Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zasilacz switcha Allied Telesyn AT-FS724i - brak napięć wyj.

sharp 10 Sty 2010 22:29 1991 1
  • #1 10 Sty 2010 22:29
    sharp
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Cześć.

    Jak w temacie - trafił mi sie pacjent z niedziałającym zasilaczem. To przetwornica 230->3,3V/6A i 5V/1A zbudowana na UC3842, 2SK2645 z transoptorem PC817 i TL413. W części niskonapięciowej 3,3V rozsadzony elektrolit; przetwornica próbkuje. Na filtrze sieciowym stabilne 300V, na pin 7 sterownika napięcie waha się w granicach 8 - 13V z częstotliwością jakichś 0,2Hz. Na pozostałych nogach prawie wszędzie brak napięcia (na pin 2 i 3 napięcie oscyluje w granicach 0 - 1,3V współbieżnie z tym na pin 7). Klucz wymieniony, tak samo filtr zasilacza, elektrolity na wtórnym, transoptor i oczywiście sterownik. Elementy bierne przemierzone (co prawda w układzie, ale wyglądają na dobre).
    No i szukam punktu zaczepienia - jak go ożywić :cry:

    Zasilacz switcha Allied Telesyn AT-FS724i - brak napięć wyj.

  • #2 22 Sty 2010 18:42
    jagrx
    Poziom 21  

    Spróbuj sprawdzić transoptor i układ 431 i diody (czasem trzeba je wylutować )Układ 3842 powinien mieć stabilne zasilanie -sprawdż kondensator (elektrolit) przy nim .

TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo