Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

President Johnny III gorzej odbiera od TTI TCB-881 - czemu?

Kamil1987 11 Jan 2010 20:24 18912 36
    Kamil1987
    Level 16  
    Witam.
    Właśnie zakupiłem Johnneg'o III ale jest to tragedia, odbiór jest jeszcze gorszy od tandetnego TTi 881, którego kupiłem niecały miesiąc temu.
    Zupełnie nie rozumiem w czym jest problem, antena (Pirat) strojona, sprawdzałem podczas jazdy jak i na postoju.
    Śmiało można powiedzieć, że odbiór jest gorszy z czterokrotnie od tandetnego TTi 881, gdy reflektometrem sprawdzałem moc TTi (na antenie - wiem, nie powinno się) to było ok 4,5W natomiast na Johnnym wskazanie miernika wychodziło ostro poza zakres.
    Wiem, że pomiar jest błędny na antenie ale strzelam, że pokazało by błędnie do 2W co najwyżej ale nie po 6W lub więcej :) (poszukam rezystora i sprawdzę jak na sztucznym obciążeniu).
    gregorio27
    Level 31  
    Temu odbiera gorzej że już nie robią Presidenta w Malezji a w CHRL, problem z odbiorem sprawia niedoskonała funkcja Vox, antena Pirat to nie antena i co kolega rozumie pod pojęciem gorzej?-:)
    Kamil1987
    Level 16  
    Zasięg odbioru do 2km z tego co zauważyłem na szybko a jakość dźwięku jest wręcz fatalna w porównaniu z TTi
    yogi009
    Level 43  
    Zanim bym zaczął rozkręcać to radio, zacząłbym od PORZĄDNEGO uziemienia i dostrojenia anteny, a najlepiej bym ją wymienił na jakąś porządną. Nie pisałeś, jakie to auto, czy jest na masgnes, czy na zaczep do relingu, do klapy bagażnika, czy auto czasem nie ma plastikowego dachu, no trochę niewiadomych w tym równaniu jest...
    Kamil1987
    Level 16  
    - Antena magnesówka CB Pirat - podobno dobra a napewno dużo lepiej potrafi odbierać na TTi 881.

- Opel Corsa B

- Radio podpięte pod zasilanie z radia samochodowego (standardowo nie miałem gniazda zapalniczki samochodowej)
    stemar28
    Level 17  
    A jaki kolega ma standard nadawania w radyjku?
    Empi
    Level 10  
    spróbuj może podpiąć bezpośrednio pod aku. I powiedz jak wtedy jest z odbiorem.

No i jak to nic nie da to sprobój podpiąć radio do jakiejś innej anteny może błędnie szukasz winy w cb radiu.
    erwp
    Level 11  
    gregorio27 wrote:
    antena Pirat to nie antena

Możesz rozwinąć kolego swoje spostrzeżenia ????
    Kamil1987
    Level 16  
    - Standard nadawania PL (bynajmniej to widzę na wyświetlaczu obok nr-u kanału.

- Jadę dziś do miejsca zakupu i poproszę o drugi model lub zaprezentowanie funkcjonowania radia z anteną Missouri (sprzedający tak zachwalał tą antenę).
    gregorio27
    Level 31  
    No to się wiele wyjaśniło, pewno gorzej znaczy bardziej zakłócony odbiór przez trzaski pochodzące od silnika. Johny ma nieco inną charakterystykę filtra anl i nie podpasował do corsy.
    Co mam na myśli że Pirat to nie antena? ot choćby długość 60cm ? 0dB zysku? Jakiś sprzedawca bajkopisarz zmienił prawa fizyki.
    Antenę bierz jak najdłuższą i w miarę możliwości mocowaną na stałe nie na magnesie, zobaczysz wtedy WIELKĄ różnicę, dość dobrze się stroją i mają rozsądną cenę lemy serii AT
    erwp
    Level 11  
    gregorio27 wrote:
    No to się wiele wyjaśniło, pewno gorzej znaczy bardziej zakłócony odbiór przez trzaski pochodzące od silnika. Johny ma nieco inną charakterystykę filtra anl i nie podpasował do corsy.
    Co mam na myśli że Pirat to nie antena? ot choćby długość 60cm ? 0dB zysku? Jakiś sprzedawca bajkopisarz zmienił prawa fizyki.
    Antenę bierz jak najdłuższą i w miarę możliwości mocowaną na stałe nie na magnesie, zobaczysz wtedy WIELKĄ różnicę, dość dobrze się stroją i mają rozsądną cenę lemy serii AT

