Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Atmega8-16PU + SHT11 + LCD2x16 + LED + SWITCH2

dan1987r 11 Sty 2010 23:07 6162 33
  • #1 11 Sty 2010 23:07
    dan1987r
    Poziom 8  

    Proszę o sprawdzenie schematu. Oraz ewentualne uwagi czy też sugestie dotyczące układu oraz jego pracy. Jest to moja pierwsza praca projektowa dlatego prosze o wyrozumiałość.

    Układ składaja się z:

    -mikrokontrolera
    -lcd 2x16
    -sht11 (czujnik temperatury i wilgotności)
    -led
    -switch
    -wentylator 5v (nie ma go jeszcze na ukł. natomiast chce go dołączyć do portu i sterować nim poprzez tranzystor)

    Zasada działania

    Odczyt temperatury i wilgotności, wyświetlanie oraz sterowanie wentylatorem w zależności od tych parametrów.

    Ps. wantylator chce podłączyć przez rezystor do tranzystora (aktywowany '0' na porcie np PC4 - programowo)

    Atmega8-16PU + SHT11 + LCD2x16 + LED + SWITCH2

    Dokumentacja sht11
    Link

    0 29
  • Relpol
  • Pomocny post
    #3 12 Sty 2010 10:43
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    AREF mozesz olac skoro nie korzystasz z ADC. AVCC polacz po prostu z VCC - raz, ze nie korzystasz z ADC, a dwa, ze ATMega8 ma te piny wewnetrznie zwarte (BTW, ten chip nie jest juz zalecany do nowych konstrukcji). Wywal to wszystko co dodales do RESETu - raz, ze jest niepotrzebne, a dwa, ze bedzie ci to zaklocalo programowanie po ISP (szczegolnie ten kondensator). Zamiast tego wlacz BOD. Nie podlaczyles tezpodswietlenia LCD wiec nic nie bedziesz na nim widzial :)

    0
  • #4 12 Sty 2010 11:48
    dan1987r
    Poziom 8  

    Kuniarz napisał:
    Przy wyświetlaczu musisz linie R/W i DB0-DB3 zewrzeć do masy. Jedna dioda nie podłączona. Rezystory do LEDów 1 k ? nie za dużo ?
    W czym ten schemat, bo dziwny jakiś takiś ;-)


    1. R/W jest wpięte do masy.
    2. Co do DB0-DB3 czy jestes pewny, że jest to konieczne?
    3. Która dioda jest nie podłączona ,wg mnie obie są.
    4. Schemat jest w eaglu, dziwią ciebie z pewnością te kropki. Jako, że nie robię bridge-ów zygnalizuje nimi miejsca połączeń. To jest schemat ideowy.

    Dodano po 5 [minuty]:

    tmf napisał:
    . . . Zamiast tego wlacz BOD. Nie podlaczyles tezpodswietlenia LCD wiec nic nie bedziesz na nim widzial :)


    1. Prosze o wyjasnienie co to jest BOD.
    2. Wyświetlacz jest podłączony do napięcia, a wartość V0 (która wg mnie steruje jasnością, można zmieniać ręcznie). A i K chyba nie trzeba podłanczać ?

    0
  • Pomocny post
    #5 12 Sty 2010 12:35
    mirekk36
    Poziom 42  

    dan1987r napisał:
    Kuniarz napisał:
    Przy wyświetlaczu musisz linie R/W i DB0-DB3 zewrzeć do masy. Jedna dioda nie podłączona. Rezystory do LEDów 1 k ? nie za dużo ?
    W czym ten schemat, bo dziwny jakiś takiś ;-)


    1. R/W jest wpięte do masy.
    2. Co do DB0-DB3 czy jestes pewny, że jest to konieczne?
    3. Która dioda jest nie podłączona ,wg mnie obie są.
    4. Schemat jest w eaglu, dziwią ciebie z pewnością te kropki. Jako, że nie robię bridge-ów zygnalizuje nimi miejsca połączeń. To jest schemat ideowy.

