Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kuchenka gazowo-elektr. Amica serii SEG - piecze, jak chce

Trabi 07 Jan 2010 21:37 6727 3
    Trabi
    Level 36  
    Witam.

CO:
    Kuchenka gazowa AMICA-Comfort z elektrycznym piekarnikiem - nie mogę z nią dojść do ładu (a właściwie moi rodzice). Kuchenka ma już swoje lata (pewnie z 10) ale od początku były z nią kłopoty. Ma regulator (termostat) ze skalą na pokrętle:
    Wyłączona --- 50...350 --- górna grzałka --- dolna grzałka
    Grzałki są pod sufitem piekarnika i pod blachą na dole. Czujka termostatu pod sufitem.

OPIS:
    Problemem jest to, że pieczone ciasta wychodzą bez żadnego schematu: raz wyjdzie dobrze, innym razem przepala, innym razem mamy węgielki. Przewaga to pieczywa do wywalenia. Może z 1 na 20 wyjdzie prawidłowo. Były już różniste kombinacje z tym robione (cegły szamotowe, obkłądanie blachą aluminiową) etc. Efekt? Za każdym pieczeniem inny.
    Kupiłem w LIDL'u termometr taki do piekarników; na wskazówki. I zaczęło się próbowanie. I.... efekty są dziwaczne:
    Pokrętło ustawione na 90°C, a grzeje tak (podaję włączanie i wyłączanie przy poszczególnych temperaturach na termometrze) :
    0°-grzeje-80°-nie grzeje-95°-grzeje-135°-nie grzeje-145°-grzeje-170°-nie grzeje-174°-grzeje-175°-nie grzeje ....................stan stabilny przy 175°C.
    I tak stoi włączając się i wyłączając przy 175°.
    Czyli prawdopodobnie termostat do bani (od nowości uszkodzony?!). Tylko skąd takie zachowania jak podałem wyżej? Przy 80° wyłącza się grzanie (czyli dochodzi do ustawionych 90°?) a potem podgrzewa stopniowo do 175°?

Skąd moje pytanie? Bo nie chcę się pakować w nowy termostat jak powodem może być po prostu wadliwa konstrukcja piekarnika. Kupię nowy, wydam kasę i dalej może być to samo. Czy takie zachowanie wskazuje jednoznacznie na awarię termostatu?

PS: przepraszam za elaborat, ale chciałem to dokładnie opisać co i jak. Za pomoc dziękuję.
  • Helpful post
    And41x1
    Level 26  
    Opis ze wszystkimi szczegółami jest mile widziany.
    Gdybym miał ten problem, spróbowałbym jednak wymienić termostat. Najbardziej prawdopodobna wydaje się mechaniczna wada - luzy, lub złe ustawienie termostatu, powodujące niekontrolowaną histerezę.
    Pozycja czujnika też może być istotna - ma mierzyć temperaturę powietrza a nie blachy.
    Trabi
    Level 36  
    A jednak padł termostat. Kupiłem nowy i jak ręką odjął. Ustawiłem na 100°C i trzyma 100° (+/-5°). Tylko z wymianą było trochę roboty - paskudny dostep.
    dzięki za poradę. Daję punkcik i temat zamykam.
    Anonymous
    Level 1