Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zacisk hamulca Sharan- naprawa

ADRIAN1974 11 Jan 2010 19:16 17863 14
    ADRIAN1974
    Level 13  
    Koledzy mam pytanko czy ciężko jest wymienić uszczelki gumki w zacisku tylnym hamulcowym w Sharanie 97 r bo kupiłem zestaw naprawczy .Powodem rozbiórki zacisku jest to że jest porwana gumka która chroni cylinderek , no i cylinderek się nie chowa po puszczeniu hamulca koło nieznaczne hamuje i grzeje się tarcza hamulca i felga. proszę o instrukcje jak się do tego zabrać.
    robertnov
    Level 20  
    Nie jest to skomplikowana sprawa.Można zdjąć zacisk lub nie,jak kto woli.Ja jednak sugerowałbym jego zdjęcie (nieuniknione i tak odpowietrzanie układu),wyjęcie tłoczka,oczyszczenie w środku zacisku i samego tłoczka.Wymiana uszczelnienia i mieszka,wciśnięcie do środka samego tłoczka,nałożenie smaru do tłoczków,oczyszczenie samoregulatora i jego nasmarowanie.Na koniec odpowietrzenie i jazda...
    ADRIAN1974
    Level 13  
    dzięki wielkie kolego
    pioart
    Level 38  
    Witam
    Tak z grubsza mówiąc to jeśli nie masz o tym zielonego pojęcia / a chyba nie masz / to oddaj auto do warsztatu bo raczej sam tego nie zrobisz , potrzebna wiedza i narzędzia i nie jest to młotek .
    A kolego „robertnov” to może koledze powiesz dokładniej w jaki sposób zakłada się wewnętrzną uszczelkę i osłonkę bo z twojego opisu nic nie wynika no i w jaki sposób bez narzędzia ma wycofać tłoczek w pozycję powiedzmy „0”
    Pozdrawiam
    robertnov
    Level 20  
    Jeszcze jedno,skoro i tak będziesz odpowietrzał układ to jest okazja do wymiany płynu hamulcowego w całym układzie.Hamulce jak sam dobrze wiesz to ważna sprawa.

Dodano po 3 [minuty]:

pioart wrote:
    A kolego „robertnov” to może koledze powiesz dokładniej w jaki sposób zakłada się wewnętrzną uszczelkę i osłonkę bo z twojego opisu nic nie wynika no i w jaki sposób bez narzędzia ma wycofać tłoczek w pozycję powiedzmy „0”
    Pozdrawiam

Uzupełniać mam cały opis i kolejność od podniesienia samochodu?...Czy może sam napiszesz jakie narzędzia są potrzebne?Podaj narzędzia a ja podam jak wypchnąć tłoczek bez narzędzi.No i dziwnym trafem Twoja wypowiedź nic nie wniosła do tego postu...
    pioart
    Level 38  
    Nie mowa o demontażu bo to prościzna , a o montażu kolego , czytaj całe posty . Poza tym kolega chce to robić sam , /a nie ma o tym zielonego pojęcia /, a nie dowiedzieć się pobieżnie jak to robią inni . Nic dobrego z tego nie wyniknie , to nie jest wymiana klocków hamulcowych z przodu auta / co niektórym nawet to sprawia problem / i w efekcie może zagrażać bezpieczeństwu jego i innych .
    Pozdrawiam
    robertnov
    Level 20  
    Nie chce się przekomarzać tu na forum.Nie wiem tylko dlaczego większość osób jest traktowana jako ułomków,którzy nic nie potrafią.Kolega ADRIAN1974 jeśli dobrze zrozumiałem to przez Ciebie został potraktowany z góry że sobie nie poradzi.Pogratulować podpowiedzi,najlepiej od razu wstawić do mechanika....podpowiedź warta pochwały.Skoro sam podziękował,to moim zdaniem coś z tego zrozumiał.Jeśli nie to będzie się dopytywał.
    ADRIAN1974
    Level 13  
    Dam rade koledzy nie ma sensu sie spierać , troszkę sie znam na mechanice chciałem sie tyko upewnić - kiedyś naprawiałem hamulec w mondeo też wyjmowałem tłoczek i zakładałem mieszek i uszczelniacz podejrzewam że w tym przypadku w Sharanie jest podobnie fakt tam było przednie jarzemko.
    Krzysiek534
    Level 16  
    To zrób w/g opisu kolegi robertnov, i kup od razu nowy zacisk.Tam się tłoczka nie wciska tylko wkręca.
    ADRIAN1974
    Level 13  
    wiem kolego ze sie wkręca słuszna uwaga to jest ,a wyjąć nie ma problemu odkręcam zacisk naciskam hamulec i tłoczek wyskakuje sam
    pioart
    Level 38  
    Podobnie? Tylko z wyglądu . Będziesz miał na pewno z tym problem
    Nie polemizuję , miłej zabawy
    Pozdrawiam
    bula17
    Level 22  
    Prosta sprawa :
    Narzedzia klucz plaski 15 oraz 13 do kola 19 :D
    Przewod klucz 13 , linka srubokretem

Tloczek wychodzi kilka razy nacisn ta lapke przy zacisku to sie wysunie
    montarz trudniejszy zwlaszcza z wkreceniem tloczka poniewaz w jednym czasie musi bydz dociskany oraz krecony ale dobre sciski i dasz rade :D poza tym te same ruchy tylko w druga strone :)

Odpowietrzenie na wlonczonym zaplonie
    BRYS_
    Level 22  
    ściśnij delikatnie np:"francuzem"gumowy przewód hamulcowy przed zaciskiem(oczywiście po wyjęciu tłoczka) by ci nie uciekał płyn,czasem przy małych wyciekach wystarczy go łapać i dolewać do zbiorniczka nowy.
    Zacisk wkręcaj przy odkręconym odpowietrzniku,będzie łatwiej.
    NIE smaruj tłoka i gumek zwykłym towotem do łożysk bo ci spęcznieją gumki.

Dodano po 8 [minuty]:

W warunkach amatorskich,przy idealnie wyczyszczonym tłoczku spokojnie wkręcisz go np:długimi szczypcami,wkładając od czoła jego końce w wycięcia tłoczka:
    ADRIAN1974
    Level 13  
    Dzięki za wszystkie rady ,napewno się przydadzą
    stomat
    Level 37  
    A ja wkręcałem kluczem od szlifierki kątowej, takiej na tarczę 115 mm. Też pasował :)