Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ARISTO 8575 zanikające podświetlenie matrycy

JAN Sobczyk 06 Sty 2010 21:20 1512 9
  • #1 06 Sty 2010 21:20
    JAN Sobczyk
    Poziom 12  

    Jak w tytule zanika podświetlenie matrycy podczas uruchamiania systemu za każdym razem w momencie pojawiania się napisu zapraszamy i wejścia na matrycę obrazu pulpitu. Po zgaśnięciu świetlówki obraz na matrycy jest widoczny przez podświetlenie z zewnątrz latarką pod kątem. Po rozebraniu klapy i podaniu napięcia z inwertera na drugą świetlówkę sytuacja się powtarza. Pomiary napięć na wejściu inwertera wykazują że w momencie zgaśnięcia zanika 3,3V napięcia na trzecim pinie złącza inwertera którym jest bezpośrednio sterowana 12 noga OZ965R, oraz zmniejsza się napięcie z 8,2V na 4,2V na 8 pinie tego złącza. Właściwe napięcie (8,2V) na tym pinie powoduje zapalenie się diody ładowania baterii. W laptopie nie ma baterii, pracuje na zasilaczu, czy jest możliwym aby ten model laptopa nie mógł pracować bez baterii. Bardzo proszę o pomoc lub jakieś sugestie pozdrawiam

    0 9
  • #2 06 Sty 2010 21:26
    ksiezyc11
    Poziom 25  

    Witam
    A w biosie też się wyłącza po parunastu sekundach?

    0
  • #3 06 Sty 2010 21:32
    JAN Sobczyk
    Poziom 12  

    Właśnie nie na napisach biosu może stać długo i nic się nie dzieje podświetlenie jest.

    0
  • #4 06 Sty 2010 21:40
    ksiezyc11
    Poziom 25  

    Postaraj się uruchomić go na innym systemie, jakimś linuksie live lub coś podobnego, ja bym od tego zaczął. Możliwe, że problem tkwi w oprogramowaniu. Druga sprawa w biosie pracuje w podstawowym trybie rozdzielczości vga w momencie uruchamiania windowsa uruchamia sterowniki grafiki i tu może tkwić problem w samej grafice.

    0
  • #5 06 Sty 2010 22:12
    JAN Sobczyk
    Poziom 12  

    Może tak być spróbuję go odpalić z monitorem zewnętrznym i zobaczyć ustawienia karty może faktycznie ma podaną za dużą rozdzielczość o efektach napiszę.

    0
  • #6 06 Sty 2010 22:21
    ksiezyc11
    Poziom 25  

    Jeszcze możesz uruchomić go w trybie awaryjnym.

    0
  • #7 06 Sty 2010 22:54
    JAN Sobczyk
    Poziom 12  

    Po podłączeniu monitora zewnętrznego jest dziwna sytuacja otóż na laptopie już po wygaśnięciu podświetlenia jest ledwo widoczny obraz ale inny niż na monitorze zewnętrznym nic nie mogę zrobić gdyż na monitorze zewnętrznym jest tapeta bez żadnych ikon natomiast obraz na laptopie tak jakby zamarzł i pokazuje tło z przed wejścia na tapetę tak jakby grafika wychodziła na zewnątrz wchodziła i była bez możliwości ustawień a grafika wewnętrzna zatrzymała się, myszka (tułchpad) porusza się po monitorze zewnętrznym a nie widzę jej na matrycy laptopa. Wydaje mi się że dzisiaj już nic nie wywalczę spróbuję jeszcze podświetlić matrycę laptopa z innego inwertera i zobaczę co jest grane na lapku.

    0
  • #8 06 Sty 2010 23:42
    ksiezyc11
    Poziom 25  

    a w trybie awaryjnym ? Jak się zachowuje ?

    0
  • #9 07 Sty 2010 18:49
    JAN Sobczyk
    Poziom 12  

    Gdy kliknę na uruchom w trybie awaryjnym bez żadnych innych obcji przelecą jakieś dosowe napisy, pojawia się migający kursor (kreska) w lewym górnym rogu i wszystko stoi (tak gdzieś ze dwa może trzy centymetry od góry)

    0
  • #10 11 Sty 2010 20:23
    JAN Sobczyk
    Poziom 12  

    Muszę napisać gdyż chciałem zamknąć temat laptopa uzdrowiłem przez to że podłączyłem wyjście grafiki na telewizor gdzie ukazały się ikony i można było coś zrobić. Główną przyczyną zaniku obrazu na matrycy było przełączenie programowe karty graficznej na drugi ekran którym był telewizor na wyjściu monitorowym była widoczna tapeta ale bez ikon.

    0