Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

PCB do przetwornicy MDCS-A

capoeira 04 Aug 2004 23:13 23386 102
Altium Designer Computer Controls
  • #61
    irek2
    Level 40  
    Na drenie mosfetow wystepuje przebieg prostokatny o napieciu dwa razy wiekszym niz zasilanie. Dajac kondensatory 100nF w praktyce caly ten przebieg laduje na rezystory ktore piekielnie sie grzeja. I wlasnie te 100nF jest bez sensu. Wszystkie firmy stosuja 4.7-10nF zeby tlumic tylko oscylacje na narastajacym zboczu sygnalu prostokatnego a nie bez sensu podgrzewac rezystory.
  • Altium Designer Computer Controls
  • #62
    User removed account
    User removed account  
  • #63
    mdcs
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Jeśli ktoś zupełnie poprawnie zmontuje przetworkę i ma o tym pojęcie jak np. poprowadzić masy i zasilanie oraz zastosuje dobre trafko to może dać 10n w gasiku. Projekty na mojej stronie są skierowane do ludzi, którzy nie są ekspertami w dziedzinie audio... i BARDZO CZĘSTO popełniają błędy przy konstruowaniu przetwornicy. Wtedy taki "silny" gasik na kondku 100n może "uratować" sprawę i przetwornica pracuje stabilnie!
  • Altium Designer Computer Controls
  • #65
    mdcs
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Napiszę krótko - ta przetworka działa, bierze luzem 300-400mA (niewiele), i jest dość sprawna. Ciągnie 4 wzmaki na TDA7294. Czego więcej chcieć od życia:) Przecież logiczne, że ma wiele niedoskonałości, ale jest prosta! Nie ma stabilizacji, zab. nadprądowego, odpowiedniej filtracji, itd... Jak ktoś chce mieć przetwornice "wypasioną" musi zbudować coś 3x bardziej skomplikowanego. Ja piszę na swojej stronie już na samym początku - zawiera ona projekty maksymalnie uproszczone z zachowaniem ich wartości użytkowych.
    ...aha... jest jeszcze jeden plus stosowania "silnego" gasika - dużo mniejsze kłopoty z zakłóceniami odbioru radiowego przy niezbyt starannym przemyśleniu całej instalacji ;)
  • #66
    irek2
    Level 40  
    No moja tez ciagnie 4*TDA7294 a na biegu luzem pobiera tylko 200mA i ma wszystkie zabezpieczenia i w dodatku jest 3X mniej skomplikowana od twojej :)
    Bo na mojej stronie nie ma napisane ze "zawiera ona projekty maksymalnie uproszczone z zachowaniem ich wartości użytkowych" :)
  • #67
    lamer1
    Level 21  
    irek2 może byś coś więcej o tej twojej przetwornicy napisał, zauważyłem tylko że jest wykonana na TL494 co mnie bardzo zaciekawiło 8O . Tylko proszę niepisz że jej opis bedzie w EDW
  • #69
    kopernik8
    Level 21  
    Mam pytanie...czy masa uzwojenia pierwotnego(+12V) musi być połączona z masąuzwojenia wtórnego(+-30V)?
  • #70
    mdcs
    VIP Meritorious for electroda.pl
    przecież pierwotne nie ma bezpośredniej masy....
  • #71
    Kłosiol
    Level 29  
    sorki za zmiane tematu ale jak juz mowa o projektach mdcsa to czy ktoś moze opracować płytke do wzmaka na TDA 7294 - projektu mdcsa.

    Moze wszyscy powiedzą ze lepiej na pająka , ale pcb jest trwalsza i estetyczniejsza....
    Pomyślcie nad tym bo wielu tego potrzebuje......
    thx
  • #72
    mdcs
    VIP Meritorious for electroda.pl
    czy do tych 5 elementów warto? :D
  • #73
    kopernik8
    Level 21  
    W wolnym czasie moge coś takiego zrobić...
    A jak to jest z tą mocą...chcem zapuścić na przetwornicy(nie koniecznie MDCS'a) wzmacniacz 300Wat w sinusie. Wiuęc jakie trafo trzebaby tam wstawić...
  • #74
    mdcs
    VIP Meritorious for electroda.pl
    ...ja na trafku opisywanym na stronie wycisnąłem 350W mocy ciągłej. Podobno na ATXowych niektórzy osiągnęli 300W:) Płytek pod przetowrkę mdcs widziałem już wiele... ale projektanci nie wiedzieli nawet jak prawidłowo poprowadzić masy i ścieżki zasilania! (nie wystarczy tylko połączyć to co trzeba).
  • #75
    kopernik8
    Level 21  
    Po publikacji przetworki Irka nie ma sensu kombinować nowej...
    Zresztą w trafo które mam od Ciebie wyporowadzenia uzwojeń są po przeciwnych stronach więc to znacząco komplikuje konstrukcją PCB.
    Owe trafo chcę teraz podłączyć to tej w/g Irka wiec trzeba będzie coś pomostkować grubym kablem:)

    Przedmówca pisał coś o pcb do TDA...
  • #76
    Kłosiol
    Level 29  
    chodzi mi o to, ze lepiej by ten wzmak na tda 7294 wyglądał na plytce (estetycznie i elegancko) ale nie umie niestety zrobić do tego płytki.

