Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Miernik LC -brak wskazań indukcyjności

krzychu.84 06 Sty 2010 16:46 5963 18
  • #1 06 Sty 2010 16:46
    krzychu.84
    Poziom 16  

    Witam,
    wykonałem miernik LC ze strony http://www.webalice.it/capaso/PROGETTI/LC_METER/LC_Meter.htm
    Problem jest w odczytaniu indukcyjności, jeśli nie ma podłączonej cewki do zacisków pomiarowych na wyświetlaczu widnieje napis Over Range.
    Natomiast jak podłącze jakąkolwiek cewkę do zacisków a następnie zresetuje układ pojawia się L= 0,0 µH
    Gdzie tkwi przyczyna że miernik nie chce pracować w pozycji L?
    Dodam że pomiar pojemności jest prawidłowy (pomijam "pływanie wyniku")
    Podmieniłem LM311 bo myślałem że jest padnięty ale nic nie pomogło, zwarć ani zimnych lutów nie ma.
    Tutaj schemat z którego wykonałem płytkę pcb w eagle Miernik LC -brak wskazań indukcyjności

    Znalazłem jeszcze kilka podobnych schematów aby odszukać ewentualny błąd w moim mierniku, bez skutku.
    http://tk5ep.free.fr/tech/lcmeter/fr/lcmetre_f.php
    http://sp7dqr.waw.pl/lcmeter_pl.html
    http://www.elektronikbasteln.pl7.de/digitales-lc-meter.html
    http://bruno.netstrefa.com.pl/radio/projekt/lcmeter/index.htm

    Może ktoś wykonał taką konstrukcję i zechce podzielić się swoimi doświadczeniami?
    Jest to mój pierwszy układ na PIC i nie wiem czy przyczyna może leżeć po stronie oprogramowania, wgrałem to co było na stronie.

    Pozdr. Krzychu
    ------------------------------------------------------------------
    Temat nadal aktualny, nie mogę poradzić sobie z usterką.
    Czy może ktoś mnie naprowadzić gdzie szukać przyczyny?

    0 18
  • Relpol
  • Pomocny post
    #2 12 Sty 2010 18:51
    Paweł Es.
    Pomocny dla użytkowników

    sprawdź tę cewkę 82uH co jest na wejściu, ona przy pomiarze Lx powinna być włączona szeregowo z cewką mierzoną:

    Miernik LC -brak wskazań indukcyjności

    Sprawdź czy w pozycji przełącznika wejściowego ustawionego na pomiar L, jest przejście od zacisku pomiarowego górnego do kondensatora C=1nF jeżeli nie to masz uszkodzony przełącznik (on tę cewkę 82u włącza raz równolegle do zacisków pomiarowych a raz szeregowo z górnym zaciskiem)

    Drugie sprawdzenie, zewrzyj końcówki pomiarowe przy mierniku włączonym na pomiar L i zobacz oscyloskopem czy na wyjściu LM311 (końcówka 7) są impulsy,

    powinno tam być f (przekaźnik rozwarty) =555809 Hz (około) lub f (przekaźnik załączony) = 378531 Hz (około, zależy od dokładnych wartości cewki 82uH i kondensatorów 1nF i 1.156nF),

    Jeżeli nie ma to znaczy, że masz przerwę na wejściu w pozcji pomiar Lx.

    0
  • #3 12 Sty 2010 20:41
    krzychu.84
    Poziom 16  

    Cewka 82µH jest właczona szeregowo z cewką mierzoną.
    Próbowałem bez przełącznika, zwierać jumperkami bo też miałem podejrzenia co do przełacznika. Specjalnie przygotowałem tak pcb aby wlutować "gold piny". Bez skutku, pomiar kondensatora Ok, cewki nie.
    Na schemacie są 3 jumperki
    JP6- właczenie podświetlenia
    JP7- zwarty dla wyświetlacza 2x16 znaków
    JP8- zwiera się aby przejść do pomiaru częstotliwości

    I teraz tak:
    Jak jest zwora na JP8 to pokazuję częstotliwość ok. 368 kHz przy ustawieniu przełącznika w pozycji Cx, natomiast jak przełącze w pozycję Lx na wyświetlaczu jest 0.
    Przekaźnik jest zwarty cały czas w momencie podłączenia zasilania do miernika, rozwiera go tylko przycisk reset w celu kalibracji.
    Czy aby sprawdzić tą drugą częstotliwość mam rozłączyć przekaźnik?