    Dodano po 5 [minuty]:

    tmf napisał:
    . . . Zamiast tego wlacz BOD. Nie podlaczyles tezpodswietlenia LCD wiec nic nie bedziesz na nim widzial :)


    1. Prosze o wyjasnienie co to jest BOD.
    2. Wyświetlacz jest podłączony do napięcia, a wartość V0 (która wg mnie steruje jasnością, można zmieniać ręcznie). A i K chyba nie trzeba podłanczać ?


    1. Jest OK ;)

    2. Ja uważam, wręcz jestem przekonany i nawet zalecam aby piny wyświetlacza LCD DB0..DB3 - właśnie wisiały w powietrzu i broń boże nie podłączać ich do masy - bo później co chwilę będziesz miał ZONK'a ;)

    3. diody są przeciez podpięte OK

    4. schemat jest na prawdę super udziwniony - i wynika z niego tylko jedno, że jeszcze nie potrafisz się do końca posługiwać Eaglem - no ale to z czasem na pewno przyjdzie - więc to nie jest aż taki problem tutaj

    ---------------------------

    Układ RESETU czyli ten rezystor podciągający 10K do VCC jest jak najbardziej prawidłowy, kondensator też niczemu nie przeszkadza w tym obwodzie i powiem więcej - ma się to nijak do tego czy włączysz BOD w procku czy nie włączysz. Tak samo jak z rzekomym przeszkadzaniem tego kondensatora w programowaniu przez ISP, że niby w czym miałby on przeszkadzać??? Trzeba poczytać co się dzieje z sygnałem RESET w trakcie programowania przez ISP to od razu się wyjaśni, że ten kondensator 100nF w niczym nie może przeszkodzić. Jeśli chodzi o BOD to czasem warto włączyć BOD a czasem nie warto. Przy okazji kolego tmf - pełny i prawidłowy układ RESETu dla AVRów zalecany zresztą przez Atmela jest jeszcze dodatkowo (poza tym rezystorem i kondkiem) rozbudowany o diodę shottky włączoną równolegle do rezystora 10k - katodą do VCC. Ale najczęściej wystarcza sam rezystorek 10K i przynajmniej jego zawsze warto stosować.

    a poniżej link gdzie widać jak wygląda zalecany układ resetu przez Atmela:

    http://www.kanda.com/files/isp_circuits.pdf

    Co to jest BOD ???? - zajrzyj do noty PDF i poczytaj dokładnie

    Cytat:
    "ATmega8 has an On-chip Brown-out Detection (BOD) circuit for monitoring the VCC level during operation by comparing it to a fixed trigger level."


    innymi słowy mówiąc mechanizm ten służy w procku do monitorowania stanu VCC i wazleżności od ustawionego poziomu napięcia za pomocą odpowiednich FuseBitów może następować wewn reset procka. Po coś jednak producent dał możliwość włączania/wyłączania tego mechanizmu i warto o tym poczytać. Bo gdyby było tak jak pisze tmf to mechanizm ten byłby na stałe włączony i już

    ----------------------

    odnośnie wejscia Vo wyświetlacza LCD to służy ono dokładnie mówiąc do regulacji kontrastu a nie jasności wyświetlacza. I oczywiście, że bez włączenia podświetlenia wszystko będzie na nim widoczne i to ładnie - tylko że nie w ciemności ;) .... dopiero gdy ma pracować w ciemności albo w miejscach gdzie jest słabe oświetlenie to zwykle musi już być włączone podświetlanie i wtedy trzeb apodłączyć A i K na wyświetlaczu - czyli diody LED do podświetlania

