Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Tuner radiowy Unitra AS-211D

09 Sty 2010 14:03 2495 22
  • Poziom 12  
    Witam,

    Mam problem z tunerem radiowym AS-211D.

    Przestroiłem głowicę. Wszystko działało, ale po czasie zanikł odbiór, nawet nie było szumów. Czasem zaskakuje na chwilę z normalnym odbiorem stacji, ale po chwili znowu cisza. Wszystko wskazuje na jakąś przerwę. Sprawdziłem lupą i przelutowałem wszystkie połączenia i dalej tak samo.

    W głowicy tranzystory:
    T-101, B-2.38 V, E-1.65 V, C-9.2 V
    T-102, B-2.38 V, E-1.76 V, C-11.2 V
    T-103, B-2.3 V, E-1.94 V, C-11.2 V
    Piny głowicy 4- 2.4 V, 5- 14.3 V, 7- 5.3 V (przy odbiorze 5.6 V), 8- 0 V.

    Tranzystory płyty gł.:
    T1- B- 0 V, E- 0 V, C- 4.28 V
    T4- B- 0.61 V, E- 0 V, C- 0.01 V
    Scalak UL 1200 noga 1,2,3 - 2.55v, 5- 1.47v, 6- 5.45v, 7- 5.36v, 8,9,10- 5.43v, 11- 13.72v, 12- 4.83v.

    Wskazówkę przestrojenia czerpałem z http://www.elektronika.owg.pl/?choice=212 .

    Proszę o wskazówkę w jakiej okolicy szukać usterki.

    Za pomoc z góry dziękuję.

    Pozdrawiam :D
  • Poziom 11  
    Jak zmieniałeś kondensatory morze wstawiłeś taki który przerywa. Nie wolno przegrzewać kubków (cewek z rdzeniem) w pośredniej częstotliwości. Jak włączysz radio to opukaj płytę od strony druku jakimś nie przewodzącym narzędziem. W starszym sprzęcie jak lutujesz czasem nie łączom punkty lutownicze z ścieżkami.
  • Poziom 20  
    Jeżeli na bazie T1 (I st. wzmacniacz p.cz.) jest 0 V to on nie może pracować. Sprawdź elementy podłączone do bazy i sam tranzystor.
  • Poziom 12  
    Witam ponownie.

    Co do pierwszej odpowiedzi, to tego zabiegu próbowałem przed opisaniem, a kondensator mierzyłem przed wlutowaniem i był dobry. Sygnał pojawia się sam bez dotykania. Głowicę cała była wylutowana i pewnie tam tkwi szkopuł.


    Co do drugiej odpowiedzi, to przepraszam, bo przy opisie omyłkowo źle wpisałem.Na Bazie T1 jest 0.7V.

    Pozdrawiam
  • Poziom 11  
    Jeżeli znika odbiór to jest szum ?
    Jeżeli nie ma szumu to nie pracuje pośrednia częstotliwość i tam trzeba szukać przerwy. Jeżeli jest szum to jest przerwa gdzieś w odwodzie w.cz głowicy.
  • Poziom 12  
    Witam.

    Jak znika odbiór nie ma szumu.
    Czyli albo odbiera stacje albo totalna cisza

    Jaka to okolica pośredniej częstotliwości ?
    Czy okolica L104, L106. Jestem nowicjuszem.

    Pozdrawiam
  • Poziom 11  
    Jak jest cisza to teraz możemy sprawdzić czy pracuje wzmacniacz m.cz. Po dotknięciu w punkcie B (na schemacie obok OS-3. Jeżeli wzmacniacz cię wzbudza to znaczy, że działa i cofamy się do pośredniej. Jak nie reaguje to tam trzeba szukać. L 106 to generator i też morze nie działać. Szukaj uszkodzenia aż do OS-1 i wokoło niego. A jak przełączysz na AM jest tak samo?
  • Poziom 12  
    AM działa cały czas.
    W tym modelu nie mam OS-3.
    Po dotknięciu w punkcie B nic się nie wzbudza.Sprawdzałem tak w całym układzie.
  • Poziom 11  
    Skoro AM działa to wzmacniacz m.cz pracuje i w punkcie B już nie ma co szukać. Skupić się trzeba na pośredniej częstotliwości oraz Głowicy w.cz. Na schemacie masz podane napięcia. Muszą się wszystkie zgadzać.
  • Poziom 12  
    Napięcia są takie jak podałem w pierwszym poście, porównywalne biorąc pod uwagę wyższe napięcie w sieci. Może na pinie 5 głowicy FM jest za dużo, ale skoro AM działa.
  • Poziom 37  
    To należy zająć się pinem 5 oraz głowicą. AM ma całkiem inne obwody głowicy
  • Poziom 12  
    Witam po przerwie.

