Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

podłączenie webasto vw sharan

Andrzej 270 09 Jan 2010 14:48 9056 6
    Andrzej 270
    Level 2  
    Moi drodzy mam vw sharana z 1998 r w którym zamontowane było webasto o symbolach D3wz ponieważ bylo uszkodzone kupiłem okazyjnie nowe o symbolach D5S-F no i teraz mam problem bo nie wiem jak to podłączyć ponieważ w starym była jedna kostka 7pinowa a w nowym są 3. Jeśli ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak to podłączyć było by fajnie.A może ktoś ma schemat podłączenia tego D5S-F.
    Wojtek010
    Level 12  
    Witam wszystkich. Widzę że to stary temat ale może ktoś już wie jak to podłączyć, bo mam ten sam problem. Dodam że jedna wtyczka ma 6 pinów z czego jeden nie jest podłączony a kolejne dwie kostki mają po dwa piny. Jak będę miał okazję to wstawię zdjęcia.
    stomat
    Level 37  
    Obawiam się że nie da rady podłączyć tego pieca. Z tego mianowicie powodu że jest ono sterowane CAN-em a twoje auto takowego nie posiada. Sprzedaj je i kup takie jakie powinno być.
    Wojtek010
    Level 12  
    kolega Andrzej270 nie ma CAN ale ja mam no i chciałbym się dowiedzieć jak ten piec podłączyć na stole. W aucie mam wtyczkę z ośmioma kablami.

edit
    Dodaję zdjęcia sterownika i wtyczek
    podłączenie webasto vw sharan podłączenie webasto vw sharan podłączenie webasto vw sharan
    majster222
    Level 12  
    Wojtek010 wrote:
    kolega Andrzej270 nie ma CAN ale ja mam no i chciałbym się dowiedzieć jak ten piec podłączyć na stole. W aucie mam wtyczkę z ośmioma kablami.

Udało ci się to podłączyć na stole?
    Jak tak to się podziel schemacikiem.

Nigdzie nie mogę znaleźć tego dogrzewacza-mam okazję kupić nowy za 120 funtów.
    On ma wbudowaną pompkę wody i paliwa może?
    Wojtek010
    Level 12  
    Nie podłączyłem ponieważ nie znalazłem schematów. Wydaje mi się że nie tylko my mamy z tym problem bo przejrzałem masę zagranicznych stron i również ludzie nie dostawali odpowiedzi. Pompki wody ani paliwa wbudowanej nie ma. To jest konstrukcyjnie identyczny piecyk jak D5Z-F różni się jedynie sterownikiem ale tylko nieznacznie bo wizualnie płytki wyglądały tak samo. Mógłbym sprawdzić jaki kabel jest za co odpowiedzialny bo rozebrałem oba sterowniki z masy kauczukowej ale niestety z tego względu że oba sterowniki (od D5Z-F i D5S-F) były uszkodzone to wylądowały na śmietniku i a nie zrobiłem sobie żadnego schematu.

Najlepiej podaruj sobie ten D5S-F jak nie masz fabrycznie instalacji od niego bo nie wiem czy uda ci się znaleźć schemat.

Proponuję natomiast model D5Z-F nie ma problemu z podłączeniem bo schematów i opisów jest tak dużo że każdy sobie z tym poradzi.
    majster222
    Level 12  
    Wojtek010 wrote:
    Nie podłączyłem ponieważ nie znalazłem schematów. Wydaje mi się że nie tylko my mamy z tym problem bo przejrzałem masę zagranicznych stron i również ludzie nie dostawali odpowiedzi. Pompki wody ani paliwa wbudowanej nie ma. To jest konstrukcyjnie identyczny piecyk jak D5Z-F różni się jedynie sterownikiem ale tylko nieznacznie bo wizualnie płytki wyglądały tak samo. Mógłbym sprawdzić jaki kabel jest za co odpowiedzialny bo rozebrałem oba sterowniki z masy kauczukowej ale niestety z tego względu że oba sterowniki (od D5Z-F i D5S-F) były uszkodzone to wylądowały na śmietniku i a nie zrobiłem sobie żadnego schematu.

Najlepiej podaruj sobie ten D5S-F jak nie masz fabrycznie instalacji od niego bo nie wiem czy uda ci się znaleźć schemat.

Proponuję natomiast model D5Z-F nie ma problemu z podłączeniem bo schematów i opisów jest tak dużo że każdy sobie z tym poradzi.

Ok. Dzięki za podpowiedź. Ja kilka godzin wertowałem internet i nigdzie dosłownie nie znalazłem info o tym piecyku.
    Instalacji do niego nie mam. A myślałem, że da się to tak łatwo podłączyć jak D5WZ/D3WZ.
    Rzeczywiście dam sobie z nim spokój.

Pozdrawiam