Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nie działają wycieraczki E39 TDS

mati505824 11 Sty 2010 17:02 2598 0
  • #1
    mati505824
    Poziom 20  
    Witam wycieraczki przestały działać całkowicie.Wzięłem się za pomiary (na wyłączonym silniku),otóż na schemacie:
    Punkt pomarańczowy +12V OK

    Punkt fioletowy po naciśnięciu manetką spryskiwacza szyby przedniej pojawia się +12V OK,w moim przypadku jest uszkodzona dodatkowo pompka spryskiwacza.

    Punkt zielony 11,80V-zanika po ruszeniu manetką i już nie wraca nawet ruszając manetką góra dół,po 15 sekundach pojawia się znów 11,80V nie reagując na manetkę aż do wyłączenia zapłonu,po załączeniu cykl się powtarza.

    Punkt niebieski 11V-zanika po ruszeniu manetką na samą góre bodajże tryb 3,zwalniając w dół pojawia się z powrotem ale po 15 sekundach zostaje i nawet po ruszeniu na tryb 3 jest 11V,po wyłączeniu zapłonu cykl się powtarza jak wyżej.

    Masa jest OK.

    Wszystkie inne punkty przy silniku wycieraczek,przekaźnikach itp.są OK,wcześniej silnik wycieraczki potrafił po przekręceniu na zapłon po 15 sekundach się wyłączyć zostawiając wycieraczki w dowolnym miejscu na szybie.
    Podmieniałem Moduł Komfortu,Manetkę,przekaźniki,bezpieczniki,oraz silnik wycieraczki i dalej jest tak samo że nie działają wogóle.Dodam jeszcze że niem więcej pompka spryskiwacza padła w tym samym czasie,próbowałem też połączyć się elm327 przez złącze OBD2 i wyskakuje błąd połączenia z ECU.Jeżeli ktoś spotkał się z tego typu usterką,prosiłbym o porade.Z góry dziękuję.
  • Relpol przekaźniki