    Sprawdzę jeszcze oscyloskopem tak jak proponujesz i napisze co sie dzieje.

    Dodam jeszcze że jak podłącze cewke do zacisków pomiarowych i nacisnę reset na wyświetlaczu pojawia się L= 0 µH

    Tutaj był podobny problem https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=5742326#5742326 ostatni post, lecz został bez odpowiedzi.

    0
  • Pomocny post
    #4 12 Sty 2010 22:23
    Paweł Es.
    Pomocny dla użytkowników

    A pojemność mierzy poprawnie (w sensie wartości) ?

    Wygląda, że się ten generator nie wzbudza w pozycji L, a powinien, może jednak ta cewka jest jakaś trefna albo jest coś ze ścieżkami ?

    PIC tylko mierzy i przelicza częstotliwości na C i L ale na pracę generatora nie ma wpływu (z wyjątkiem przełączania na drugą częstotliwość)

    I czy to wejście mikrokontrolera co wybiera L czy C (idące od przełącznika L/C) dostaje poprawny sygnał (dla jednego powinien dostać 1 a dla drugiego 0, pewnie w środku jest podciąganie do +5V)

    To dziwne, że przekaźnik nie przełącza a sprawdzałeś pod kątem zwarć na płytce ?

    0
  • Relpol
  • #5 13 Sty 2010 11:28
    krzychu.84
    Poziom 16  

    Tak pojemność jest dokładna, pomiar kondensatora np. 100pF daje 108pF. Nie jest zbyt wysoki zakres pomiarowy bo już przy 220nF i wyżej zaczyna pokazywać głupoty. Do tego dochodzą pojemności montażowe i pomiar "pływa" ale do określenia małych wartości jest wystarczający.
    Jednak tym najmniej się przejmuję, docelowo nie będe korzystał z pomiaru kondensatorów bo mam fabryczny miernik LC (my6243) i pomiar kondensatorów jest stabilny (dokładniejszy) o dużo większym zakresie pomiarowym.
    Cewek niestety nim nie mierzę bo pierwszy zakres to 2mH i dokładność przy małych wartościach jest tragiczna (ok.10µH)! Dla w.cz to trochę dużo.
    Dlatego interesuje mnie tylko pomiar L który nie działa. Zamiast przełącznika będą jumperki na stałe.

    Próbowałem już wcześniej zmieniać wartość cewki, podmieniałem na inne, bez skutku.
    Zwarć nie mam, po zmontowaniu laminat kładę na lampkę nocną aby światło padało od spodu płytki i wtedy widać nawet najmniejsze mikro-zwarcie. :D

    tutaj jest pomiar częstotliwości dla C. Wydaje mi się że jest poprawny.
    Miernik LC -brak wskazań indukcyjności

    Dla L jest 0 - jak pisałem wcześniej.

    Dołączę jeszcze moje pcb, może szanowny kolega zauważy jakiś błąd którego ja nie widzę.
    Otworzyłem jeszcze raz schemat aby "poruszać" każdym elementem bo nie zawsze program zaczepi do linii, ale wszystko jest ok.
    Miernik LC -brak wskazań indukcyjności

    0
  • Pomocny post
    #6 13 Sty 2010 21:41
    Paweł Es.
    Pomocny dla użytkowników

    Ta częstotliwość to jest w Hz czy kHz ?

    Czy w pozycji pomiar L i zwarciu zacisków wejściowych na wyjściu tego LM311 jest jakiś przebieg ?

    Jeżeli te układ się nie wzbudzi a pracuje przy C kiedy cewka 82u jest wpięta przez przełącznik, to może przełącznik jest uszkodzony (jedna sekcja) ?

    0
  • Pomocny post
    #7 13 Sty 2010 23:31
    drake68
    Poziom 13  

    Wykonałem ten miernik L/C ze strony http://sp7dqr.waw.pl/lcmeter_pl.html na oryginalnej płytce ,po wykonaniu kalibracji wystartował bez problemów.U Ciebie problem to niedziałający generator w pozycji L /czy jest przebieg na wy LM-a?/ lub uszkodzony port PIC-a/brak połączenia pin.13 z masą w pozycji L/.Sprawdzałeś z innym PIC-em?