    :o moze ktoś bardziej kumaty opracuje tą plytke do tych "5 elementów"
    i wyprowadzenia zasilania itp !!!!!!
  • #78
    blantozaur
    Level 24  
    A transformatory z monitorów ? są dosyć duzych rozmiarów !
    w porownianiu do trafek z atx to bydlaki a z monitora nawet starego można duzo cześci wytrzaskac ?
  • #79
    TheSTRUCTOR
    Level 11  
    Witam.

    Wczoraj odpaliłem przetworkę na sg 3525 (zmodyfikowany układ ze strony MDCS`a) Trafo z zasilacza z kompa (pierwotne 2x7zw. a wtórne 2x20zw.). Powiem tyle, że skoro przetworka odpaliła za pierwszym razem to znaczy że nie jestem taki głupi w tej dziedzinie :).

    Podczas włączania (na regulowanym zasilaczu na LM317) w pierwszych chwilach jak działa zabezpieczenie nadprądowe (max 500mA napięcie około 7V) w zasilaczu to z przetworki słychać cichutki szmer tak jakby grubym pędzlem trzeć o cos twardego albo taki dźwięk jak wydaje "wkurzony" kot :D, po chwili już tyko cisza (oczywiście układ dalej działa :).

    Mam tylko jedno pytanko.

    Czy ten dźwięk jest czymś normalnym czy to oznaka "zaraz wybuchnę".
    Może przez niskie napiecie zasilania częstotliwość powoli wzrasta i jak dojdzie do 15-20kHZ to słychać to "syczenie".

    Pobór prądu przez układ to niecałe 500mA (z czego 250mA pobierają rezystory, które obciążaja wstępnie przetworkę).

    Przeróbka dotyczy tylko układu sterującego włączaniem przetworki.


    Dzisiaj przyszedł czas testów. Przetwornicę podłączyłem do zasilacza z kompa (chieftec 410) a do przetworki podpiąłem spiralę z grzejnika. Dałem obciążenie około 47om i włączyłem. Wyniki są niezadowalające ale jak na pierwszy raz to dobrze że ruszyło.

    Pierwotne:
    napięcie zasilania na "luzie" 12,35V
    Napięcie zasilania pod obciążeniem 11,88V
    prąd 6,35A

    Wtórne:
    napięcie na "luzie" 34,4V
    napięcie pod obciążeniem 27V
    prąd 1,18A

    Z tego wynika że sprawność wynosi około 81%

    PÓŁ GODZINY PÓŹNIEJ:

    Po niedługim teście układu miałem niespodziankę - 1 dioda w mostku rozgrzała sie do takiej temperatury że lut się pod nią roztopił :)
    Niżej jest widok diód w mostku ( i - to dioda)

    1i i2

    3i i4

    dioda 1 miała po minucie około 150st
    dioda 2 60st
    dioda 3 75st
    dioda 4 60st

    Zastanawia mnie z kąd taki rozrzut temperatur. Diody to BY 500-1000.
  • #80
    kopernik8
    Level 21  
    Gdybyś obejzał oscylogramy to byś wiedział dlaczego syczy.
    Najprawdopodobniej przy tym napięciu sg3525 podaje na wyjscia jakis dziwny przebieg, miałem tak często stosując układ pod i nad napięciowy w tym sg.
  • #81
    TheSTRUCTOR
    Level 11  
    Dzisiaj przeprowadziłem kolejne testy mojego układu. Wylutowałem wszystkie kondensatory na stronie wtórnej i podłączyłem przetwornicę. Wyniki:

    Uzas 11,08V
    I 5,98A

    Strona wtórna:
    53,5V
    1,12A

    Sprawność: niecałe 90%

    obciążenie: 47om

    Diody się mniej grzały ale pomimo tego po paru minutach jedna dioda miała ponad 150st reszta miała 110-125st.