    1
  • #6 12 Sty 2010 13:53
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Kolego mirku, w zadnych ukladach elektronicznych nie zaleca sie, zeby piny wejsciowe nie byly do niczego podpiete. W najlepszym razie zwieksza to pobor pradu, w najgorszym wplywa na prace ukladu. Uwaga Kuniarza jest jak najbardziej na miejscu.
    Druga rzecz - pokaz gdzie Atmel zaleca robienie takiego udziwnionego resetu. Bo podales linka do jakiegos pdfa, ktory ani nie jest na stronie Atmela, ani przez Atmela nie jest sygnowany. Zaden zewnetrzny rezystor nie jest potrzebny bo pin RESET ma wewnetrzne podciaganie do Vcc ->odsylam po szczegoly do PDFu. Ten kondensator tez nie wiem czemu mialby sluzyc - eliminacji drgan przycisku? Tylko po co?
    A dlaczego moze przeszkadzac to znowu odsylam do pdfa i sekcji poswieconej programowaniu przez ISP.
    Co do BOD - podaj prosze w jakich okolicznosciach go nie nalezy albo niewarto wlaczac? Bo akurat w AVRach ze wzgledu na znane problemy z EEPROM jest to wrecz obowiazkowe.

    0
  • Relpol
  • #7 12 Sty 2010 15:22
    michalko12
    Specjalista - Mikrokontrolery

    Masz wole porty w procesorze to wykorzystaj R/W wyświetlacza, wyjdzie ci to tylko na dobre, a na pewno nie zaszkodzi.

    0
  • Pomocny post
    #8 12 Sty 2010 15:36
    mirekk36
    Poziom 42  

    Kolego tmf - proszę bardzo:

    http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/doc2521.pdf

    teraz masz już układ resetu ale w nocie atmela (taki sam zresztą jak ten poprzedni, na który się zresztą powołałem) i rekomendowany przez atmela. Wcześniej na szybko tylko tamto w google znalazłem ale proszę i tego PDF'a na stronach atmela można znaleźć. Mam więc nadzieję, że po tej lekturze kolega nie będzie już opowiadał o tym jak to wystarczy wewnętrzne podciąganie do VCC pinu RESET itp ... bo to mniej więcej tak samo jak z ludźmi, którzy mówią że nie będą stosować kondensatorów filtrujących 100nF przy nogach zasilania bo po co. Gwarantuję ci, że nie ma co oszczędzać - przynajmniej na podłączaniu RESETu choćby tylko samym rezystorem 10K do VCC ...... Reasumując - to ja raczej kolegę odsyłam do PDF'a i innych źródeł w tym celu. No i mam nadzieję, że teraz kolega jasno widzi, że kondensator 100nF przy resecie jeśli już jest to nie służy do eliminacji drgań styków. Bo takiego klawisza w zasadzie poza płytką testową nie powinno się w ogóle stosować.

    Podłączanie pinów DB0..DB3 wyświetlacza do GND jest bez sensu bo kolega chyba nigdy nie doczytał (tzn tak mi się tylko wydaje i nie mówię tego ironicznie) noty PDF wyświetlaczy LCD - gdzie jasno jest napisane ale wynika to także z ich funkcjonalności, że piny DB0..DB7 wcale nie są tylko wejściami. Są to porty typu I/O. Czyli DB0..DB3 także mogą być wyjściami. Jak więc sobie wyobrażasz poprawne podłączanie takich portów do GND jeśli może czasem zajść przypadek, że przełączą się i będą WYJŚCIAMI ???? A wyjściami będą na pewno w przypadku chęci odczytu danych z DDRAM bądź odczytu BusyFlag. Oczywiście ..... wiem wiem - tu wyświetlacz ma nogę RW podłączona do GND więc nie dojdzie do takiej sytuacji. Ale gdyby kolega sobie ją jednak chciał sterować i podłączył do procka to co wtedy??? tak czy inaczej - można je pozostawiać i pozostawia się wiszące.

    Co do BOD dlaczego nieraz przydaje się aby był wyłączony to nie odpowiem teraz - bo nie pamiętam nawet sam w czym to kiedyś nawet mi w jakimś tam oczywiście konkretnym przypadku przeszkadzało .... więc teraz nie wymóżdżę tu jasnej odpowiedzi a zmyślać nie będę. Podpowiem tylko jeszcze raz - że gdyby to było obligatoryjne i obowiązkowe to nie miałbyś takiej opcji do wyboru - tylko byłaby ona na stałe włączona.

