Witam,
Chcę mieć dostęp do udostępnianych plików na trzech komputerach:
1. (PC stacjonarny) "SERWER" -
posiada 2 karty sieciowe (RJ-45):
a) podłączona skrętką do modemu Motoroli (internet upc)
b) połączona skrętką z kartą sieciową 2 komputera (PC stacjonarny) "HEGEMON"
2. (PC stacjonarny) "HEGEMON" -
a) połączona skrętką z kartą sieciową 1 komputera (PC stacjonarny) "SERWER"
b) połączona do Routera WiFi Huawei D100 :
IP: 192.168.1.100 (przydzielane z DHCP Routera)
Maska podsieci:255.255.255.0
Brama domyślna: 192.168.1.1
3. (Laptop) "LAPTOP" -
Połączony przez WiFi z Router'em WiFi Huawei D100
IP: 192.168.1.101 (przydzielane z DHCP Routera)
Router WiFi Huawei D100 ma tylko jedno złącze RJ-45. Router jest złączony z modem'em Huawei E220 i jest drugim łączem internetowym, które udostępnia internet w sieci, komputerom podłączonym pod Router.
Wszystkie komputery pracują na Windows XP Home Edition SP3 i przypisane sa do grupy roboczej MsHome.
Problem polega na tym, że pierwszy komputer "SERWER" nie widzi plików udostępnianych na komputerze "LAPTOP" i odwrotnie. Jedyny komputer, który widzi wszystkie na raz to "HEGEMON".
Wiem, że rozwiązaniem byłby switch albo HUB. Jestem w posiadaniu Hub'a ale ma za mały przesył (technologia 10 BASE-T - 10Mbps) i ogranicza połączenie internetowe, czego nie chce.
Czy jest możliwość takiego skonfigurowania połączeń sieciowych, aby każdy komputer widział pozostałe dwa w grupie roboczej bez konieczności dokupowania dodatkowego sprzętu ?
Z góry dziękuje za rady
Pozdrawiam
Chcę mieć dostęp do udostępnianych plików na trzech komputerach:
1. (PC stacjonarny) "SERWER" -
a) podłączona skrętką do modemu Motoroli (internet upc)
b) połączona skrętką z kartą sieciową 2 komputera (PC stacjonarny) "HEGEMON"
2. (PC stacjonarny) "HEGEMON" -
a) połączona skrętką z kartą sieciową 1 komputera (PC stacjonarny) "SERWER"
b) połączona do Routera WiFi Huawei D100 :
IP: 192.168.1.100 (przydzielane z DHCP Routera)
3. (Laptop) "LAPTOP" -
Połączony przez WiFi z Router'em WiFi Huawei D100
IP: 192.168.1.101 (przydzielane z DHCP Routera)
Router WiFi Huawei D100 ma tylko jedno złącze RJ-45. Router jest złączony z modem'em Huawei E220 i jest drugim łączem internetowym, które udostępnia internet w sieci, komputerom podłączonym pod Router.
Wszystkie komputery pracują na Windows XP Home Edition SP3 i przypisane sa do grupy roboczej MsHome.
Problem polega na tym, że pierwszy komputer "SERWER" nie widzi plików udostępnianych na komputerze "LAPTOP" i odwrotnie. Jedyny komputer, który widzi wszystkie na raz to "HEGEMON".
Wiem, że rozwiązaniem byłby switch albo HUB. Jestem w posiadaniu Hub'a ale ma za mały przesył (technologia 10 BASE-T - 10Mbps) i ogranicza połączenie internetowe, czego nie chce.
Czy jest możliwość takiego skonfigurowania połączeń sieciowych, aby każdy komputer widział pozostałe dwa w grupie roboczej bez konieczności dokupowania dodatkowego sprzętu ?
Z góry dziękuje za rady

Pozdrawiam