub S581 są wyłamane i można je w obie strony założyć może źle wtyki wsadzam?

    0
  • Pomocny post
    #13 09 Sty 2010 19:35
    amper 72
    Poziom 16  

    Sprawdź elektrolity w aplikacji TDA 3654.

    0
  • #14 09 Sty 2010 22:04
    tomi1975
    Poziom 13  

    Elki powymieniane, w obwodzie cewek odchylania H wymieniłem wszystko, zostały tylko dławiki do wymiany L679,L676 ale w tej chwili nie mam takich. W korekcji E/W są dwa perki P580, P581 reg. nimi trochę schowałem fałdę ale więcej nie da rady bo zniekształca obraz. Na zdięciu widać lekkie załamanie z prawej które pogłębia się przy zmianie kanałów poczym się chowa,ale widać także że tło obrazu nie jest jednolite, wygląda to tak jakby były dwa obrazy nałożone na siebie. Antena i euro odłączone a tv ustawiony na AV w takim ustawieniu obraz powinien być czarny? a jest rozjaśniony niestety nie mam pilota i nie wiem jak ustawiony jest poziom jasnośći.

    TELESTAR 9470TN chassis SM-2 nie włącza się

    0
  • Pomocny post
    #15 09 Sty 2010 22:10
    amper 72
    Poziom 16  

    Sprawdź, czy nie ma tętnień w zasilaniu linii, podmień kondensator.

    0
  • #16 09 Sty 2010 22:14
    tomi1975
    Poziom 13  

    Sprawdzone jest stabilne elki wymienione.

    0
  • Pomocny post
    #17 09 Sty 2010 23:39
    andrzej c
    Poziom 29  

    Czy przypadkiem napięcie siatki drugiej Ug2 nie jest zbyt wysoko ustawione? Dolny potencjometr SCREEN na trafopowielaczu.

    0
  • #18 10 Sty 2010 11:42
    tomi1975
    Poziom 13  

    Regulowałem ug2 i nic to max. przyciemnienie. Prześledziłem tematy ne elektrodzie i wszystkie kierują na dławiki L679,L676 oraz diody D677,D678 a tych elementów jeszcze nie wymieniałem może to będzie to jutro sprawdzę.

    0
  • #19 11 Sty 2010 17:54
    tomi1975
    Poziom 13  

    Podmieniłem dławiki L679,L670,L676 i diodę D678-BYV95C tej D677-BY228 DAMPER nie mam muszę zamówić, co to za dioda ta DAMPER? Narazie obraz bez zmian poduszka z prawej i podwójne tło.

    0
  • Pomocny post
    #20 11 Sty 2010 19:54
    amper 72
    Poziom 16  

    Jest to dioda tłumiąco-usprawniająca.

    0
  • #21 13 Sty 2010 17:01
    andrzej c
    Poziom 29  

    Czy prawidłowa jest wartość napięcia zasilającego moduł korekcji E/W i wzmacniacza odchylania pionowego? Ma mieć 26 V. Napięcie to idzie z 8 pin trafopowielacza i jest filtrowane na C861 (470 µF). Poza tym sprawdziłbym wszystkie elementy w aplikacji TDA8145 oraz mające wpływ na fazę C331 (10 nF) i R335 (470 kΩ) przy 39 pin TDA8362A . Jeśli chodzi o te dwa pasy u góry i u dołu ekranu- może włączony jest tryb 16/9 ?

    0
  • #22 13 Sty 2010 21:13
    tomi1975
    Poziom 13  

    Witam dzisiaj podmieniłem diodę D677-BY228 w torze odchylania H wymieniłem już wszystkie elementy! zająłem się korekcją wym. zenerkę D574 plus TDA8145 reszta elem. w tym module sprawdzona napięcie zasilania 26.5V na TDA3654 nie sprawdziłem -mój błąd. efekt tych wymian jest gorszy niż przed, bo oprócz poduchy z prawej, wyszła lekka poduszka z dołu. Geometria nie do ustawienia. Te pasy to nie tryb 16/9 tak wyświetla jasne obrazy z takim nałożonym ciemniejszym prostokątem. Jutro zacznę wkładać stare elementy żeby zobaczyć który spowodował poduszkę na dole ok.1cm mogłem nie zauważyć po wym. dławików. Sprawdzę też zasilanie 26V na TDA3654 i TDA8362A

