Problem jak w temacie.
Radio po przeczytaniu pyta o hasło.
Myślałem, że jak je wrzucę na "flash" to mu przejdzie ale nie, ale nie.
Czy koledzy mają jakiś pomysł?
Może się dostać...wystarczy wbić codeplug od innego radia - oczywiście z tego samego pasma, ten sam model radia. ... straci ustawienia, ale ma radio bez hasła...
Witam, pewnie już dawno poradziłeś sobie z problemem, ale chciałem opisać sposób dzięki któremu można się dostać do radyjka nie tracąc ustawień. Dzisiaj walczyłem 2 godziny z taką Motorolą i udało mi się odczytać hasło.
Po sczytaniu radyjka, trzeba bez podawania hasła otworzyć ram za pomocą np WinHexa tools->open ram->GP300->variable range
W tym miejscu mamy już z pewnością hasełko ale w postaci HEX. Nie napiszę konkretnie w którym miejscu, bo robiłem to dzisiaj w pracy i nie mam w tej chwili pod ręką tych danych. Jeśli będzie jakieś zainteresowanie, to opiszę ze szczegółami co i jak, krok po kroku.
P.S. Dodam jeszcze, że sprawdziłem ten sposób także na Motoroli GM340 i też zadziałało, tak więc zadziała pewnie na innych.
Witam
Mój sposób nie polega na modyfikacji samego programu GP300.EXE (co teoretycznie jest niezgodne z umową licencyjną ) , ale na bezpośrednim odczytaniu hasła z pamięci ram komputera na którym uruchomiony jest ten program. Właściwie to każdy sposób jest dobry o ile prowadzi do zamierzonego celu. Ja w momencie kiedy walczyłem z moją GP360 nie znalazłem żadnego opisu jak to zabezpieczenie obejść. Zależało mi na tym, żeby uratować częstotliwości zapisane w radyjku, wiec wgrywanie czystego codepluga nie wchodziło w rachubę.
Podłączamy radiotelefon do RIBa, klikamy "Read" i w momencie pojawienia się monitu o podanie hasła
minimalizujemy program gp300 i uruchamiamy WinHex. W WinHexie klikamy na "tools", "open ram"
później wyszukujemy na liście nasz GP300.exe, klikamy na niego i wybieramy "variable range".
Winhex poprosi o podanie zakresu pamięci który ma wyświetlić (ja wpisałem od 0000000 do FFFFFFF)
Wyświetli się okno z zawartością ramu. Żeby znaleźć hasło najprościej jest wyszukać numer seryjny radiotelefonu korzystając z opcji "find text" ctrl+f
Kiedy znajdziemy numer seryjny wciskamy F3, ponieważ numer ten powtarza się kilkukrotnie szukając miejsca w którym wystąpi on w towarzystwie modelu radiotelefonu i daty ostatniego programowania
Na powyższym zdjęciu zaznaczyłem wszystkie istotne informacje wraz z objaśnieniem co oznaczają dane cyferki. Hasło występuje zawsze bezpośrednio za "codeplug part number" i przyjmuje wartości od 0000 do FFFF (0-65535)
W podanym przykładzie hasło to BDDC.
Wciskamy F8 i otwiera nam się konwerter hex->dec
wpisujemy znalezione hasło, naciskamy enter i po prawej stronie mamy już w postaci dziesiętnej.
Aha, od razu uprzedzę że zapisywanie sobie miejsca w którym znajduje się hasło mija się z celem, ponieważ nie jest to zawsze dokładnie to samo miejsce. Dlatego zaproponowałem znalezienie tego miejsca poprzez wyszukanie S/N. Pozdrawiam
P.S. wersja softu to R03.11.09 EMEA (najnowsza z tego co wiem)
Ja opracowałem po prostu inny sposób . W Twoim sposobie trzeba posiłkować się numerem seryjnym radia . A co wtedy kiedy radio nie posiada naklejki z numerem (często się tak zdarza z urządzeniami z demobilu) ? . Mój sposób pozwala na sczytanie każdego radia bez względu na to czy radio posiada numer seryjny czy nie .
Jak nie posiada naklejki z S/N to mój sposób i tak zadziała, tylko po prostu będzie trudniej znaleźć wymagane informacje, wklepywanie s/n aby zlokalizować to miejsce gdzie występuje hasełko to tylko wskazówka żeby nie przeszukiwać wszystkiego na piechotę. Równie dobrze można wpisać coś innego (o ile ułatwi to szybkie wyszukanie hasła). No i oczywiście nie napisałem, że Twój sposób jest gorszy. Jest po prostu inny . Obiecałem kilka dni temu, że opiszę mój patent na forum o ile będzie jakieś zainteresowanie i tak też uczyniłem.
Soft będzie trzeba ściągnąć z MOL'a nawet nie wiedziałem, że wyszło coś nowego
Spoko , obydwa sposoby są dobre . Dobrze by było gdybyś opisał swój sposób w temacie "Modyfikacje i usprawnienia radiotelefonów MOTOROLA." . Ewentualnie gdyby można było poprosić moderatorów o przeniesienie . Będzie tam wszystko o sposobach na różne radiotelefony Motoroli z myślą oczywiście o pracy amatorskiej .