Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Opel Vecra B nie odpala, brak polaczenia ECU

gutek1777 07 Sty 2010 12:47 4597 14
  • #1 07 Sty 2010 12:47
    gutek1777
    Poziom 11  

    Witam
    mam problem z Opelkiem Vectra B 2.0 DTi kod silnika X20DTL.
    Zaczne od poczatki co bylo robione:
    samochod słabo odpalał wiec wlasciciel chciał malym kosztem sprawdzic czy grzeja swiece zarowe wiec podlaczyl je na krotko (nie odlączajac przewodow oryginalnych zasilajacych) z akumulatora... co sie okazalo ze na 1 cylindrze swieca sie spalila i dochodzilo do zwarcia(ale koleś nei zaprzestał jej podgrzewać chodz nadal było zwarcie)

    przystapiłem do wymiany swiec... nastepnie proba odpalenia(bez skotku)
    potem podlaczylem tester diagnostyczny: brak polaczenia z ECU hmm spalony??
    jedyne gdzie udalo mi sie podlaczyc to sterownik ABS i to pokazywał głupoty: niby w kazdym kole byl uszkodzony czujnik ABS. mimo tego ze klient, wlasciciel samochodu mowil ze przed tymi zwarciami wszystko działało...

    czy mozliwa jest komunikacja z ABS przy uszkodzonym ECU??
    jak mieć pewność ze ECU jest uszkodzone na 100% ??
    dodam ze przy przekrecaniu stacyjki nie zalanczaja sie zadne przekazniki np od swiec zarowych czy od pompki paliwa...

  • #2 07 Sty 2010 22:45
    bodzio012
    Poziom 31  

    Czym to diagnozujesz, może słaby aku, i tam nie ma pompki paliwa

  • #3 07 Sty 2010 23:20
    fuelinyourblood
    Poziom 35  

    zobacz czy masz 5 v na czujniku temp silnika i wogóle posprawdzaj zasilanie i mase na ecu

  • #4 08 Sty 2010 21:38
    gutek1777
    Poziom 11  

    bodzio012 napisał:
    Czym to diagnozujesz, może słaby aku, i tam nie ma pompki paliwa



    Diagnozowane jest testerem Gutmman... (sprawdzalem na innym identycznym samochodzie wszystko dzialalo, polaczenie jak i diagnoza auta)



    Cytat:
    zobacz czy masz 5 v na czujniku temp silnika i wogóle posprawdzaj zasilanie i mase na ecu



    masa i zasilanie do ecu dochodzi... czujnika jeszcze nie sprawdzalem.
    myslisz ze czujnik nie grzeje swiec bo pokazuje np nagrzany silnik? .. to nie to jesli o to chodzi.

  • #5 08 Sty 2010 23:53
    fuelinyourblood
    Poziom 35  

    jezeli ecu zyje to masz 5 V na czujniku

  • #6 17 Sty 2010 14:24
    gutek1777
    Poziom 11  

    fuelinyourblood

    sprawdzałem czy dochodzi prąd do czujnika, i po przekręceniu stacyjki dochodzi...
    jakie jeszcze inne objawy mogą wskazywać na spalenie ECU??

  • #7 17 Sty 2010 22:15
    tomasz0703
    Poziom 25  

    Przedzwoń przewód z złacza diagnostycznego (pin 7) do pinu 35 ECU

  • #8 17 Sty 2010 23:31
    gutek1777
    Poziom 11  

    nic to nie daje probowalem sie tak polaczyc

  • #9 17 Sty 2010 23:38
    1078231
    Usunięty  
  • #10 18 Sty 2010 22:13
    gutek1777
    Poziom 11  

    hmm nie wiedzialem ze radio moze wplunac na brak polaczenia z ECU jutro sprawdze...
    ale z tym radiem to tylko ople maja ? czy inne auta tez?

  • #11 19 Sty 2010 07:29
    brandy-p
    Poziom 31  

    W grupie VAG to częsta przypadłość, bo auto na trzecim pinie czarnej kostki(ISO) ma diagnozę, a większość radii ma tam +12V dla anteny bądź wzmacniacza. W vectrze B jeszcze nie spotkałem.

  • #12 19 Sty 2010 11:10
    1078231
    Usunięty  
  • #13 19 Sty 2010 19:27
    gutek1777
    Poziom 11  

    no dzis probowalem polaczyc sie z wyciagnietym radiem i kostką od tego radia. radio siedzi firmy JBL i ma przerobioną kostke z oploskiej na ISO(chyba tak to sie nazywa taka uniwersalna?) :)
    zprawdze rano czy te kabelki sa ze sobą zwarte.. mam nadzieje ze bede mogl sie wreszcie polaczyc z tym autem.,

    Motronic
    a te kabelki ktore maja byc zwarte ze soba maja identyczny kolor brązowy z tym pasemkiem? czy sa obydwa roznego koloru?

  • #14 19 Sty 2010 20:03
    1078231
    Usunięty  
  • #15 20 Sty 2010 11:28
    gutek1777
    Poziom 11  

    Znalazłem te kabelki, lecz są aż 4 takie same. Próbowałem zwierać je na różne kombinacje, jeden z drugim, ale nie połączyłem się.
    Już nie mam pomysłu co moze zaklucac polaczenie;/

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME