Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kuchenka Wrozamet Mastercook typ. 4300 -zegar

JACA SZCZECIN 13 Jan 2010 17:10 10620 7
    JACA SZCZECIN
    Level 10  
    Witam

Jak w temacie Wrozamet Mastercook typ 4300 (3 palniki gazowe,jeden elektryczny"piekarnik"na prąd)
    Wyk 4350.71.1
    02.11.98

1.od ok roku po braku prądu,był problem z ustawieniem zegara -pokrętło nieprecyzyjnie ustawiało-tzn,chcąc przestawić o jednostkę,przeskakiwało o parę ,kilkanaście

2.z miesiąc wstecz zegaar się zblokował ,temperatura wyskoczyła na 20 st.C pomimo wyłączonego piekarnika
    -starałem się dobrać do wnętrza kuchenki,lecz jak wyczytałem na forum nie od tej strony---odkręciłem boki,klapę zatrzymałem się gdy góra się ruszała(śrubek przy palnikach nie idzie odkręcić-są pordzewiałe i się"rozpadają" główki,a nie odkręcają,a całość blokowały pokrętła od gazu
    -odczepiony został kabelek z tyłu

---podłączyłem do sieci-wszystko wróciło do normy-zegar chodził,temp.znikła,piekarnik działał ,trzymał ustawionę temperaturę-wszystko OK

-przedwczoraj -zegar prawie całkiem znikł,-delikatnie podświetlona była tylko pierwsza "cyfra" z lewej-litera P wyskoczyła
    -dziś znikło wszystko

Ustawienia i funkcje piekarnika działały prawidłowo.

-wiem już,że aby dojśc do zegara należy zdemontować część czołową kuchenki-tzn 2 śrubki dostępne po otworzeniu piekarnika -co dalej jak zdemontować bezpiecznie pokrętła ?

Na co się zanosi ? ewentualne koszta nowej częsci...?

Krzysztof

Dodano po 2 [godziny] 9 [minuty]:

Sprawa rozwiązana tzn,wszystko działa-nadal minusem pozostało pokrętło od ustawiania zegara oraz temperatury-tzn.powinno chodzić bardziej precyzyjnie
    -zegar trzeba ustawiać z wyczuciem.regulacja temperatury chodzi od 25-270 st C

Więc demontaż zegara to:
    -odkręcenie 2 śrubek widocznych po otwarciu piekarnika
    -demontaż 3 pokręteł od gazu-są na wcisk-wyskoczyły same...
    -po prawej u góry jest złączka od masy
    -sam zegar jest przytwierdzony dodatkowo do panelu piekarnika na 2 śrubki+ramka metalowa

U mnie pierwsze 4 kable podczepione do zegara u góry od lewej miały czarny nalot,pozostałe 3 z prawej były czyste i wyglądały jak z fabryki.Czarna koska wpinana w zegar była wsadzona prawidłowo.

Wystarczyło oczyszczenie owych 4 od zegara,złączki masy z przodu,oraz z tyłu kuchenki-za klapą.Wszelkie pozostałe połączenia i kable były czyste i miały przejście.

Starałem dobrać się do samego wnętrza zegara lecz nie wiem jak zdemontować :?::?::?:-regulator temperaury-pewnie przy nim mam coś za lużno i stąd nieprecyzyjnie się ustawia.

Krzysztof
    pawel12
    Level 19  
    Może być zegar [orbitron] do wymiany. Koszt gdzieś ok.270zł.
    JACA SZCZECIN
    Level 10  
    Kuchenka/piekarnik chodzi prawidłowo,ustawienia temperatury,czasu są zapamiętywane...

1.jak zdemontować pokrętło regulatora czasu/temperatury ?
    -na forum ktoś wstawił poglądową fotkę nowego zegara i na nim brakowało zarówno przycisków oraz pokrętła

2.czy w zegarze są jakieś żaróweczki od podświetlenia?oraz czy są wymienialne?-tak na przyszłość,zresztą nikt takiej kwestii nie poruszał,zresztą pierwsze co mi przyszło na myśl widząc ciemny wyświetlacz,to ,to,że żaróweczki padły...
    pawel12
    Level 19  
    Pokrętło i przyciski są wyciągane -podwadż czymś. Nie ma żadnych żaróweczek ,jest cały wyświetlacz, więc nic nie wymienisz ,chyba że masz jakiegoś fachowca ,który chciałby się trochę w tym pobabrać.
    JACA SZCZECIN
    Level 10  
    Jeszcze ostatatnia rzecz-powiedzmy,że zdemontuję pokrętło(przyciski wchodzą w "szybkę "zegara więc nie trzeba ich wyciągać)
    -czy mając dostęp do wnętrza zegara -jest tam opcja wyregulowania czułości pokrętła ?
    -mam wrażenie,że u mnie za lekko chodzi,czy są tam jakieś blaszki do dociśnięcia ?
    pawel12
    Level 19  
    Są blaszki ,można je dogiąć ,ale przyciski musisz podważyć czymś ostrym i wyjąć bo nie przejdą przez otwoty obudowy zegara.
    JACA SZCZECIN
    Level 10  
    Pięknie dziękuję za zainteresowanie tematem oraz pomoc.

Krzysztof
    lisekx
    Level 14  
    Witam
    Mam podobny problem, z tym, że u mnie po włączeniu do prądu na wyświetlaczu wszystko miga (pojawia się i znika) i słychać takie pikanie zwłaszcza jak się jak się ruszy kuchenką lub przewodem od spodu przy piekarniku. Rozbierałem przód i czyściłem styki przy zegarze ale to nic nie daje. Kuchenki nie można ruszyć z miejsca, gdyż jest na krótko przymocowana do rurki od gazu. Macie jakieś rady ?