    Czy może mi ktoś powiedziec dlaczego diody się tak mocno grzeją?
  • #82
    Marcinuss
    Level 11  
    Witam.
    Mam podobny problem co TheSTRUCTOR, na wyjściu przetwornicy mam +/- 38V, podłączyłem pod nią wzmacniacz, napięcie wahało się zależnie od poziomu głośności do minimum +/-35V, max prąd z akumulatora nieco ponad 6A. I teraz tak: tranzystory były zimne, trafo lekko ciepłe, podobnie gasiki ale diody (BY 500-1000) śmierdziały jak żelazko po kilku minutach :|
    Między diodami a kondensatorami mam dławik, kondensatory w sumie 10x1000µF (5 sztuk na "-" i 5 na "+").
    Mhmm... Może transformator źle zrobiłem i robi jakieś fiku-miku? :D
  • #83
    kopernik8
    Level 21  
    Per primo
    Sprawdz czy ta dioda co topi pod sobą lut jest sprawna, bo sprawna dioda o spadku 0.4-0.7V nie ma takich strat by sie tak gzac.
    Te 81% sprawności to i ja uzyskiwałem na fabrycznym trafie ETD44(czy jkakos tak) lepiej podpiąc wzmacniacz i obserwowac jak sie zachowuje :)
  • #84
    TheSTRUCTOR
    Level 11  
    Wszystkie diody sprawdziłem i są sprawne, mają spadek równy 0,435V
  • #85
    elektronix
    Level 13  
    Ja sądzę,że to wina kondensatorów. Zastosujcie kondensatory mniejszej pojemności.Zgodnie z praktyką kondensator zanim się naładuje jest w stanie zwarcia,co obciąża diody. W praktyce diody się potem palą.
  • #86
    TheSTRUCTOR
    Level 11  
    Uważam że to jednak nie wina kondensatorów bo w moim poscie z 12 lutego mam napisane że nawet bez kondensatorów diody się mocno grzeją, wprawdzie znacznie wydłużył się proces nagrzewania diod ale mimo to jedna z nich osiąga temp. powyżej 150st. Spróbuję z diodami z zasilacza z komputera.

    2 TYGODNIE PÓŹNIEJ:

    Zamieniłem wszystkie diody na te z zasilaczy z kompa i kur#&* znowu coś nie tak. Dioda 4 po chwili ma ponad 100st. dioda 3 ma 70st. a 1 i 2 27st(diody na zdjęciu). Wszystkie diody są sprawne, spadek napięcia wynosi około 0,17V.

    Obciążenie wstępne to 1,5kΩ. Na luzie bierze 0,59A

    POMÓŻCIE!!
  • #87
    Marcinuss
    Level 11  
    Ja niby... już uporałem się z tym problemem. Zrobiłem od nowa dławik, który mam na wyjściu, na rdzeń toroidalny z ATXa nawinąłem bifilarnie tyle zwoi ile się zmieściło... to pomogło na tyle, że już kable od diód mi się nie odlutowują :D pod dużym obciążeniem. Dodatkowo wcisnąłem je między żeberka radiatora no i tyle...

    Mam podłączony do niej wzmacniacz na tranzystorach 2x90W przy 4Ω... zwarły mi się kable przy głośniku hehe... :| dziwnie cicho grało no to zrobiłem głosniej... i po chwili zaczęło "pachnieć" kabelkami :D (to były te co zasilały przetworke)... potem cisza :| Padły tranzystory i SG w przetwornicy, wzmacniacz "prawie czerwony" taki gorący ale ocalał.
    Poza tym przetwornica ta działa cały czas bez zarzutu.
  • #88
    TheSTRUCTOR
    Level 11  
    W dniu 20.03 rozlutowałem części po stronie wtórnej i zlutowałem jeszcze raz, podłączyłem obciążenie 70W i działało, diody miały max 100st. więc 80W by się wycisło z tego. Rdzeń był ciepły a uzwojenie troche cieplejsze niż rdzeń. Jak podpiąłem 100W to już diody osiągały niebezpieczną temperaturę (powyżej 150 st.). Dzień później nawinąłem trafo (5(x4druty) zwojów pierwotne, 13(x2 druty)-wtórne. Po podłączeniu nie działa jak powinno, za duży prąd bierze. Odwinąłem trafo i nawinąłem znowu (prowizorycznie) 1 drutem (4zwoje pierwotne i 11 wtórne). Podłączam i działa. Będąc pewny że jak nawinę większą ilością połączonych drutów to odpali. Nawinąłem 4zwoje(11 drutów) na pierwotnej i 11 zwojów(5 drutów) i niestety znowu nie zadziałało. Skoro po prowizorycznym nawinięciu działa to dlaczeo nie działa jak łacze kilka drutów równolegle?

    Marcinuss jakim drutem nawijałeś dławik. Czy mógłbyś wkleić rysunek i ewentualnie zdjęcie dławika?

    Zdjęcie mojego nieszczęsnego trafa

    PCB do przetwornicy MDCS-A
  • #89
    Marcinuss
    Level 11  
    Ja trafo nawijałem tak: pierwotne 8 drutów chyba 0.6mm- 4 zwoje - w jedną stronę, wtórne 15 zwojów dwoma drutami 1mm w drugą stronę.

    Dławik nawijałem jednocześnie dwoma drutami o grubości ponad 1mm i jeśli dobrze pamiętam to zmieściło mi się około 15 zwojów.

    PCB do przetwornicy MDCS-A

    Niestety na zdjęciach słabo widoczny jest ten dławik :|
    PCB do przetwornicy MDCS-A

    PCB do przetwornicy MDCS-A
  • #90
    User removed account
    User removed account