    0
  • #9 12 Sty 2010 15:37
    czmi3l
    Poziom 13  

    tmf napisał:

    Co do BOD - podaj prosze w jakich okolicznosciach go nie nalezy albo niewarto wlaczac? Bo akurat w AVRach ze wzgledu na znane problemy z EEPROM jest to wrecz obowiazkowe.


    Otóż ja się niedawno spotkałem z takim przykładem. Programowałem procesorek PIC 16F628A, z przyzwyczajenia włączyłem brown outa, i nic nie działało. Mikrokontroler zasilałem z 3V3 według producenta od 2V powinien ruszyć, a tutaj zonk. Min brown out to 3V6.
    Może to nie jest najlepszy przykład, ponieważ z wyłączonym brown outem aplikacja nie zawsze działała (nie była to wina źle napisanego softu), więc skończyło się zmianą uC :).

    0
  • #10 12 Sty 2010 16:12
    Kuniarz
    Moderator Projektowanie

    mirekk36 napisał:
    Podłączanie pinów DB0..DB3 wyświetlacza do GND jest bez sensu bo kolega chyba nigdy nie doczytał (tzn tak mi się tylko wydaje i nie mówię tego ironicznie) noty PDF wyświetlaczy LCD - gdzie jasno jest napisane ale wynika to także z ich funkcjonalności, że piny DB0..DB7 wcale nie są tylko wejściami. Są to porty typu I/O. Czyli DB0..DB3 także mogą być wyjściami. Jak więc sobie wyobrażasz poprawne podłączanie takich portów do GND jeśli może czasem zajść przypadek, że przełączą się i będą WYJŚCIAMI ???? A wyjściami będą na pewno w przypadku chęci odczytu danych z DDRAM bądź odczytu BusyFlag. Oczywiście ..... wiem wiem - tu wyświetlacz ma nogę RW podłączona do GND więc nie dojdzie do takiej sytuacji. Ale gdyby kolega sobie ją jednak chciał sterować i podłączył do procka to co wtedy??? tak czy inaczej - można je pozostawiać i pozostawia się wiszące.


    Wczoraj akurat siedziałem nad nowym projektem (który pewnie lada dzień opublikuję ;-) ) i tam właśnie po zmontowaniu układu na robionej płytce ni w ząb nie chciał mi działać wyświetlacz. Szperałem, knułem, myślałem i w końcu pin po pinie przejrzałem połączenia na schemacie - jakie wnioski ? Piny danych i RW zwarte ze sobą, ale wiszące w powietrzu powodowały problem. Podpięcie tej wesołej gromadki do masy pozwoliło mi w końcu spokojnie iść spać ;-)

    0
  • #11 12 Sty 2010 16:18
    mirekk36
    Poziom 42  

    Kuniarz napisał:
    .... Piny danych i RW zwarte ze sobą, ale wiszące w powietrzu powodowały problem. Podpięcie tej wesołej gromadki do masy pozwoliło mi w końcu spokojnie iść spać ;-)


    ale spróbuj podłączyć tylko ten RW do GND a DB0..DB3 pozostawić wiszące i sprawdź ;)

    0
  • #13 12 Sty 2010 16:46
    mirekk36
    Poziom 42  

    Kuniarz napisał:
    A no fakt... ;-) Czyli reasumując linie danych mogą sobie dydnać, grunt żeby RW było do masy.


    ooo to chodzi ;) ..... bo jak pisałem - teoretycznie gdy RW zwarty do masy to teoretycznie nigdy nie będą one wyjściami i problemu nie będzie ale.... to tylko w tym przypadku. Poza tym skoro to sąporty I/O to mają wyjścia trój-stanowe i mogą wisieć bez przeszkód w powietrzu

