Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pentagram Cerberus P6331-42 + Telewizja Internetowa TP

Mateo_19_07 11 Jan 2010 19:25 4206 9
    Mateo_19_07
    Level 19  
    Witam.
    Mam do Was kilka pytan.Otóż w najbliższym czasie mam zamiar wziac sobie Neostrade z Telewizja Internetowa (wiadomo dekoderek, antenka itp). I tu tkwi cały problem. Jak podejrzewam nie jedna osoba na moim miejscu nie chce miec w domu styczności z Liveboxem. Chciałbym podłączyc sobie ten dekoder z moim domowym routerkiem. Dzwoniac do biura obsługi szanowny Pan powiedzial mi ze jest taka możliwosc. Mowil tylko ze bede musial zmienic adres IP routerka na adres IP taki jaki ma Livebox czyli 192.168.1.1 . Ale w tym jakis musi byc haczyk bo nie wierzę że konfiguracja tego jest tak prosta. Co sądzicie na ten temat? Da się coś z tym zrobic?

Proszę o pomoc :)
    wgruza
    Level 21  
    Jeśli chcesz mieć videotradę przez linię telefoniczną zamiast przez antenę satelitarną to musisz mieć liveboxa.
    Jeśli wybierzesz zestaw z anteną to Liveboxa możesz zastąpić dowolnym innym routerem ADSL.
    Mateo_19_07
    Level 19  
    O ile dobrze wiem bedzie to antena satelitarna bo na moim łączu nie będzie możliwości uruchomienia TV przez linie telefoniczną.
    wgruza
    Level 21  
    No to problem z głowy :) Możesz śmiało zastąpić LB czymś bardziej konkretnym i do tego podłączyć dekoder.
    Mateo_19_07
    Level 19  
    Mam w/w Pentagrama :D A jakas konkretniejsza konfiguracja bedzie konieczna?
  • Helpful post
    wgruza
    Level 21  
    Nie. Standardowa, login hasło, ppoa/ppoe i vpi, vci. Dekoder powinien sobie pobrać adres z DHCP automatycznie. Nie miałem styczności z tym dekoderem ale jeśli by nie pobrał automatycznie tych ustawień to musisz wpisać je ręcznie, lub zmienić adres lokalny routera pentagram na taki sam jak miałby mieć LB, może właśnie o tym mówił gość z Help Line. Zobaczysz w praktyce.
    Mateo_19_07
    Level 19  
    Ok ;D
    Dzięki wielkie :) Będę informował o moich poczynaniach z TV ;P
    qrczak13
    Level 2  
    Witam!

Tak czytam i nic z tego nie wiem. Dostałem tą telewizję w prezencie. I szukam tydzień i nie mogę rozwiązać problemu.

Antena ustawiona prawidłowo (sprawdzone na ence). Do linii telefonicznej podpięty jest router D-LINK DSL-2640B (linia telefoniczna >>> router >>> 30 m kabla ethernet >>> switch >>> 15 m kabla ethernet >>> dekoder). Internet śmiga jak należy. Na telewizorze non stop jest test. Poniżej screen z routera jak wykrywany jest dekoder, ten z 192.168.1.3. DHCP jest dynamiczne, jak zrobiłem na statyczne też nie działa. Wiecie jak to ustawić, albo czy mój router się do tego nadaje?

ViP3R
    Level 20  
    Sprawdzałeś w menu serwisowym dekodera czy podstawia się adres IP z puli lokalnej routera? Jaki komunikat jest na TV po włączeniu dekodera?
    DHCP musi być włączone w routerze ponieważ nie da się go wpisać ręcznie w menu dekodera.
    Czy aktywowałeś usługę? Czy chociaż przez chwilę działa na LB?
    qrczak13
    Level 2  
    Więc tak zrobiłem.

Zainstalowałem tego dziada LB poprzez wifi - klucz usb. Podłączyłem dekoder poprzez żółty port w LB (pamiętając o wyłączeniu TV przez ADSL). Dekoder zaktualizował się. Pobrało listę programów. Wszystko robiłem u brachola. Przeniosłem do mnie do domu i podłączyłem dekoder wstępnie bez podłączenia kabla ethernetowego. Zaraz się pojawił komunikat o braku podłączenia LB. Więc podłączyłem kabel, ale już od routera D-LINK DSL-2640B (ustawienia jak na screenach) i okno zniknęło. Narazie działa bez zarzutu.
    Jedyne co mnie denerwuje to samo włączanie dekodera ok. do minuty i przełączanie kanałów bardzo wolne.