Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka Amica OPTIMUM 800 - uszkodzony silnik?

~wac 06 Jan 2010 22:08 6042 6
    ~wac
    Level 20  
    Witam.

Mam problem z pralką Amica PC5580A413.
    Polega on na tym,że od dwóch dni świeciła dioda "dodatkowe płukanie".Później pokazywało "redukcja wirowania" co wskazuje ,że na dnie pralki zbiera sie woda.Usunąłem wode i po uruchomieniu na płukanie zaświeciła sie ponownie dioda "dodatkowe płukanie" , która syganlizuje uszkodzenie silnika.Zresetowałem błąd.Uruchomiłem pralke na samo wirowanie.Podczas dystrybucji wszystko było ok, jednak gdy zaczęły się zwiększać obroty zaczęły się sypać iskry z silnika ,który zaczął nienaturalnie buczeć.Zaczeło także migać światło w pomieszczeniu.Wiecej juz jej nie włączałem.
    Mam pytanie co może być powodem iskrzenia i głośnego buczenia silnika podczas prania i czy jest sens ją wogóle jeszcze naprawiać?
    Grzesiek_Slosarczyk
    Level 20  
    Witaj niestety silnik do wymiany, jak miałeś wode w pralce to jest duże prawdopodobieństwo że wyciek z pralki uszkodził silnik( często pękał wężyk nad silnikem lub pojemnik na proszek jest nieszczelny). Silnik to ok 350zł
    grzesiwek
    Level 13  
    Te silniki mają w środku zabezpieczenie sprawdż może tylko tam jest przerwa
    ~wac
    Level 20  
    Jeszcze sobie przypomniałem ,że jest lekki wyciek przy grzałce.Woda mogła po kabelkach dojść do silnika

Dodano po 46 [sekundy]:

Mam nadzieje ,że nie poszła elektronika bo zaczeło migać światło
    ~wac
    Level 20  
    Jednak silnik spalony

Poszedł do przewinięcia ( ok. 200zł)

Pozdrawiam
    blue101
    Level 12  
    Mam taki silnik na sprzedaż cena 60zł plus koszt wysyłki
    ~wac
    Level 20  
    Dziekuje za propozycje ,ale to nie moja pralka.
    Silnik już wczoraj poszedł do naprawy więc temat uważam za zamknięty