    0
  • #14 12 Sty 2010 17:38
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    mirekk36 napisał:
    Kolego tmf - proszę bardzo:

    http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/doc2521.pdf

    teraz masz już układ resetu ale w nocie atmela (taki sam zresztą jak ten poprzedni, na który się zresztą powołałem) i rekomendowany przez atmela. Wcześniej na szybko tylko tamto w google znalazłem ale proszę i tego PDF'a na stronach atmela można znaleźć. Mam więc nadzieję, że po tej lekturze kolega nie będzie już opowiadał o tym jak to wystarczy wewnętrzne podciąganie do VCC pinu RESET itp ... bo to mniej więcej tak samo jak z ludźmi, którzy mówią że nie będą stosować kondensatorów filtrujących 100nF przy nogach zasilania bo po co. Gwarantuję ci, że nie ma co oszczędzać - przynajmniej na podłączaniu RESETu choćby tylko samym rezystorem 10K do VCC ......


    Ok, to warto jeszcze przeczytac co tam pisza a nie tylko na obrazki patrzec:
    "The reset line has an internal pull-up resistor, but if the environment is noisy it can be insufficient and reset can therefore occur sporadically. Refer to datasheet for value of pull-up resistor on specific devices." - wynika z tego, ze dodatkowy rezystor jest zalecany w srodowisku o duzych zakloceniach, nie w kazdym. Dalej:
    "To protect the RESET line further from noise, it is an advantage to connect a
    capacitor from the RESET pin to ground. This is not directly required since the AVR
    internally have a low-pass filter to eliminate spikes and noise that could cause reset.
    Applying an extra capacitor is thus an additional protection. However, note that this
    capacitor cannot be present if debugWIRE is used." - czyli, ze ten kondensator absolutnie nie jest wymagany, a nawet szkodliwy - w tym wypadku uniemozliwia korzystanie z DW, co akurat dla ATMegi8 nie jest problemem, bo go nie ma :) Ale juz z opisu programowania ATMegi8: "Power-up sequence:
    Apply power between VCC and GND while RESET and SCK are set to “0”. In some systems, the programmer can not guarantee that SCK is held low during Power-up. In this case, RESET must be given a positive pulse of at least two CPU clock cycles duration after SCK has been set to “0”." - kondensator tu przeszkadza o tyle, ze zeby uzyskac stabilne stany na RESET trzeba dlugo czekac na przeladowanie tego kondensatora. Czasami moze to stwarzac problemy.

    mirekk36 napisał:
    Podłączanie pinów DB0..DB3 wyświetlacza do GND jest bez sensu bo kolega chyba nigdy nie doczytał (tzn tak mi się tylko wydaje i nie mówię tego ironicznie) noty PDF wyświetlaczy LCD - gdzie jasno jest napisane ale wynika to także z ich funkcjonalności, że piny DB0..DB7 wcale nie są tylko wejściami. Są to porty typu I/O. Czyli DB0..DB3 także mogą być wyjściami. Jak więc sobie wyobrażasz poprawne podłączanie takich portów do GND jeśli może czasem zajść przypadek, że przełączą się i będą WYJŚCIAMI ???? A wyjściami będą na pewno w przypadku chęci odczytu danych z DDRAM bądź odczytu BusyFlag. Oczywiście ..... wiem wiem - tu wyświetlacz ma nogę RW podłączona do GND więc nie dojdzie do takiej sytuacji. Ale gdyby kolega sobie ją jednak chciał sterować i podłączył do procka to co wtedy??? tak czy inaczej - można je pozostawiać i pozostawia się wiszące.

    Gdyby chcial to by sobie zrobil inaczej, a skoro RW daje na stale do masy to najwyrazniej nie chce, a konflikt nie moze miec miejsca, wiec mniej gdybania, a wiecej konkretow.

    mirekk36 napisał:
    Co do BOD dlaczego nieraz przydaje się aby był wyłączony to nie odpowiem teraz - bo nie pamiętam nawet sam w czym to kiedyś nawet mi w jakimś tam oczywiście konkretnym przypadku przeszkadzało .... więc teraz nie wymóżdżę tu jasnej odpowiedzi a zmyślać nie będę. Podpowiem tylko jeszcze raz - że gdyby to było obligatoryjne i obowiązkowe to nie miałbyś takiej opcji do wyboru - tylko byłaby ona na stałe włączona.


