Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Creative X-Fi eXtreme Music + Front Audio = Syczenie

Microangelo 12 Jan 2010 22:32 1521 2
    Microangelo
    Level 10  
    Witam,
    Mam mały problem z syczeniem gdy podłącze Front Audio od obudowy Antec Nine Hundred v1 do X-Fi eXtreme Music(podłączam to kabelkiem z allegro, jest to custom gdyż te karty na początku nie miały HD Audio/AC97). Gdy podłączam słuchawki (Sennheiser HD205, Sennheiser CX200) mam syczenie/buczenie. Jest to dość irytujące zwłaszcza w nocy bo gdy ruszam myszką/pisze na klawiaturze to syczenie jakby wędrowało z sygnałem z w/w urządzeń. Na googlach wyszukałem aby owinąć kabelki sreberkiem i wynik negatywny. Niestety znalazłem też, że to wina producenta i w Front Panelu zrobił jedno uziemienie zamiast 3 (do USB, FW i Audio) osobnych. Zalecane jest ucięcie kabli, niestety nie podejmę się tego bo a) używam cały czas wszystkich wejść (usb - pendrive etc, a fw do kamery) b) jestem detalista i lubię jak wszystko działa ;)

ps. Byłem w sklepie muzycznym i koleś mi powiedział bym kupił jakaś skrzyneczkę która to eliminuje, z resztą powiedział tyle bo zamykał sklep i mnie wygonił :P

Postaram się zaraz dodać zdjęcie tego kabelka. Również mogę podać specyfikację PC jakby ktoś chciał :)
    kozalukasz
    Level 11  
    A próbowałeś wyciszyć w regulacji głównej głośności (2x klik na głośniku koło zegara) mikrofon i wejście CD, ewentualnie wejścia "front pink" (u Ciebie może być inaczej oznaczone ze względu na płytę główną i sterowniki)? Zmienia to coś?

Bynajmniej u mnie (zintegrowany Realtek ALC889A) wyciszenie mikrofonu i CD wyeliminowało efekt syczenia/buczenia w głośnikach.
    Lukson
    Level 32  
    To syczenie/buczenie jest efektem zakłóceń powstałych przez komponenty komputera (procesor, grafika, itp.). Rozwiązaniem może być nawinięcie tegoż przewodziku na rdzeniu ferrytowym żeby zakłucenia się zmniejszyły, bądz ubudowanie płytki z gniazdami jakimś ekranem. Lepszym i szybszym sposobem może okazać się zrobienie lepszej masy tejże płytki.