Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Immergas Nike Star 23kW - nie zapala

Lucf2 12 Sty 2010 17:20 12622 11
  • #1 12 Sty 2010 17:20
    Lucf2
    Poziom 10  

    Witam
    Odkręciłem wodę ciepłą umyłem ręce i zakręciłem. Wchodzę do łazienki po paru minutach i wyświetlacz miga, pokazuje 10tkę i jak odkręcam wodę to gaz się nie zapala i nie mam ciepłej wody.

    Kiedyś miałem coś takiego przyszedł serwisant i powiedzial że coś z cieśnieniem było, coś pokręcił POD piecem [SAMĄ RĘKĄ] i po chwili już działało.

    Teraz zamontowany mały ciśnieniomierz pod piecem pokazuje ledwo co ponad 0 cieśnienia.
    Co robić? Podejrzewam ,że się mogło to zapowietrzyć znowu i jak w tym piecu to się odpowietrza? Poprzednio ten problem miałem ze 2lata temu.

    0 11
  • #2 12 Sty 2010 17:37
    pawel_i
    Poziom 20  

    Uzupełnić wodę zaworkiem pod kotłem do około 1,2bar-1,5bar.
    Czarne pokrętło pomiędzy rurkami od dołu OKRĄGŁE.

    1
  • #3 12 Sty 2010 17:57
    Lucf2
    Poziom 10  

    Odkręciłem, podniosło się ciśnienie do 1,9bar i wskoczył błąd KOD01 - czytam w innym tematach błąd zapłonu. Rzeczywiście kiedy odkręciłem, ciśnienie doszło do ok. 1bar to zaczął "pykać" tak jak zwykle zapala.

    Jednak teraz miga na czerwono 01. Próbuję resetować - znika, ale potem zaś nie zapala :(

    PS. Możliwe że za jest to spowodowane ZBYT DUŻYM ciśnieniem? Że nie ma 1,5 tylko 1,9/1,8?
    A może powinienem zwiększyć do ponad 2?

    1
  • #4 12 Sty 2010 18:52
    mauri_b
    Specjalista - systemy grzewcze

    A nie zakręciłeś przy okazji zaworu gazowego?

    1
  • #5 12 Sty 2010 18:54
    pawel_i
    Poziom 20  

    - iskra jest
    - gaz jest???
    Jeżeli jest to trzeba szukac przyczyny braku zapłonu.
    Zdarzało się że padały zawory gazu w tym kociołku.

    0
  • #6 12 Sty 2010 20:25
    Lucf2
    Poziom 10  

    Odkręcałem tylko jeden korek - czarne pokrętło przomocowane do takiej śrubki. Ciśnienie poszło w gorę, stopniowo patrzyłem ile jest i czy działa. teraz mam 2,4 i też nie zapala. Podziałka na barometrze jest do 6.

    Gaz mam w kuchni. Kiedy włączam wodę to słychać "cykanie" przez jakieś 10 sekund. kiedy już po 10 sekundach nie chce ZASKOCZYĆ zaczyna migać błąd 01 i przestaje CYKAĆ, wtedy już nie reaguje na włączenie ciepłej wody. Piecyk cały cabudowany więc nie będę rozkręcał żeby tam zapałkami zapalać albo sprawdzać czy iskra jest

    A w domu zimnooooo :) !

    1
  • #7 12 Sty 2010 20:51
    pawel_i
    Poziom 20  

    Jak iskra jest a "gaziu ni ma" to nawet miotacz ognia nie pomoże.

    0
  • #8 12 Sty 2010 21:15
    Lucf2
    Poziom 10  

    Jak piszę, gaz mam w kuchni, a czy jest w piecyku-nie wiem jak sprawdzić.
    Słychać, że coś tam rusza (jak się wodę odkręci) i potem jest CYKANIE , czyli jakby iskrę dawał.


    Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi i sugestie!

    0
  • #10 12 Sty 2010 22:19
    Lucf2
    Poziom 10  

    @mirrzo:
    A jak można sprawdzić tą jonizację? Może do tego celu potrzeba większego doświadczenia?
    Chyba lepiej zamówić serwisanta jakiegoś. Ale taką sugestię mogę mu dać.

    0
  • #12 16 Sty 2010 17:06
    serwisant73
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Jonizację sprawdzisz miernikiem uniwersalnym . Ale lepiej trzymaj się myśli z serwisantem....

    2