    Aha, czyli typowa sytuacja, co prawda nie wiem w czym przeszkadza, ale przeszkadza :) Pewnie Atmel ma swoje powody dla ktorych umozliwia wylaczneie BOD, glownym jak sadze jest zmniejszenie poboru pradu w sytuacjach, w ktorych jest to krytyczne, a BOD jest zwykle niepotrzebny - zasilanie bateryjne. Inne trudno sobie wyobrazic.

    0
  • #15 12 Sty 2010 18:01
    mirekk36
    Poziom 42  

    tmf - brniesz w ślepy zaułek ;) .... po prostu tak jak w innym poście gdzieś. Weź pod uwagę że czasem pytania zadają początkujacy, którzy nie mają doświadczenia i nie wiedzą co i jak. Dlatego warto im przekazać często pewne że tak powiem w cudzysłowiu - pewne "żelazne" zasady.

    1. Nie żałuj kondensatorów filtrujacych 100nF blisko nóżek zasilania
    2. Nie żałuj rezystorka 10K podciągającego RESET do VCC
    3. Pozostaw w powietrzu nie używane nogi LCD'ka

    Ja nie sprzeczam się z tobą o zasady i rzeczywiście może nie doczytałem o tym, że przy DebugWire taki kondek może stanowić problem ale jak sam widzisz w tym przypadku praktycznie nic się nie stanie. Poza tym rozdziel kwestię programowania od samego układu reset. Bo nawet korzystając z DebugWire można byłoby no nie wiem zwykłym jumperkiem odłączać ten kondek itp .... nie będę tu się sprzeczał teraz czy ten kondensator będzie przeszkadzał - bo sam go nieraz stosowałem w takich przypadkach i jakoś nigdy nie miałem problemów z programowaniem. Ale nie bedę z tego powodu twierdził się spierał z tobą czy można czy nie ....

    Ale najbardziej widać tówj upór w przypadku tego nieszczęsnego LCD - gdyby nie nasza dyskusja to autor nawet nie wiedziałby czy chce podłączać RW do GND czy nie chce. Ot po prostu znalazł taki schemat i nawet co gorsze nie wie, że wręcz warto używać RW a nie podłączać go do GND. Tym bardziej nie będzie wiedział o tym później, że gdy już skorzysta z RW to te nogi pozostawi wpięte do GND i będzie miał ZONKA przy odczycie...... więc po co to zapieranie się.

    Jeśli chodzi o BOD to sam sobie odpowiedziałeś no i widzisz jak się cieszysz - więc po co to nakazywanie włączania zawsze BOD ?

    0
  • #16 12 Sty 2010 19:36
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Mirek, nie imputuj mi:) rzeczy ktorych nie napisalem. Co do kondensatorow na zasilanu to pelna zgoda, co do rezystora pomiedzy RESET a Vcc to zasadniczo tez - jakkolwiek niewymagany to nie szkodzi, a czesto pomaga - sam zreszta promuje wykorzystanie zewnetrznych rezystorow, a nie wewnetrznych pull upow o niewiadomej wartosci (niewiadomej bo zgodnie z PDF roznice sa ogromne). Tylko nie popadajmy w paranoje komplikujac uklad RESETu do granic absurdu. Co do tych nieszczesnych linii LCD - po prostu nie lubie wiszacych wejsc, zgodnie z kazda ksiazka z elektroniki jest to proszenie sie o klopoty, juz abstrahujac od tego LCD to wlasnie dla poczatkujacych lepiej jest zapamietac zasade, ze wszelkie stany nieustalone sa zle.
    Wracajac jeszcze do BOD - nie sadze, ze pytajacy buduje uklad o najnizszym mozliwym poborze pradu (nie stosowalby tego procesora), a BOD sie przydaje, bo gwarantuje poprawny start procesora i co najwazniejsze zabezpieczenie przed praca w warunkach niestabilnego i poza specyfikacja zasilania, ktora to praca prowadzi do nieprzewidywalnych konsekwencji - z powszechnie znanych to uszkodzenie zawartosci EEPROM.


