Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Philips 28PT9144/00 brak obrazu, wsad?

Emilo 12 Sty 2010 15:26 1169 1
  • #1 12 Sty 2010 15:26
    Emilo
    Poziom 13  

    Philips 28PT9144/00, dwugłowicowy na SDA5250M C34 oraz pamięci M27C512 na osobnej płytce włożone w dwurzędową podstawkę procka .Oprócz tego: TDA8843 2Y, na płytce fonii: MSP3410D PS B4 ,oraz jakiś układ Vestela .
    Trafopowielacz przebijał do radiatora ,po wymianie załącza się bez treści obrazu ani OSD, fonia jest , regulacja napięcia siatki działa, po wyciągnięciu 24C08 pojawia się obraz jest OSD, tylko wszystko jak za mgłą tak jak ustawienia na minimum i linie powrotów. Przy pamięci "FFF" nie można uruchomić. Próbowałem kilka wsadów na podobnym chassis zaciągniętych z elektrody ale albo się nie włącza albo brak obrazu. Właściwie to nie wiem jakie to dokładnie chassis i potrzebuję dobry wsad do 24C08 lub inne sugestie co jeszcze, zanim zacznę wylutowywać układy :-( Zenerka 8,2V przy TDA8843 (BLK_INF) dobra, z EURO sygnał wizji i fonii wychodzi. TDA6107Q wymieniony - był dobry. Stawiam na razie na zawartość pamięci, bo podobne przypadki już były i wymiana np. TDA8843 nic nie dawała. Proszę o pomoc w uporaniu się z tym TV. I jeszcze nie mogę dopasować pilota, na uniwersalny URC22 nie reaguje ,TSOP1730 był już kiedyś wymieniany podłożyłem drugi i nic. Nie wiem czy ma być taki na 30kHz, bo na innych 11AK19 są na 36kHz?
    Video switch TEA6415 wymieniony, bez zmian.
    Kolejne godziny zleciały na sprawdzeniu elementów odpowiedzialnych za SSC, ponieważ nie mam oscyloskopu to po ścieżkach, każdy element od n.41 TDA8843 do n.45 SDA5250 zaczynając od dzielnika z kondensatorów przy HOT. Sprawdziłem też całe EHTINFO, wszystkie (chyba) BC i 1N41. Wypiąłem PIP-a i zmostkowałem B-Y, R-Y i Y. :-) Ponieważ nie widzę SSC to jutro sprawdzę jeszcze impulsy z V.
    Wgrałem wsad od universum http://wsady.elektroda.net/download.php?id=156 i teraz sytuacja jest taka, że mam obraz jak bez pamięci, nie wyraźny i tylko przy podkręconym screen-ie z liniami powrotu, jest kolor, wymiary OK! przy pierwszym włączeniu pyta o skanowanie programów, niestety nie mam pilota i nie mogę wejść w menu, na lokalnej też nie ma. Pozostaje zakupić pilot. Coś mi się wydaje,że właściwy wsad załatwiłby sprawę.
    Znalazłem zwarty Q701 BC558 tworzy VERT-INS dla n.22 TDA8843, po wymianie nic :-( Szukając zauważyłem,że n.22 względem masy 10 ohm. Hmm, to raczej nie normalne . Będzie wymiana, kiedyś, jak przyślą. Na n.8 TDA8351 mam około 3,6V RMS (miernikiem) ale jak podepnę do bazy Q701 to spada poniżej 1V, a na emiterze to samo i jest nie obciążony :-( Znalazłem ,że: " Pin 22 of IC401: The vertical pulseamplitude level must be 5Vpp (50Hz) (Scop)" a było to w bardzo ale to bardzo obszernym PDF http://www.eserviceinfo.com/download.php?fileid=30945 tak więc jeszcze trochę zabawy zostało :-) A i jeszcze jedno dorobiłem "MENU" na lokalnej, wszystkie nastawy działają i można zapamiętać .

    0 1
  • #2 22 Lut 2010 20:33
    Emilo
    Poziom 13  

    Wlutowałem TDA8843 i wszystko działa i to na starym wsadzie do pamięci :-) Właściwie to można by było zamknąć gdyby nie pilot, nie mogę znaleźć odpowiedniego pilota z wszystkimi funkcjami np. PiP.

    0