Witam stolarzy i fachmanów znających temat, znalazłem wreszcie interesujący mnie temat.
Posiadam w spadku tzw. cyrkularkę (cyrkulatkę) (a krajzega to coś innego?) z napędem pasowym gdzie silnik jest na osobnym wózku o mocy 4,0 kW, oraz drugą cyrkularkę z silnikiem przymocowanym do stołu o mocy 1,5 kW, napęd paski klinowe.
W czym rzecz ano w tym , że w przypadku pierwszym obroty piły stalowej zwykłej o średnicy 400 mm wyliczone przeze mnie wynoszą około 1550 obr/min i nie wiem czy takie winny być w celu cięcia różnorakiego drzewa głównie na opał.
W drugim przypadku mam założoną piłę widiową Φ 350 mm, wyliczone obroty piły to 2000 obr/min (gdzie v silnika = 1420 obr/min, średnica „szajby” przy silniku = 90 mm, średnica „szajby” przy pile = 64 mm), i też nie wiem czy są to obroty właściwe, piłę widiową używam głównie do sporadycznych prac stolarskich (przycięcia wzdłużnego zbyt szerokich i grubych desek, kantówek, płyt wiórowych itp.)
Piły są stare i nie ma na nich oznaczenia o maksymalnych obrotach, nawet jak by były to i tak bym nie wiedział jakie obroty winny być do opisanego przeze mnie rodzaju cięcia.
Chodzi o obroty jak najbardziej uniwersalne i optymalne bo widzę, że niektórzy stosują różne obroty w zależności co tną; deski, płyty, wzdłuż, w poprzek; bez przesady, do cięcia wzdłuż jednej belki nie będę specjalnie kupował koła pasowego aby dobrać optymalne obroty.
Kilka podstawowych wiadomości by mi się przydało;
Tarcza widia o średnicy Φ 350 mm na jakich obrotach powinna pracować? (cięcie wzdłuż w poprzek na ukos).
Zwykła tarcza o średnicy Φ 600 mm, zamierzam kupić 500 mm na jakich obrotach powinna pracować? ( cięcie wzdłuż grubych belek) jak powinna być moc silnika i jakie przełożenie
Zwykła tarcza do cięcia poprzecznego o średnicy Φ 400 mm na jakich obrotach powinna pracować?(cięcie drzewa na opał).
Ostrzycie piłę widiową? czym/, lub kim?
Dodano po 1 [minuty]:
Post drugi inny temat.
Drugi wątek to przymierzam się do własnoręcznego wykonania strugarki. (jestem ślusarz spawacz z dawnego wykształcenia i wiem jak i czym połączyć elementy stalowe).
Posiadam silnik o mocy 5,5 kW, obroty jego to 1440 obr/min, blachę stalową grubości 10 mm 300x600 mm - 2 szt, potrzebne kształtki ramy konstrukcji dokupię.
1. Musze kupić wał, chyba na dwa noże, myślę, że szerszych desek nie będę strugał (heblował) niż szerokości do 200 mm. A może ktoś z własnego doświadczenia coś podpowie?
2. Koła pasowe muszę dokupić, powinny być raczej na dwa paski klinowe, ale jakie przewidzieć obroty strugania?, Jakich średnic kół pasowych szukać, jaką średnicę dać na silnik a jaką na wał?
3. Jaką długość pasków klinowych zastosować aby były najlepsze do tego typu maszyny, lub inaczej jaka odległość winna być między szajbami?
4. Drugi blat w zamyśle ruchomy raczej będzie nieruchomy, obniżony o 1,5 do 2 mm, myślę, że nie warto bawić się w ruchomość blatu i możliwość ustawiania grubości struganego materiału, a może macie inne doświadczenia?
5. Zakładający temat andriu124 napomknął na temat docisku deski do stołu, w jaki sposób to rozwiązał, może inni posiadający tego typu urządzenie borykali się z problemem odbijania desek podczas strugania obcinania paznokci i palców i jak sobie z tym poradzili?. Robienie prawdziwej grubościówki z wałkami i posuwem przy wykonywaniu prac amatorskich raczej mija się z celem. Kiedyś u stolarza widziałem taki jakby grzebień dociskający deskę do blatu stołu, był to ponacinany równolegle kawałek drewna i zamocowany nad deską. Deskę dawało się wsuwać po blacie na noże wału, lecz nie można było jej wysunąć z powrotem, musiała przejść pod tym grzebieniem całą swoją długością. Tylko jak to było zrobione?