    Dodano po 1 [godziny] 32 [minuty]:

    0
  • Pomocny post
    #8 13 Sty 2010 23:56
    S1
    Poziom 16  

    Z tego co widzę masz zamontowany na PCB przekaznik na 12v a na schemacie wyrażnie widać że zasilanie przekażnika jest z napięcia 5v za układem 7805. A przy napięciu 5v przekaznik na napiecie 12v napewno nie zadziala .

    0
  • Pomocny post
    #9 14 Sty 2010 00:28
    drake68
    Poziom 13  

    Gdy kalibrowałem ten miernik http://sp7dqr.waw.pl/lcmeter_pl.html to autor zalecał taką regulacje układu:"po zwarciu JP1 i naciśnięciu przycisku Reset (lub włączeniu zasilania miernika) procesor działa jak zwykły miernik częstotliwości z bramkowaniem 0.1 s. Z cewką L1 i kondensatorem C9 częstotliwość generatora powinna wynosić ok. 550kHz - na wyświetlaczu pokaże się wartość 00055000. Jeśli częstotliwość będzie zbyt wysoka (powyżej 655.350 kHz) na wyświetlaczu pokaże się komunikat "Over range". Jeśli generator nie działa, na wyświetlaczu będzie '0'. Dla najlepszej dokładności pomiaru częstotliwość powinna być o ok. 10-15% niższa do 655kHz."

    0
  • #10 14 Sty 2010 11:52
    krzychu.84
    Poziom 16  

    Paweł Es. napisał:
    Ta częstotliwość to jest w Hz czy kHz ?

    Czy w pozycji pomiar L i zwarciu zacisków wejściowych na wyjściu tego LM311 jest jakiś przebieg ?

    Jeżeli te układ się nie wzbudzi a pracuje przy C kiedy cewka 82u jest wpięta przez przełącznik, to może przełącznik jest uszkodzony (jedna sekcja) ?


    Częstotliwość jest Hz.
    Bez podłączenia cewki do zacisków pomiarowych na wyświetlaczu widnieje napis Over Range, następnie po podłączeniu cewki do zacisków, wykonaniu resetu widnieje napis L= 0 µH.
    Przełącznik nie jest uszkodzony, jest wpinany do listwy "gold pin 2x3 a więc jest mozliwość obrócenia go sekcjami lub wpięciu jumperków (tak będzie docelowo, nie zależy mi na pomiarze kondensatorów, chcę tylko pomiar cewek) nie będzie możliwości zmiany na C.

    Pomiar na wyjściu lm-a ze zwartymi zaciskami pomiarowymi przez dławik X.
    Miernik LC -brak wskazań indukcyjności

    Pomiar częstotliwości ze zwartymi zaciskami pomiarowymi przez dławik X.
    Miernik LC -brak wskazań indukcyjności

    Tylko ze zwartymi zaciskami pomiarowymi przez dławik X mierik jest przygotowany do pomiaru indukcyjności.
    Miernik LC -brak wskazań indukcyjności

    Pomiar kondensatora 100pF
    Miernik LC -brak wskazań indukcyjności

    drake68 napisał:
    U Ciebie problem to niedziałający generator w pozycji L /czy jest przebieg na wy LM-a?/ lub uszkodzony port PIC-a/brak połączenia pin.13 z masą w pozycji L/.Sprawdzałeś z innym PIC-em?

    Pin 13 jest połączony z masą, może faktycznie walnięty procek?
    Na razie nie mam kupionego drugiego egzemplarza.

    S1 napisał:

    Z tego co widzę masz zamontowany na PCB przekaźnik na 12v a na schemacie wyraźnie widać że zasilanie przekażnika jest z napięcia 5v za układem 7805. A przy napięciu 5v przekaźnik na napiecie 12v napewno nie zadziala .

    Przekaźnik z cewką 12V dałem celowo bo nie miałem innego. +5V ścieżka jest przecięta i z cewki kynarem podciągnięte do wejścia stabilizatora. Cały układ zasilany z akumulatora żelowego 12V, a więc jest OK.