Akurat zakupiłem Pirata tydzien temu i nie jest tak tragicznie żeby nie określać tego wynalazku mianem anteny. Nie jest to co prawda ML145 ale na miasto powiedzmy dość dobra, nie łapie dużo zakłóceń, no i przy wjeździe do garażu idealnie się sprawdza ;-)
    Kamil1987
    Level 16  
    Zakupiłem antenę Missouri i nie widzę różnicy między piratem (w mieście), niebawem ruszę trochę dalej i zobaczymy, pytanko jakie zjawiska mogą mnie spotkać jak założę 2 anteny i 2 radia ? będą na siebie oddziaływać ? chcę porównać oba zestawy.
    Kamil1987
    Level 16  
    Testowałem przez chwilę dwie anteny jednocześnie na dachu i oba radia podpięte, delikatnie na + dla zestawu Presidenta ale tak z 15% lepiej tylko. Testowałem tylko kilka minut tak więc niewiele mogłem zbadać. Na logikę wydaje się że skoro nadawałem na TTi 881 + Pirat to Johnny III + Missouri od razu zbierał w dużej mierze moc mojego nadawania (odległość anten z 50cm) i zamiast nadawać na np. 5km to nadawał zaledwie na 1km przykładowo, dlatego nikt mi nie odpowiadał. Zjechałem dziś na stację z innym mobilem który też ma takie radio i mimo SIRIO 145 to odbierał tak samo "średnio" jak u mnie. Może za dużo oczekuję ? ale TTi mnie przyzwyczaiło że do 2,5 - 3km (poza dużym miastem) odbierałem niemal na poziomie rozmowy tel kom może do 10% gorzej pod koniec tych 2 - 3km. Już późno - nie myślę, jutro opiszę dalsze testy.
    ginger78
    Level 21  
    Kamil1987 wrote:
    Na logikę wydaje się że skoro nadawałem na TTi 881 + Pirat to Johnny III + Missouri od razu zbierał w dużej mierze moc mojego nadawania (odległość anten z 50cm) i zamiast nadawać na np. 5km to nadawał zaledwie na 1km przykładowo, dlatego nikt mi nie odpowiadał.

Mógłbyś to sprostać?

Btw, nigdy nie będziesz miał dalekiego zasięgu na antenie 72cm.
    Kamil1987
    Level 16  
    Dwie anteny na dachu obok siebie, dwa radia w samochodze i z jednego nadawałem a odsłuchiwałem na obu :) nie wiem jak oddziaływały na siebie i czy ma to wpływ na jakość / moc nadawania :)
    Anonymous
    Anonymous  
    MIchal_oswiecim
    Level 10  
    Kamil1987 wrote:
    Testowałem przez chwilę dwie anteny jednocześnie na dachu i oba radia podpięte, delikatnie na + dla zestawu Presidenta ale tak z 15% lepiej tylko. Testowałem tylko kilka minut tak więc niewiele mogłem zbadać. Na logikę wydaje się że skoro nadawałem na TTi 881 + Pirat to Johnny III + Missouri od razu zbierał w dużej mierze moc mojego nadawania (odległość anten z 50cm) i zamiast nadawać na np. 5km to nadawał zaledwie na 1km przykładowo, dlatego nikt mi nie odpowiadał. Zjechałem dziś na stację z innym mobilem który też ma takie radio i mimo SIRIO 145 to odbierał tak samo "średnio" jak u mnie. Może za dużo oczekuję ? ale TTi mnie przyzwyczaiło że do 2,5 - 3km (poza dużym miastem) odbierałem niemal na poziomie rozmowy tel kom może do 10% gorzej pod koniec tych 2 - 3km. Już późno - nie myślę, jutro opiszę dalsze testy.

