Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nagrywanie obrazu z komputera sprzętowo.

alvi 13 Jan 2010 13:13 10010 19
    alvi
    Level 10  
    Witam

Potrzebuję wskazówek, jak podłączyć jakąś nagrywarkę do monitora komputera, żeby móc ten obraz zgrać na jakiś nośnik?

W systemie windows są na to różne programy, ale jakbym chciał nagrać obraz z dos-a no to już jest problem, a nagrać coś w BIOS to już wogóle można zapomnieć.

Bardzo mi na tym zależy.

W sumie już się zastanawiałem nad jakąś nagrywarka i kablem euro-svideo i za jego pomocą podłączyć nagrywarkę z TV-OUT-em komputera, ale nie wiem czy TV-OUT pokazuje każdy obraz a nie umiem nic znaleźć co pozwoliłoby mi podłączyć taką nagrywarkę. Teraz np. za pomocą przejściówki podłączyłem komputer z TV za pomocą kabla hdmi, ale nie znalazłem nagrywarki z wejściem hdmi.

Czy przejściówka d-sub - euro przekaże każdy obraz czy tak jak w tv będzie "poza zakresem"?

Mówiąc krótko: potrzebuję sposobu, żeby nagrywać dosłownie wszystko co widać na ekranie komputera podczas jego pracy.

Pozdrawiam
    Wojtek(KeFir)
    Level 42  
    Ale nie jak na możliwości wyjścia TVout.
    tzok
    Moderator of Cars
    Jakość nie będzie "powalająca" ale można użyć wyjścia s-video, jeśli nie podłączysz monitora a jedynie nagrywarkę do TV-out i do telewizora, to TV-out będzie podstawowym ekranem i na TV będziesz widział wszystko od ekranów BIOSu, przez bootloader po pulpit systemu.

W innych przypadkach można się posługiwać VirtualPC/VirtualBOX.
    alvi
    Level 10  
    No właśnie nad ta nagrywarka i TV-OUT-em się zastanawiałem, tylko nie byłem pewien czy TV-OUT przekazuje każdy obraz. A dałoby się tak zrobić za pomocą 2 komputerów? Wtedy potrzebowałbym jakąś kartę, która będzie przechwytywać obraz z karty graficznej drugiego komputera...

Quote:
    Powieś kamerkę przed monitorem Smile Twoje wymagania są chyba zbyt wysokie jak system Microsoftu.

Bardzo zła jakość na kamerze przed monitorem. Wymagania nie są wysokie, skoro monitor potrafi to wyświetlić, to musi być sposób, żeby przechwycić ten obraz i go nagrać w dobrej jakości.
    tzok
    Moderator of Cars
    alvi wrote:
    No właśnie nad ta nagrywarka i TV-OUT-em się zastanawiałem, tylko nie byłem pewien czy TV-OUT przekazuje każdy obraz. A dałoby się tak zrobić za pomocą 2 komputerów? Wtedy potrzebowałbym jakąś kartę, która będzie przechwytywać obraz z karty graficznej drugiego komputera...
    Dało by się, drugi komputer potrzebowałby karty Video Grabbera lub tunera TV, nie spotkałem natomiast karty przechwytującej obraz ze złącza D-SUB czy DVI.

Pod systemem typu Windows czy Linux - nie ma problemu z przechwytywaniem obrazu, ale żeby przechwycić ekran BIOS-Setupu czy POSTu to już jest większy problem i chyba najprościej przez TV-out.
  • Helpful post
    SaraniS
    Level 26  
    Witam
    Jest sposób, pozwalający Ci nagrać wszystko, niezależnie od systemu (czy jego braku), wprost z wyjścia VGA - ale ten sposób kosztuje (ostatnio bodajże około 150zł) ;) Poszukaj na Allegro urządzenia, które się nazywa "konwerter z VGA na TV"; może wyglądać np. tak (foto pozwoliłem sobie "ukraść" z aukcji, skoro nie wolno linków do aukcji wstawiać):
    Nagrywanie obrazu z komputera sprzętowo.
    Ogólnie przekształca on sprzętowo format obrazu stosowany w komputerach (wyjście VGA) na format PAL, stosowany w urządzeniach Audio-Video - dzięki temu nie trzeba nic w komputerze przestawiać, "cudować" z ustawieniami karty, żeby zobaczyć obraz w telewizorze (czy nagrać na video, jak Ty chcesz).
    Poza takim nagraniem obrazu może Ci się przydać, gdy zechcesz obejrzeć film z komputera (bez TV-Out na karcie graficznej) na telewizorze nie wyposażonym w wejście VGA czy HDMI.

DISCLAIMER: Nie jestem w żaden sposób związany ze sprzedającym, którego znak wodny widnieje na zdjęciu! Nie jest to reklama tego sprzedającego; zdjęcie wkleiłem poglądowo, by pytający Kolega wiedział, jak takie urządzenie wygląda (w szczególności - że nie jest to sam kabelek z wtyczkami).
    Pozdrawiam
    alvi
    Level 10  
    Nie wiem czy mogę link z aukcji podać.

Jak się uda to powiedzcie mi co myślicie o tym. Sprawdzi się w takim przypadku?