    Wydaje mi się że procek jest ok, bo skoro byłby uszkodzony pin 13 to po podłączeniu cewki do zacisków i resecie nie kalibrowałby się do pomiaru.
    Zastanawiam się jeszcze nad tą cewką 82µH może jest za mała?

    0
  • Pomocny post
    #11 14 Sty 2010 17:57
    drake68
    Poziom 13  

    Spróbuj doprowadzić generator do pracy z częstotliwością ok.550 kHz na pomiarze indukcyjności, dobierając cewkę L.

    0
  • Pomocny post
    #12 14 Sty 2010 21:21
    Paweł Es.
    Pomocny dla użytkowników

    Gdyby ta cewka była za mała to by generator nie wzbudzał się przy pomiarze pojemności, bo przecież ona tam jest wykorzystywana ?

    0
  • #13 14 Sty 2010 21:46
    krzychu.84
    Poziom 16  

    Zastanawiam się czy po podłączeniu zasilania ma zwierać przekaźnik?
    On jest cały czas zwarty, czyli patrząc na schemat Ccal 1nF + 1.156nF + 82µH = ponad 655kHz. Dlatego jest Over Rangr (poza zakresem)
    Czy ja dobrze to rozumiem?
    Może przy pomiarze pojemności nie robi to większej różnicy.
    Reset rozłącza przekaźnik a następnie go załącza. Czyli przy resecie następuje kalibracja do 1nF i cewki 82µH?

    0
  • Pomocny post
    #14 14 Sty 2010 22:21
    drake68
    Poziom 13  

    W moim mierniku przekaźnik zwiera tylko na chwilę sekcję C1,C2,C3 do masy po włączeniu zasilania lub po naciśnięciu przycisku Reset,wtedy to miernik jest kalibrowany.
    Wyświetla napis "kalibracja" i po chwili wyświetla C=0,0 pF czyli gotowość do pomiaru
    pojemności lub po przełączeniu na pomiar L wyświetla "podłącz cewkę".

    0
  • #15 15 Sty 2010 11:58
    krzychu.84
    Poziom 16  

    U mnie po podłączeniu zasilania przekaźnik zwiera, po naciśnięciu reset układ rozłącza przekaźnik i widnieje napis calibration a następnie załącza go z powrotem.
    Nie wiem już co robić- brak pomysłów na zmuszenie miernika do poprawnego działania.
    Chyba dam sobie z tym spokój i miernik wyląduje w koszu!
    Szkoda tyko że niby gotowy, opublikowany projekt a ma gdzieś błąd, moja wiedza jest zbyt uboga na temat działania PIC-ów i nic z tym nie zrobię.

    0
  • #17 15 Sty 2010 19:04
    krzychu.84
    Poziom 16  

    Projekt fajny, ale chyba zraziłem się do PICów. Znalazłem dość ciekawy miernik z całą dokumentacją- chyba niemiecki wiec jest szansa że będzie działać. http://www.mikrocontroller.net/topic/60797 Co o nim sądzicie?
    Poza tym dużo tańszy i w razie czego mam "pod ręką" kolegę który zna się na avr-ach.
    Zasada działania ciągle ta sama :) Mam nadzieję że tym razem się uda.
    Szkoda tyko że czas straciłem, a póki nie będę miał miernika cewek nie skończę innego projektu na którym mi bardziej zależy.

    0
  • #18 15 Sty 2010 21:49
    drake68
    Poziom 13  

    Ja bym zaryzykował jeszcze raz na PIC-u z tej strony:http://sp7dqr.waw.pl/lcmeter_pl.html z PCB i wsadem autora /polska wersja/.Nie będąc specem od procesorów Microchipa układ nie sprawił mi żadnych problemów przy uruchomieniu.Tym bardziej , że nie musisz inwestować w nowy procesor tylko w nowe PCB.
    Zrobisz jak będziesz uważał,życzę powodzenia!

    0
  • #19 17 Sty 2010 11:34
    krzychu.84
    Poziom 16  

    Tak też chyba zrobię! Gdybym miał jakiekolwiek problemy z uruchomieniem zawsze mogę się zwrócić bezpośrednio do autora i bezproblemowo się z nim porozumieć.
    Dziękuję wszystkim za zaangażowanie.
    Pozdrawiam, Krzychu

    0