Witam!
Szukam narzędzia głównie do wiercenia płytek w płytkach drukowanych, ale też do innych drobnych prac. Na początku chciałem kupić taniego noname'a z allegro, ale pozniej stwierdzilem, ze to kiepski pomysł... Teraz mam dylemat pomiędzy dwoma urządzeniami:
- Proxxon Micromot 50 (razem z przesyłką ze sklepu internetowego kosztuje ok 145 zł) Link
zalety:
-ciut niższa cena
-na zdjęciach wygląda solidniej wykonana niż dremel
wady:
-brak zasilacza (urządzenie na 12V, musiałbym używać zasilacza od PC)
-brak regulacji obrotów
-mniejsze obroty (20k) i moc (40W) niż dremel
-brak kompletu koncowek w zestawie
- Dremel 300 (we wrocławskim Leroy Merlin znalazłem za 199, a na allegro z przesyłką ok 195) Link
zalety:
-większa moc (115W) i obroty/min (33k)
-komplet końcówek w zestawie
-urządzenie na 230V, brak problemów z zasilaniem
-gdybym do proxxona dokupił osobno końcówki to dremel wychodzi chyba taniej
-ładny futerał
wady:
-na zdjęciach wygląda jakos bardziej 'zabawkowo' niz proxxon, ale mozliwe, ze o tylko moje odczucie
Jednak wiele osób twierdzi, ze Proxxon to porządniejsza firma od Dremela i stąd mój dylemat.
Ta różnica mocy i obrotów będzie miała duży wpływ na użytkowanie?
Czy tymi urządzeniami po zamontowaniu dobrej tarczy będzie można ciąc blache o grubości np obudowy komputerowej?
No i pytanie: Co będzie lepsze?
Pozdrawiam,
Piotrek
Szukam narzędzia głównie do wiercenia płytek w płytkach drukowanych, ale też do innych drobnych prac. Na początku chciałem kupić taniego noname'a z allegro, ale pozniej stwierdzilem, ze to kiepski pomysł... Teraz mam dylemat pomiędzy dwoma urządzeniami:
- Proxxon Micromot 50 (razem z przesyłką ze sklepu internetowego kosztuje ok 145 zł) Link
zalety:
-ciut niższa cena
-na zdjęciach wygląda solidniej wykonana niż dremel
wady:
-brak zasilacza (urządzenie na 12V, musiałbym używać zasilacza od PC)
-brak regulacji obrotów
-mniejsze obroty (20k) i moc (40W) niż dremel
-brak kompletu koncowek w zestawie
- Dremel 300 (we wrocławskim Leroy Merlin znalazłem za 199, a na allegro z przesyłką ok 195) Link
zalety:
-większa moc (115W) i obroty/min (33k)
-komplet końcówek w zestawie
-urządzenie na 230V, brak problemów z zasilaniem
-gdybym do proxxona dokupił osobno końcówki to dremel wychodzi chyba taniej
-ładny futerał

wady:
-na zdjęciach wygląda jakos bardziej 'zabawkowo' niz proxxon, ale mozliwe, ze o tylko moje odczucie
Jednak wiele osób twierdzi, ze Proxxon to porządniejsza firma od Dremela i stąd mój dylemat.
Ta różnica mocy i obrotów będzie miała duży wpływ na użytkowanie?
Czy tymi urządzeniami po zamontowaniu dobrej tarczy będzie można ciąc blache o grubości np obudowy komputerowej?
No i pytanie: Co będzie lepsze?
Pozdrawiam,
Piotrek