Link usunąłem, regulamin p. 10.11. mat_ed

Witam
    Jest sposób, pozwalający Ci nagrać wszystko, niezależnie od systemu (czy jego braku), wprost z wyjścia VGA - ale ten sposób kosztuje (ostatnio bodajże około 150zł) Wink Poszukaj na Allegro urządzenia, które się nazywa "konwerter z VGA na TV"; może wyglądać np. tak (foto pozwoliłem sobie "ukraść" z aukcji, skoro nie wolno linków do aukcji wstawiać
    widzę że przy pisaniu pytania dostałem odpowiedź.

Dzięki i pozdrawiam

PS. Powiedzcie mi jeszcze na jakich rozdzielczościach pracuje środowisko DOS i jest wyświetlany obraz w BIOS?
    alvi
    Level 10  
    Witam.

Kupiłem sobie te urządzenie co proponowaliście (GRAND HAND VIEW III). Obraz na TV wyświetla bez problemu (nawet w BIOS-ie). W związku z tym, że nie mam obecnie nagrywarki kupiłem za 40zł Video DVR Capture na USB z programem Ulead Video Studio SE DVD. Chciałem za jego pomocą na drugim komputerze nagrać to, co z pomocą GHV III pokazuje mi z pierwszego komputera. Urządzenie na komputerze zostało wykryte jako Syntek STK1160.

No i mam taki problem. Jak wejdę w MÓJ KOMPUTER i tam mam "Skanery i aparaty fotograficzne" - Tam jest Syntek STK1160. Jak na niego kliknę 2 razy inicjuję urządzenie i widzę w małym okienku wszystko, co się wyświetla.

Kiedy włączę jakiś program do przechwytywania obrazu to mam czarny ekran. Próbowałem na Ulead Video Studio i na Windows Movie Maker. Na każdym jest ten sam efekt. Nie wiem czy coś trzeba gdzieś w ustawieniach robić? Dla ciekawości włączyłem też ubuntu i tam obraz się też nie pojawił nawet na x-ach, gdzie rozdzielczość jest wyższa niż w DOS-ie.

Coś trzeba jeszcze dodatkowo ustawiać?

Teraz testowałem Winavi video capture. Myślałem, że już jest super. Mam podgląd obrazu ale za to nagranie jest tylko czarnym ekranem.
    tzok
    Moderator of Cars
    W większości programów do przechwytywania wideo wybierasz źródło przechwytywania i format obrazu...
    Nagrywanie obrazu z komputera sprzętowo. Nagrywanie obrazu z komputera sprzętowo.
    Dodatkowo często musisz włączyć podgląd i wybrać jego rodzaj (Preview/Overlay).
    Probe9
    Level 1  
    Czyli rozumiem, ze dzieki temu konwerterowi z VGA na TV mam mozliwosc przechwytywac obraz z komputera (nawet takiego, ktorego karta graf nie jest wyposazona w wyjscie svideo) i nastepnie przekazywac ten obraz na drugi komputer badz monitor / telewizor i powiedzmy nagrac na dvd tak?
    tzok
    Moderator of Cars
    Konwerterem VGA na TV podłączysz komputer do stacjonarnej nagrywarki DVD aby nagrać na nią obraz z komputera. Ewentualnie możesz nagrywać na drugim PC z kartą tunera TV.
    alvi
    Level 10  
    Włożyłem inną kartę do przechwytywania Pixelwiev PV-304P+

Z przechwyceniem obrazu poradził sobie tylko jeden program i podgląd jest tylko, kiedy nagrywam. Jak chcę obejrzeć co się dzieje bez nagrywania, pokazuje czarny ekran. Nie wiem co jeszcze musiałbym ustawić, żeby pokazywało bez nagrywania, ale jak już mogę nagrać obraz, to jest ciekawie.

Znacie jakąś kartę do przechwytywania obrazu w wyższych rozdzielczościach niż 720x576? O ile w DOS-ie jakoś ujdzie to już WINDOWS wygląda jak na telewizorze :)

Pozdrawiam
    Platon
    Level 42  
    Z wyjścia tego konwertera nie dostaniesz wyższej rozdzielczości.
    tzok
    Moderator of Cars
    To jest najwyższa rozdzielczość stosowana w cyfrowym zapisie sygnału PAL, w Windowsie obraz możesz rejestrować już programowo... przecież możesz potem zmontować nagrania w całość.
    alvi
    Level 10  
    A znacie jakieś nagrywarki które mają WEJŚCIE HDMI lub WEJŚCIE KOMPONENT? Przeglądałem już tyle modeli i każdy z nich ma tylko S-VIDEO, RCA i EURO, a HDMI i COMPONENT to tylko wyjścia. Skoro telewizory obsługują takie rozdzielczości to musi też być coś co obsługuje nagrywanie takich rozdzielczości.
    bioeta
    Level 2  
    jak chcesz nagrać obraz z DOS-a to prosta sprawa, bez kupowania dodatkowego sprzętu.
    zainstaluj sobie microsoft virtual pc, w tym programie masz wirtualny komputer w którym instalujesz sobie system operacyjny, w tym wypadku DOS, z poziomu windows możesz nagrywać wszystko co się dzieje w okienku DOS na wirtualnym komputerze za pomocą np. Camtasia Studio
    alvi
    Level 10  
    Dzięki za wszelkie porady. Temat zamykam