Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Tektronix
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

PCB do przetwornicy MDCS-A

capoeira 27 Mar 2006 22:45 22837 102
  • #91
    Marcinuss
    Poziom 10  
    Hehehe... aż tak źle wygląda? To jest moja przetwornica przymocowana do płytki po zasilaczu ATX :D
    Nie ważne jak wygląda - ważne, że działa ;-p
  • Tektronix
  • #92
    Winciu
    Poziom 14  
    ja mam przetwornice na tez na sg projekt z praktycznego elektronika jest w dziale samochody na elektrodzie przetwonica 12 na 30, w tym ukladzie nie ma rezystorów gasikowych rdzen jest toroidalny ale robiac pomiary uzyskalem sprawnosc okolo 60 % Czy gdy zmniejsze czetsotliwosc pracy to mozliwe ze uzyskam wzrost sprawnosci (mniejsza liczba przełączeń mosów) ????? cos ostatnio temat nie idzie do przodu Pozdro
  • #93
    Użytkownik usunął konto
    Użytkownik usunął konto  
  • Tektronix
  • #94
    Eryk1000
    Poziom 17  
    Tak czytam niektóre wypowiedzi i oglądam te projekty i troszkę chce się mi śmiać :D. Zwłaszcza jak ktoś pisze że diody nagrzewają się do 100 stopni i więcej :| Dużo błędów widzę w tych układach. Podstawa to trafko potem diody musza być bardzo szybkie. Trzeba troche funduszy w to zainwestować a na pewno będzie ładnie pracowało. Mój złożony układ luzem pobiera w porywach 50mA po podpięciu obciążenia(wzmacniacza) na wyjście pobór wzrasta do 150mA( prąd spoczynkowy wzmacniacz jest ustawiony na 100mA). Jak już jest podpięty sygnał różnie to bywa pobór prądu oczywiście znacznie wzrasta w każdym razie diody się w ogóle nie nagrzewają mają temperaturę otoczenia lub bez przesadzania kilka stopni więcej. Identyczna sytuacja jest z mosfecikami mają malutki radiator który ma identyczna temperaturę jak otoczenie. Jedyna rzecz jaka się nagrzewa to końcówka mocy wzmacniacza, tu faktycznie temperatura jest spora pomimo dużego radiatora ale wzmacniacz ma około 100W przy pełnym wysterowaniu więc nagrzewanie jest uzasadnione. :idea:
  • #95
    TheSTRUCTOR
    Poziom 11  
    Do Eryk1000.

    Czy mógłbys zapodać zdjęcia i schemat(z wartościami elementów) Twojej przetworki?
  • #96
    Eryk1000
    Poziom 17  
    Mógłbym, ale w zasadzie to jest poskładane według dokumentacji producenta, jedynie wsadziłem troszkę lepsze diody i kondensatorki są inne(tzn. takie jakie udało się mi zdobyć oczywiście w miarę jak najmniejsze ESR i za rozsądna cenę). Do nawinięcia transformatorka się przyłożyłem bo faktycznie byle jak nawinięte trafko nie chce w tym układzie pracować, z nim jedynie miałem trochę więcej kłopotu. Jak będę miał więcej czasu to przygotuje paczkę i wrzucę to na elektrode. Pozdrawiam
  • #97
    Winciu
    Poziom 14  
    moja przetorka pobiera 20 mA luzem, ale przy poborze okolo 8 amper zaczyna syczec ?? co moze byc tego powodem ?? za slabe diody ?? mam podwujne mbr2040 i dwie z zasilacza pxpr3004 , rdzen to toroid izolowany 40x24x16 material to f6000 (tak mieli w sklepie napisane) jako klucze mam irf1405 i irf44z, brak ukladu gasikowego, i mosy podpiete bezposrednio pod sg , a sprawnosc wynosi teraz 75% bo mialem spadku prawie 2 v przewodach od amperomierza. od jakiego napiecie zaczyna dzialac poprawnie sg bo wydaje mi sie ze przy okolo 7 woltach cos zaczyna szwankowac.. ?
  • #98
    TheSTRUCTOR
    Poziom 11  
    W moim układzie jak napięcie zasilające kostkę jest w przedziale 7,45-7,65V to właśnie słychać syczenie. Z tego co "słychać" to syczy trafo, Poniżej tego napięcia kostka się wyłącza, powyżej 7,65 działa normalnie. Sprawdź jakie masz napięcie zasilające układ podczas obciążenia 8A i większego.
  • #99
    Marcinuss
    Poziom 10  
    Do TheSTRUCTOR: Jeśli masz problem jeszcze z tymi diodami, to... Te grzejące się diody u mnie, nie dały mi spokoju, wywaliłem je i wstawiłem zamiast nich MBR20100CT - jak ręką odjął, ledwo co się nagrzewają :D
    Teraz przy zasilaniu 13V i obciążeniu dwoma wzmacniaczami bez syganłu mam na wyjściu 45V :D czyli napięcie się podniosło i przy pełnym obciażeniu tymi też wzmacholkami spada do 40V - 41V :D (jak dla mnie to bomba)
  • #100
    TheSTRUCTOR
    Poziom 11  
    Za niedługo będę nawijał jeszcze raz trafo i jeśli wtedy moje diody będą parowały to wymienię je na takie jak Ty masz. Ale patrząc z drugiej strony to jeśli 5 amperowe diody się grzeją przy 1A to raczej nie jest wina diod. W końcu w projekcie przetwornicy od Irka2 są też BY500 i pracują przy większych prądach.
  • #101
    Winciu
    Poziom 14  
    Witam, zrobilem dokladne pomiary i trafo zaczyna syczec poniezej 8 V na zasilaniu- powod -> na amperomierzu 2 v spadku napiecia przwody cieple, juz mam nowy wymienilem kable zasilajace na 2 razy 7,6 mm i przy 12 amperach na starym akumulatorze na sztucznym obciazeniu napiecie spalo po 10 minutach, akumulator do naladowania, klucze lekko cieple diody tez, zamontowalem wiatrak od kompa i jutro bede robil pomiary mysle o pociagnieciu okolo 15-20 amper a zasilania i sprawdzeniu temp i sprawnosc, bo w opisie przetwo jest na moc 80 Wat. diody z zasilacza spokojnie wytrzymuja.
  • #102
    hki
    Poziom 20  
    ja mam inny problem.. sprawnosc 50% i grzanie sie tranzystorow.. 150W wydusze ale pozniej juz radiator nie pomaga tranzystorom.. uklad gasikowy jest ale bardzo niewielki 10k i 10n .. czy to moze byc wina malego ukladu gasikow?

    aha.. na oscyloskopie duuuze szpilki..
  • #103
    peter_spider
    Poziom 10  
    Proponuje przy tranzystorach dać kondensatory filtrujące, powinno pomóc.
    Pozdrawiam!