Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over theressak2001 wrote:....Dodam że aku był przez 2 miesiące używany (prosto ze sklepu) a następnie leżał parę miesięcy nie używany. Myślałem że jest zasiarczony, ale nie widzę jakiegoś naloty (chociaż na prądzie to ja się w ogóle nie znam i całą wiedzę czerpię z Internetu).
Czy można coś zrobić by aku miało większą pojemność po ładowaniu?
Dzięki za pomoc, pozdrawiam
slaveus wrote:Gienek, ale jak mam dolać wody jak nie mam w tym akumulatorze dostępu do cel ?
Ziemniak wrote:slaveus wrote:Gienek, ale jak mam dolać wody jak nie mam w tym akumulatorze dostępu do cel ?
Centra Futura jest akumulatorem żelowym, 100% bezobsługowym i nie ma potrzeby uzupełniania w nim wody. Musisz tylko uważać, żeby go nie przeładować i wszystko będzie w porządku.
Quote:Problem polega na tym, że nie spada mu prąd ładowania poniżej 4,5-5 A pomimo iż ładowałem go dwa razy po ok. 11h z przerwą na noc.
Moim zdaniem chyba ma zwarcie wewnątrz. Akumulator nie ma problemu z rozruchem.
_iwo wrote:Witam, początkowy prąd ładowania to ok. 8 A lecz szybko spada do ok. 5 A i tak już pozostaje.
Chyba dobry pomysł by zmierzyć gęstość elektrolitu.
Aha, proszę odpisać na pytanie: wartość 14,4 V(czyli max nap. ładowania) to napięcie średnie mierzone na prostowniku bez obciążenia czy nap. mierzone na podłączonym aku. bo wtedy jest to wartość max. (szczytowa)?
Jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić.
czapelka wrote:Ja mam prostownik 12V, który, odłączony do akumulatora, daje napięcie od 7 do 12V (oczywiście zależnie od ustawienia potencjometru). 7V też naładuje. Sprawdzone. Też się dziwiłem. Z tego wniosek, że napięcie ładowania jest rzeczą drugorzędną.
telwisalfa wrote:Koledzy.... jeśli znamy prawo Ohma to wiemy jakie zależności warunkują ładowanie akumulatora. Nic dodać nic ująć.
Pozdrawiam.