Kolego, testy zrób z jakąś stacją bazową - to co przedstawiasz jest zupełnie nie wiarygodne i miarodajne.

Ja mam J3 i At-71 Magnum - bez problemu rozmawiam nawet na 60 km ( ze stacjami bazowymi oczywiście )
    astrat34
    Level 11  
    witam
    kolego powiedz coś więcej o samochodzie jaki silnik czy słyszysz zakłócenia od wentylatora el. szyb ew. pompki spryskiwacza(mało szczegółów)? czy jest to silnik benzynowy czy diesel czy zakłócenia są na silniku uruchomionym czy nie ma to znaczenia...
    proszę o więcej danych z antenami to jest tak ze dzielimy je na zwarte i rozwarte nie wgłębiając się w szczegóły proponuje sprawdzenie w Twojej konfiguracji jakiejś anteny zwartej np. midland ML-145 a potem o wypowiedz na forum z tego co pisałeś o antenach to obydwie są typu rozwartego czyli upraszczając bardziej podatne na zakłócenia
    Kamil1987
    Level 16  
    Witam

Wznawiam temat, miałem TTi 881 + antena CB Pirat to człowiek w serwisie powiedział że to badziewne radio, kupiłem JOHNNY III + Missouri i nie widzę różnicy między radiami, dziś byłem w serwisie i powiedział mi że to też shit to radio, słyszę do 2km to czasem ktoś odpowie wyraźnie, do 1,5km spokojnie. Człowiek w serwisie by tylko sprzedawał Unidena 520 i nic innego nie uznaje, naprawdę nie ma dobrego i ładnie wyglądającego radia ? 3 - 3,5km to dla mnie by było marzenie.
    MIchal_oswiecim
    Level 10  
    Kamil1987 wrote:
    Witam

Wznawiam temat, miałem TTi 881 + antena CB Pirat to człowiek w serwisie powiedział że to badziewne radio, kupiłem JOHNNY III + Missouri i nie widzę różnicy między radiami, dziś byłem w serwisie i powiedział mi że to też shit to radio, słyszę do 2km to czasem ktoś odpowie wyraźnie, do 1,5km spokojnie. Człowiek w serwisie by tylko sprzedawał Unidena 520 i nic innego nie uznaje, naprawdę nie ma dobrego i ładnie wyglądającego radia ? 3 - 3,5km to dla mnie by było marzenie.

chyba pan z serwisu nie należy do fachowców . Napisz kolego jakie masz auto .
    Ja mam Corse D 1,2 benzyna i tak jak pisałem wczesniej - normalne zasięgy przy komfortowym odsłuchu to 10 km lekko . Polecam również dobry głośnik zewnętrzny , przynajmniej 8 W - naprawdę poprawia komfort odsłuchu .
    Kamil1987
    Level 16  
    Ponoć serwisant jest dobry ale ma już swoje nawyki i nie akceptuje czegoś nowego. Na moim prywatnym było radio z anteną strojone (Corsa B) od kilku jest już założone na firmówce (Fiat Panda), dziś serwisant podłączył reflektometr i było ok i od razu lament że to tak będzie działało (tj do 1,5km - 2km) bo to badziew jest, to samo było przy TTi 881. Jaką antenę masz kolego ?
    MIchal_oswiecim
    Level 10  
    Kamil1987 wrote:
    Ponoć serwisant jest dobry ale ma już swoje nawyki i nie akceptuje czegoś nowego. Na moim prywatnym było radio z anteną strojone (Corsa B) od kilku jest już założone na firmówce (Fiat Panda), dziś serwisant podłączył reflektometr i było ok i od razu lament że to tak będzie działało (tj do 1,5km - 2km) bo to badziew jest, to samo było przy TTi 881. Jaką antenę masz kolego ?