    Moderowany przez inventco.eu:

    Koledzy osobiste docinki i spory proszę przenieść na PW. nie skasowałem tego posta tylko dlatego, że wnosi kilka wartościowych wniosków. Następnym razem będzie kosz.

    0
  • #17 12 Sty 2010 19:44
    mirekk36
    Poziom 42  

    tmf - no ależ ja nic nie inputuję ;) .... bo co do RESETU mamy jakby podobne zdanie tylko jak zwykle gdzieś tam różnica w podejściu do początkujacych. Oczywiście, że o kondkach filtrujących nie pisałeś - to tylko tak dla przykładu podałem.

    Co do LCD to też nie zaprzeczysz , że nie podłączysz ich do GND gdy będziesz wykorzystywał RW .... a tym przypadku wyświetlaczowi LCD żadne stany nieustalone nie będą przeszkadzać

    Co do BOD to tylko chodziło mi o zwrócenie uwagi, że jego włączenie nie jest tylko jedyną alternatywą dla braku rezystorka podciągającego RESET do VCC. I oczywiście, że nie ma co tego układu rozbudowaywać do monstrualnych rozmiarów. Tak więc ja co najwyżej ustąpię w tym, że takiemu akurat początkującemu podpowiedziałeś iż kondek 100nF to może wywalić z RESETu.

    Generalnie to wiadomo, że jak ktoś już coś dłużej majstruje z prockami itp - to sam wie jak i co dobierać i wg jakich potrzeb

    0
  • #18 12 Sty 2010 22:14
    czmi3l
    Poziom 13  

    To ja napiszę jeszcze raz :)
    Czasami z BOD układ nie działa, przykład powyżej. Nie ma się o co spierać, faktycznie BOD powinien być prawie zawsze włączony. A przy pracy mikrokontrolera nastawionej na oszczędzanie energii wyłączenie BODa znacząco zmniejsza zużycie prądu.

    0
  • #19 12 Sty 2010 23:10
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    czmi3l - w podanym przez Ciebie przypadku BOD zadziałał. Nie znaczy to, że zawsze należy go użyć. Od tego czy należy uzyć czy też nie jest dokumentacja techniczna.


    Moderowany przez inventco.eu:

    Post edytowałem. Proszę wyrażać się technicznie bez osobistych docinków bo będzie ostrzeżenie. P.10.4 regulaminu forum

    0
  • #20 13 Sty 2010 01:26
    dan1987r
    Poziom 8  

    Szanowni Państwo, wy tu sobie rozmawiacie a ja mam kolejną wersję schematu ideowego wzbogaconą o diody, przyciski, wentylator sterowany tranzystorem, parę wtyczek, stabilizatorek itp bajery ^^.

    Wentylator podłączony jest do napiecia 12V zasilania, które poprzez stabilizator (5v) zasila reszte układu. Prosze mnie poprawić jęsli się mylę:

    1.12V wentylatora pozwali mi sterować jego pracą w zakresie +-5V do 12V (przy 4+V podobno już słabo chodzi, dlatego zwiekszenie zakresu napiecia zasilającego pozwala mi na regulacje prędkości jego obrotów)
    2. Port PD5(T1) atmegi pozwala mi na wykorzystanie wewnętrznego licznika do sterowania wentylatora metoda PWM.
    3. Czy opornik 10k przy tranzystorze jest dobry (nie jestem pewny obliczen co do tego - napiecie zasilające wentylator 12V(max))
    4. Eagle Autorouter 1 warstwowy to zło !

    Bardzo prosze o sprawdzenie schematu, ponieważ wkrótce przystępuje do realizacji płytki.