    0
  • #23 14 Sty 2010 17:09
    tomi1975
    Poziom 13  

    Zrobiłem pomiar na TDA3654 pin9 na C587-26.5V pin6 na C579-20,5V na pinie 6 w/g opisu tda ma być 27V brakuje 6 volt. Sprawdziłem C331-ok R335-ok jest tam 8V na perka. Korekcja E/W wej. 26V wyj. 5.5V napięcie na C583-16V, C581-26.5V, C600-142V stby./ 83V praca, C602-142V stby./179V praca. Po wym. na stary dławik L670 dolna poduszka znikła prawa została, ale wychodzi dopiero po kilku minutach pracy a nie jak wcześniej odrazu. Z 6pin tda3654 idzie V.SYNC na pin37 CTV811s czy tam ma być 5v?

    0
  • #24 14 Sty 2010 18:40
    andrzej c
    Poziom 29  

    Na pin 6 powinno być o około 0,6 V mniej niż na pin 9 TDA3654. Wszystko wskazuje na to, że uszkodzona jest dioda D576.
    Na 6 pin układu jest zasilanie stopnia końcowego wzmacniacza pionu. To na 8 pin są impulsy generatora powrotu. Tam, gdzie Kolega pyta ma być prawdopodobnie ok. 5 V.

    0
  • #25 15 Sty 2010 20:45
    tomi1975
    Poziom 13  

    W końcu znalazłem przyczynę wym. jeszcze raz C620-680nF, C692-680nF,C696-10nF i poduszka znikła. Miałem pecha trafiłem na buble fabrycznie nowe, nie wiem który z nich szwankował bo wymieniłem trzy naraz. Ale to nie koniec ,bo geometrii nie mogę ustawić, obraz jest jakby był włączony ZOOM. Na planszy testowej koło ma ścietą górę i dół, ale nie jest elipsą. Nie mam pilota i nie mogę sprawdzić trybu 16/9 lub Zoom jeżeli ma? Jak puszczę video w formacie 16/9 to pasy góra-dół mają zaledwie 1,5cm. Sprawdziłem rezystory przy V.AMP R563-100ohm ma 70ohm,R562-18k ma 13k,R562-56k ma 32k, reszty nie pamiętam ale są różnice ze schematem. P579 ma mały zakres reg. tylko około 1cm można przesunąć obraz góra-dół. Wymieniać rezystory? czy szukać gdzie indziej? A na TDA3654 pin (6) nadal jest 20,5V dioda D576 i elektrolit podmieniona.

    0
  • #26 15 Sty 2010 22:09
    amper 72
    Poziom 16  

    Proponuje koledze, aby zwrócił uwagę na rezystor n.8 TDA3654 a masą.
    Od wartości tego rezystora zależy napięcie generatora powrotu n.6 TDA3654.

    0
  • #27 16 Sty 2010 01:17
    andrzej c
    Poziom 29  

    Zasilanie TDA3654 przychodzi z trafopowielacza na pin 9 wzmacniacza, a stamtąd poprzez diodę D576 na pin 6 tego samego układu. Spadek napięcia na diodzie nie przekracza 1 wolta. Więc jak wytłumaczyć różnicę 6 woltów między wyprowadzeniami 9 i 6 jak nie uszkodzeniem diody?
    Kolego "amper 72" na pin 6 TDA3654 jest zasilanie końcówki wzmacniacza pionu, a wyjście generatora powrotu jest na pin 8.

    0
  • #28 16 Sty 2010 08:01
    amper 72
    Poziom 16  

    Zasilanie końcówki wzmacniacza pionu, a zasilanie generatora powrotu, to zupełnie inne pojęcia.
    Proszę przeczytać artykuł w Serwisie Elektroniki nr.3/2004 str.45.- Informacje teoretyczne dotyczące uszkodzenia układu scalonego w obwodzie odchylania pionowego.

    0
  • #29 16 Sty 2010 10:35
    tomi1975
    Poziom 13  

    Rezystor ma 220ohm pin8 jak na schemacie, tylko nie od telestara, a amstrada z tym samym chassis. Z amstrada schemat pasuje idealnie do mojej płyty (oznaczenia i elementy) natomiast ztelestara nie bardzo (inne oznaczenia i wartośći elementów) Jak nie posiadacie mogę podesłać na e-mail ,bo zelki nie mogę Wam wysłać nie chce mi dodać PDF-a

    0