Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

mondeo td nie osiąga odpowiedniej temperatury silnika

daniel05 13 Sty 2010 10:30 3765 17
  • #1 13 Sty 2010 10:30
    daniel05
    Poziom 12  

    a wiec... po odpaleniu silnika po jakis 15 miutach silnik osiąga temp. poniżej połowy ( na skali jest napis NORMAL to wskazówka dochodzi do literki N i wtedy otwiera sie termostat). Problem polega na tym ze po włączeniu ogrzewania temp. jescze troche spada i bardzo słabo grzeje. jaka jest tego przyczyna?

    0 17
  • #2 13 Sty 2010 12:43
    adamjur1
    Poziom 39  

    Pewnie właśnie ten termostat - zepsuł się i nie zamyka dużego obiegu....
    Pozdr.J.

    0
  • #3 14 Sty 2010 21:19
    daniel05
    Poziom 12  

    termostat wymienony na nowy... ( nie pomogło)
    chłodnice zostały zasłoniete tekturą ( nie pomogło)
    już nie mam pomysłu co jest ...
    może ktoś miał taki przypadek i wie jak go zlikwidować?

    Dodano po 18 [minuty]:

    POMOCYYYY !!!

    0
  • #4 14 Sty 2010 22:38
    dq86
    Poziom 11  

    może zapowietrzony układ lub zasyfiona nagrzewnica

    0
  • #5 14 Sty 2010 23:02
    daniel05
    Poziom 12  

    zasyfiona nie jest - dmucha tylko lekko ciepłe powietrze bo temp. silnika jest niska.
    zapowietrzony też niby nie jest...

    nie mam juz słów na to...

    0
  • #6 15 Sty 2010 16:08
    daniel05
    Poziom 12  

    pomoże ktoś?
    bo strasznie zimno ...

    0
  • #7 15 Sty 2010 16:35
    on117
    Poziom 27  

    daniel05 napisał:
    dochodzi do literki N i wtedy otwiera sie termostat

    Termostat powinien otwierać się przy 80 do ponad 90°C, więc źle działa, wymień go.

    0
  • #8 15 Sty 2010 22:45
    daniel05
    Poziom 12  

    nie bede kupywał 4 termostatu !!!
    jak to mówią do 3 razy sztuka
    3 termostaty i wszystkie uszkodzone? niemożliwe!
    a wiec termostat otwiera sie i 10km jazdy , temperatura jest na literce O

    0
  • #9 15 Sty 2010 22:50
    marek1977
    Poziom 33  

    Jak poszukasz to się dowiesz że....................... wielu szukało przyczyny (i ja też) i jej nie znaleźli :(

    0
  • #10 15 Sty 2010 23:00
    skylark
    Poziom 25  

    Czy w Twoim Mondeo nie ma czasami dogrzewacza silnika i czy aby na pewno jest gorąca chłodnica silnika?

    0
  • #11 16 Sty 2010 00:48
    on117
    Poziom 27  

    daniel05 napisał:
    nie bede kupywał 4 termostatu

    daniel05 napisał:
    temperatura jest na literce O

    Literka o niewiele znaczy, najlepiej byłoby mierzyć temperaturę i jak przy 80 stopniach chłodnica zrobi się ciepła to termostat działa prawidłowo. Chłodnica musi być zimna i jak woda w silniku osiągnie temperaturę 80 stopni wtedy robi się gorąca.

    0
  • #13 16 Sty 2010 02:09
    Arturw201
    Poziom 12  

    czy na postoju jak pokazuje temperaturę to dmucha ciepłym

    Dodano po 5 [minuty]:

    po drugie jakie to mondeo mk2 czy mk3

    Dodano po 12 [minuty]:

    po trzecie czy porównałeś wizualnie stary orginalny termostat z nowym i czy zamontowałeś go na takiej samej uszczelce jak orginał.Zamontowanie płytsze lub głębsze zmienia jego parametry.Polemizuje o mk2 i 1.8 td.

    0
  • #14 17 Sty 2010 21:28
    daniel05
    Poziom 12  

    to jest mk1 1994 rok, chodzi o to ze zanim dojedzie ciepły płyn do nagrzewnicy to termostat sie otworzy i już wszystkie "węże" są tylko lekko ciepłe...

    może jest coś nie tak z obiegiem płynu?
    albo po prostu te typy tak mają ;/

    wcześniej miałem scorpio to po przejechaniu 2km już miał odpowiednią temp. i gorące powietrze leciało z dmuchawy.

    0
  • #15 17 Sty 2010 23:39
    marekpc
    Poziom 14  

    problem że źle pokazuje czy że nie grzeje czy nie dmucha bo to 3 różne sprawy. W tych fordach nawet latem wskazowka dochodzi nie dalej niż do litery N, góra O. Jesli chodzi o nie grzanie wewnątrz to może nagrzewnica zabita albo podcisnienie sterowania padło i zimne ciągnie a o nawiew - filtr kabinowy zapchany (w podszybiu)

    0
  • #16 18 Sty 2010 11:08
    daniel05
    Poziom 12  

    temp. płynu chłodniczego jest niska
    gdy już temp. dojedzie do literki N to jak włącze nawiew na max ciepło to leci tylko lekko ciepłe powietrze i w tym jest problem. Jest zima i nie daje rady ogrzać wnętrza ;/

    0
  • #17 19 Kwi 2010 23:00
    zb44
    Poziom 1  

    Mam ten sam problem w scorpio mk2 .Wymieniłem 2 razy termostat i nic.W czasie jazdy wskazówka temp. ledwo co się rusza,i słabo grzeje.

    0
  • #18 19 Kwi 2010 23:11
    HanyzEyez
    Poziom 10  

    zrób tak
    przy tunelu srodkowym
    po prawej stronie wsadz reke
    i odszukaj ciegła od klapy ciepłego/zimnego powietrza
    pomoze ci ruszanie pokretłem od przełączania powietrza
    daj cieglo max do przodu i wtedy zobacz czy masz ciepłe powietrze

    0