witam
30 grudnia 2008 roku stałem się posiadaczem w/w projektora (nowy),pracował dobrze,używałem go do oglądania filmów,od czasu do czasu jeden lub dwa filmy wieczorem.Filmy odpalałem z komputera (połączenie:karta graficzna dvi-d - port M1-DA w projektorze).
Wszystko działało świetnie w HD ready,no ale projektor w tylnym panelu posiadał jeszcze wyjście s-video i composite więc wczoraj t.j. 08.01.2010 postanowiłem połączyć go bezpośrednio z odtwarzaczem dvd (nowa toshiba z możliwością odtwarzania divx,nadmienię że chodziło mi głównie o odpalanie filmów dvix z usb bez włączania kompa),problemem był brak wyjścia s-video w dvd (tylko scart i composite).Parę tygodni wcześniej nabyłem kabel firmy "monster" scart - s-video,nie był z tych najtańszych i zacząłem podłączanie do projektora (zawsze projektor był wyłączony) Zależało mi na tym właśnie połączeniu (s-video - scart) W menu projektora uaktywniłem źródło s-video,szukał,szukał
i brak sygnału,pomyślałem że to dziwne no ale 99% produktów to made in china,więc może kabel "bity",spróbowałem na composite i działa (ale jakość jak vhs do telorka przez kabel antenowy dawno temu),myślę - spróbuję inaczej,znalazłem w pudle z kablami przejściówkę scart z jednej strony a composite,audio i s-video z drugiej i połączyłem kablem s-video z projektorem,włączyłem projektor i na pilocie zacząłem zmieniać źródła.Komputer-działa,composite-działa ale w chwili przełączenia na s-video,obraz filmu stał się czarno-biały,trwało to może 2,3 sekundy,projektor się wyłączył(chłodzenie,wizja) i na górnym panelu zaczęły migać na przemian diody sygnalizujące serwis i lampę,spanikowałem i wyciągnąłem kabel zasilający z gniazda sieciowego,poczekałem ok.20 min,włączyłem ponownie ale "kapito",słychać jak rusza ale po chwili zapala się dioda "wymień lampę". Szlag mnie trafił bo zapłaciłem za niego dosyć dużo,zacząłem szukać ofert kupna lampy i "o zgrozo" jej cena to 300-350 funtów.Udało mi się zakupić lampę (SP-LAMP-026) w usa w dobrej cenie,ale mam pytanie: czy mogę ją bezpiecznie wymienić? i co się w ogóle mogło stać? (projektor 10 dni po gwarancji a lampa powinna jeszcze długo działać) Będę wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu istoty awarii.
Pozdrawiam