AT-71 Magnum LEMM - 155 cm na magnesie
    astrat34
    Level 11  
    witam
    chciałbym zapytać czy autor tematu sprawdził już działanie anten typu zwartego w swojej konfiguracji?
    bardzo dziwne to jest( ja stojąc w garażu murowanym z zamkniętymi metalowymi drzwiami potrafię nawiązać łączność z baza odległą o 15 km i uważam to za wielce niekorzystne warunki-taki teścik ostatnio wykonałem) skoro kolega ma tak marne osiągi to nie wiem w jakich warunkach (zakłóceniowych)próbuje nawiązać łączność? ach SWR w garażu na 28 kanale >2< tak dla potomnych:D

Moderated By c2h5oh:

Regulamin punkt 12.
    Nie ma "anten typu zwartego". Żadne zwarte anteny nie istnieją.
    Proszę się wyrażać precyzyjnie bo inaczej wychodzą takie głupoty jak ta.

Kamil1987
    Level 16  
    yogi009 wrote:
    Kolega Kamil testował CB na odległość jednego metra ? I co chiałeś tą metodą osiągnąć ?

Źle kolego zinterpretowałeś - nieistotne już.

Teraz istotne co zrobić aby Johnny III + Missouri podziałał na chociaż te 3km w małym mieście, antena krótka ale bez przesady, nie 1,5km :) Jakie są obiawy padniętej końcówki mocy ? Wiem że słyszą mnie dobrze ale ja już ze zbieraniem mam problemy.
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam.

Czytam i czytam aż wreszcie napisałem.

Kamil1987 wrote:
    Wiem że słyszą mnie dobrze ale ja już ze zbieraniem mam problemy.

Jeżeli Ciebie słyszą dobrze z tej anteny to można przyjąć, że nadajnik (wraz z końcówką) pracuje poprawnie i antena coś tam promieniuje.

Jeżeli Ty nie "zbierasz" (czytaj : odbierasz) to wynika, że masz uszkodzony odbiornik.

Uszkodzeniem odbiornika może być:
    - słaba czułość
    -- źle zestrojone obwody wzmacniacza w.cz. , p.cz. albo samej detekcji AM
    - złe napięcia na ARW (automatyczna regulacja wzmocnienia)
    - spalona jakaś dioda w.cz. (tłumik diodowy, detekcja sygnału)

Jak widzisz kupienie nowego radia nie świadczy o tym, iż jest sprawne.

Pomyśl lepiej o Karcie Gwarancyjnej i z niej skorzystaj. :D

Pozdrawiam.:cry:
    Kamil1987
    Level 16  
    Kontynuując temat to dziś byłem w serwisie i ponoć sporo Johnny'ch i Harry'ch III jest wadliwych i wracają na gwarancję, II bez problemu działają a z III bywają problemy, jest nadzieja że istnieje radio które będzie cieszyło i oko i ucho.

Jak tylko będę coś wiedział to odpowiem dla potomków tego problemu.

Pozdrawam.
    Evangelo
    Level 15  
    Wymień/ podstaw inną antene! Nie kładźcie lagi zaraz na radio, bo kilkanaście ich naprawiałem i jakoś sie sprawują? No chyba że ślepy i głuchy jestem. I to NIE jest reklama, pisze co zauważyłem.
    I jeszcze jedno! radiem po chałupie, czy po aucie sie nie "rzuca"! To nie GPS! Bo potem jesteś zdziwiony że coś tam...3 post wyżej czytaj!
    Mietek35
    Level 11  
    Witam. Ja mam zestawik HarryIII + Titanium 1400 w citroenie Berlingo HDI i muszę przyznać że Harry III rzeczywiście zbiera dużo szumów i wydaje mi się że ASC ma za niski próg. Wcześniej jeździłem na Yosanie 110 pro i niestety Yosan wypadł lepiej !!! Jeśli ktoś wie jak zwiększyć próg ASC w Harym III to poproszę, będę bardzo wdzięczny.