    Atmega8-16PU + SHT11 + LCD2x16 + LED + SWITCH2

    0
  • #22 13 Sty 2010 09:58
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Podswietlenie LCD zapewne wymaga rezystora ograniczajacego prad. Przy 7805 obowiazkowo dwa kondensatory 100nF, jakis elektrolit tez nie zaszkodzi. Tranzystor j.w. No i jesli chcesz wykorzystac sprzetowy PWM to musisz gho podlaczyc pod ktorys z pinow OCxx, a nie T1 - to jest wejscie asynchronicznego zegara.

    0
  • #23 13 Sty 2010 16:21
    dan1987r
    Poziom 8  

    1. Poprawiłem tranzystor (nie jestem pewien czy poprawnie, opornika też nie jestem pewien - 4,7K).
    2. Poprawiłem podłączenie wentylatora do OC1A.
    3. Dodałem kondensatory filtrujące i wygładzające do stabilizatora (prosze o sprawdzenie).
    4. Dodałem opornik do podświetlenia (również nie jestem go pewien).
    5. Troszkę pozmieniałem porty

    Nowy schemat:
    Atmega8-16PU + SHT11 + LCD2x16 + LED + SWITCH2

    0
  • #24 13 Sty 2010 16:25
    mirekk36
    Poziom 42  

    rezystor R7 do tranzystora powinien być tak ze 2,2K a jak okaże się za duży to wtedy troszkę zmniejszysz. Ale możesz i spróbować na początek z tym 4,7K - jak zadziała to OK - to nie są jakieś wartości krytyczne a wszystko będzie zależało od wartości wzmocnienia tranzystora przecież.

    rezystor do podświetlenia R1 o wartości 10K - to lekka masakra ;) .... próbowałeś obliczyć jaki prąd dzięki niemu będzie na diodach podświetlenia???? .... on powinien być jak już to o wartości 10R czyli 10 ohm

    0
  • #25 13 Sty 2010 19:12
    dan1987r
    Poziom 8  

    Wiedziałem ze cos tam nie gra xD

    0
  • #26 17 Sty 2010 01:36
    dan1987r
    Poziom 8  

    To chyba bedzie ostateczny schemat:
    Jesli jeszcze znajdują sie tam jakieś błedy, to prosze o pomoc gdyż w trakcie implementacji poprawa bedzie bardziej kosztowna

    Atmega8-16PU + SHT11 + LCD2x16 + LED + SWITCH2

    0
  • #27 17 Sty 2010 11:13
    mirekk36
    Poziom 42  

    a jeszcze równolegle do przekaźnika dioda prostownicza - katoda do VDD anoda do kolektora tranzystora

    0
  • #28 17 Sty 2010 13:56
    dan1987r
    Poziom 8  

    mirekk36 napisał:
    a jeszcze równolegle do przekaźnika dioda prostownicza - katoda do VDD anoda do kolektora tranzystora


    Chodzi o cos takiego?

    Atmega8-16PU + SHT11 + LCD2x16 + LED + SWITCH2

    Jako, że schemat robię w eaglu a nie znam sie na oznaczeniach poszczególnych elementów korzystam z tych komponentów gdzie parametry są podane wprost w opisie bibliotecznym. Dioda którą wstawiłem ma parametry 50V, 3A (rozumiem, że chodzi o maksymalne napiecie i prąd).

    0
  • #29 17 Sty 2010 14:23
    mirekk36
    Poziom 42  

    pisałem o diodzie anodą do kolektora tranzystora ;) a kolega wie który to kolektor? ;) więc popraw to jeszcze raz ;)

    a dioda ok

    0
  • #30 17 Sty 2010 16:16
    dan1987r
    Poziom 8  

    Poprawione, mam nadzieje że chodziło o cos takiego. Prosze tylko powiedziec jaką funkcje pełni ta dioda. Lubię rozumiec to co robie xD.

    Atmega8-16PU + SHT11 + LCD2x16 + LED + SWITCH2

    0