Witam
Zegar zbudowałem ponad rok temu, ale jakoś tak wyszło że publikuje go dopiero teraz. Prototyp powstawał na kawałku kartonu, co w rezultacie dało gąszcz przewodów, jak widać na foto. Ale muszę pochwalić ten sposób budowy układów bo można bardzo szybko wprowadzać zmiany, a całość jest w miarę przejrzysta.
W zegarze nie ma żadnych dodatkowych funkcji typu stoper czy budzik, gdyż miał on jedynie niezawodnie odmierzać czas i ładnie prezentować się na biurku. Ale za to jest podtrzymywanie bateryjne na wypadek zaniku napięcia w sieci, "pikanie" o każdej pełnej godzinie a obudowa w całości wykonana z bezbarwnej pleksy po zapadnięciu zmroku podświetla się na niebiesko. Jednak myślę że najciekawszym "bajerem" jest płynna automatyczna zmiana jasności wyświetlaczy w zależności od jasności w pokoju. Dzięki temu w dzień cyfry są wyraźnie widoczne a w nocy nie rażą w oczy. W praktyce sprawdza się to wyśmienicie.
Wszystkie zastosowane układy scalone są z serii CMOS. Generator o częstotliwości 1/60 Hz tworzy układ 4060 stabilizowany rezonatorem kwarcowym wraz z 4520 i jedną bramka logiczną. Najważniejsza część czyli poprawne liczenie minut i godzin zrealizowana jest na licznikach 4026, a odpowiednie ich resetowanie zapewniają bramki logiczne. Czas ustawia się za pomocą dwóch przycisków obok wyświetlaczy. Za pomocą trzech potencjometrów można ustawić jasność wyświetlaczy, punkt włączenia podświetlenia i jego jasność. Całość zasilana jest z zasilacza wtyczkowego o napięciu stałym 12-18V. Pobór prądu w zależności od liczby świecących się segmentów i jasności w pomieszczeniu od 30mA do 180mA.
Podtrzymywanie bateryjne na dwóch bateriach typu CR2032 zapewnia poprawną prace zegara na ponad 70 godzin, co ciekawe i bardzo ważne na podtrzymywaniu wyświetlacze delikatnie wyświetlają godzinę. Jest to niezbędne do poprawnego resetowania liczników i równocześnie jest dużą zaletą, bo w nocy bez problemu można odczytać godzinę. W celu jak najmniejszego poboru prądu z baterii, podświetlenie obudowy, dwukropek miedzy wyświetlaczami, "pikanie" co godzinę i regulacja jasnosci wyświetlaczy nie działa. Automatyczna regulacja jasności wyświetlaczy zrealizowana jest na stabilizatorze napięcia ujemnego LM337. Zastosowanie stabilizatora było konieczne aby jasność nie zależała od ilości świecących się segmentów
Obudowę w całości wykonałem z przeźroczystej bezbarwnej pleksy o grubości 3mm. Giąłem po podgrzaniu HOT-AIRem, a kleiłem roztworem tej samej pleksy z rozpuszczalnikiem nitro. Niestety obudowa trochę popękała w miejscu klejenia, ale nie jest to bardzo widoczne. Dodam że jest to moja pierwsza konstrukcja z pleksy, a efekty jak widać nie są złe

Wykonałem dwie płytki drukowane, jedna na wyświetlacze, przyciski i fotorezystor a druga na całą resztę, obydwie dwustronne. Projektowałem je w programie Dip Trace, a ścieżki nanosiłem termotransterem.

Wiem że podobny zegar znacznie prościej można wykonać na mikroprocesorze, ale dla mnie to nie jest sztuka

W załączniku schemat zegarka. Niestety nie jest on perfekcyjnie narysowany, bo nie mam jeszcze doswiadczenia z tym programem. Sorki za słabą jakość zdjęć.
Pozdrawiam

Cool! Ranking DIY