    Napięcie na pinie 5-tym głowicy jest takie same ,czy stację odbiera, czy tez nie.
    Zresztą podwyższone napięcie jest już za mostkiem prost. za C 62 , gdzie na schemacie pisze 12 V.
    Myślę że można by wymienić opornik R 60 na większy.
    Gdy odbiór był właściwy zdążyłem pomierzyć napięcia, wszystkie są takie jak podałem na początku, oprócz pina 7 gdzie przy odbiorze jest o 0,3V więcej i myślę, że prawidłowo.

    Wymontowałem ponownie głowicę. Sprawdziłem pojemności kondensatorów , wszystkie były dobre, jedynie C-17,C-19 miały po 5,4n zamiast 4,7n ale to chyba nie ma znaczenia. Oporniki też są sprawne. Tranzystory również.
    Jedynie był zimny lut na L 101.
    Po zamontowaniu głowicy dalej nie działa.

    Może jakiś pomysł ?

    Pozdrawiam
  • Poziom 37  
    "Zresztą podwyższone napięcie jest już za mostkiem prost. za C 62 , gdzie na schemacie pisze 12 V." czyli jakie?
  • Poziom 12  
    Około 16V, a na pin 5-ty głowicy przychodzi 14,3V.
  • Poziom 37  
    Sprawdź BF194 na bazie powinien miec kolo 0.7V na kolektorze 4.1V jeśli będzie ok. Wylutuj raz jeden filtr SFE raz drugi tak aby sprawdzić czy są sprawne. Bywa, że padają. Napięcia są ok bo sprzęt ma trafo na 220V a teraz mamy 230V dodatkowo brak stabilizacji napięcia (można dorobić)

    Dodano po 1 [minuty]:

    Jeśli martwi Cię napięcie zasilania daj w miejsce R60 stabilizator lm7812
  • Poziom 12  
    Jak sprawdzić filtr SFE po wylutowaniu ?

    Pozostałe czynności wykonałem i jest OK.
  • Poziom 37  
    wylutowujesz i mostkujesz jego skrajne wyprowadzenia. Jeśli zagra to padnięty jeśli nie wlutowujesz i postępujesz identycznie z drugim

    Dodano po 6 [minuty]:

    Posiadasz może jakąś głowice ukf? lub odbiornik z którego można by pobrać sygnał p.cz z głowicy? Przydało by się takowy doprowadzić na wejście wzmacniacza p.cz i wiadomo czy szukać usterki w wzmacniaczu p.cz czy w głowicy.
    Swojego czasu jak przestrajałem i naprawiałem masowo różnego rodzaju radia (dla zabawy i znajomych) miałem takiego przestrojonego "ślązaka" z wyprowadzonym p.cz m.cz i innymi krytycznymi sygnałami. Przykładając odpowiedni sygnal w badanym odbiorniku łatwo było zlokalizować mniej wiecej co jest uszkodzone.
  • Poziom 12  
    Zauważyłem że mam brak napięcia 2,1V na UL1200 na 1 i 2 nóżce.
  • Poziom 37  
    C23 do sprawdzenia oraz czy nie ma zwarcia
  • Poziom 12  
    Witam.

    W końcu udało mi się uruchomić ten tuner.
    Przyczyna tkwiła w C 23 , gdyż po jego sprawdzeniu i ponownym wlutowaniu radio zaskoczyło i nic już nie przerywa. Choć sam kondensator miał te 10n wstawiłem inny dla pewności.

    Chciałbym wszystkim bardzo podziękować za pomoc i poświęcony czas.

    Mam jeszcze jedno pytanko. Jak najlepiej ustawić górny i dolny zakres stacji.
    Cewka L 106 w głowicy jest do regulacji ,czy ją też należy wyregulować?
    Jak nią kręcę to zmieniają się stacje.



    Pozdrawiam
  • Poziom 37  
    Cewką stroisz na dolny zakres (88) a trymerem na górny (108) jesli będzie odbierał całe pasmo identycznie stroisz L104 i C108 ma max sygnału i jakości. Na sam koniec L101 i C102 na max sygnału w całym paśmie. Na poątku z 70cm drutem jako antena następnie skracasz i ustawiasz na max sygnału
  • Poziom 12  
    Witam.

    Bardzo dziękuje.
    Tuner dostroiłem i jest OK.

    Przy okazji tych napraw gdzieś zrobiłem zwarcie i uszkodziłem odbiór stereo.
    Wymieniłem spaloną diodę D6 podświetlenia stereo i szukałem dalej.
    Na 7 nodze OS-3 przed oporem R57 ( opór dobry) mam napięcie od 0.1V do 0.5V w zależności od wyboru stacji FM , a ma być zgodnie ze schematem 10.8V.

    Nie ośmielam się prosić o dalsze wskazówki, bo jest mi już głupio.

    Pozdrawiam i życzę miłego weekendu.
  • Poziom 12  
    witam.

    Usterkę usunąłem.
    Powodem była przerwa od strony R57.

    Temat uważam za zakończony.