Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Passat B6 2.0 TDI BKP 2006 rok ciężko zapala

Seboll1985 13 Jan 2010 23:52 45793 25
Relpol
    Seboll1985
    Level 12  
    Witam serdecznie. Mam następujący problem. Passat B6 2006r. 2.0 TDI 140KM silnik BKP SIMENS. Auto przyjechało do mnie na sznurku. Sprawdziłem wtryski okazało się że jeden jest walnięty. Miałem komplet z innego silnika po 30tyś włożyłem. Auto odpaliło od tyknięcia. Rozgrzałem auto do 90stopni wszystko pięknie wkręca się na obroty równiutko pracuje. Zgasiłem i próbowałem zapalić. Auto nie zapala:/ Zapaliło za 3-4 razem. Zgasiłem i znowu to samo. Poczekałem aż troszkę ostygło i zapaliło o tyknięcia. Po podkłączeniu VAG-iem brak błędów...Nie wiem czy ta usterka miała miejsce przed wymianą wtrysków...wiadomo że klient twierdzi że nie aczkolwiek trochę mu nie wierze...Bardzo proszę o pomoc!!!

Pozdrawiam
  • Relpol
    fil2006
    Level 27  
    odczytaj błędy gatewey ,immo,silnik ,sprawdz poziom oleju,sprawdz kolor paliwa ,sprawdz pompę w zbiorniku paliwa czy pracuje ma działć po włączeniuzapłonu jak w benzynowych silnikach .
    Seboll1985
    Level 12  
    Brak jakichkolwiek błędów...odczytawałem Vag-iem,Multiscanem, ST-6000 i nic...pompa paliwa pracuje...
    Seboll1985
    Level 12  
    Temat możemy zamknąć...wtryski które założyłem nie były odpowiednie...auto miało moc i niby wszystko ok tylko nie raz kręciło za 2-3 razem...po wymianie wtrysków odpala normalnie
    dugi.1985
    Level 20  
    Kolego jak wkładasz używane pompo wtryskiwacze to ważne jest żeby zastosował nowe uszczelki. Włożysz na starych to głowica może się zapowietrzać (kanały paliwowe wewnątrz głowicy). I nowe śruby bo już widziałem jak pompo wtrysk urwał śrubę mocującą i głowica do remontu bo niezły bajzel w środku się narobił (z gniazda się jajo zrobiło).
    grzmos11
    Level 10  
    Witam serdecznie.mam problem z moim paskiem b6 1,9 tdi 105km czasami nie chce odpalic .odpala nawet po dziesiátym razie(czasami)po podlaczeniu VAG stale pojawiajá sie dwa bledy 05488 (ecu blocked P1570) i 02811(ecu electric lock steering column J764 nie jestem tylko pewien cz to bylo j czy i w ostatnim potem po kilku dniach jazdy pojawiaja sie nastepne i coraz goej z odpalaniem.prosze o pomoc.
    dugi.1985
    Level 20  
    Kolego to tylko do ASO i wymiana blokady kolumny kierowniczej w ok 1000zł sie wyrobisz :P
  • Relpol
    grzmos11
    Level 10  
    a innaczej sie nie da ? moze jakas wymiana czujnika albo czegos?
    kraker9
    Level 2  
    Witam jestem stosunkowo nowym użytkownikiem tego serwisu, a więc pewnie zaraz dostanie mi się za to że tu pisze.

Ale mam Passata b6 2006r. 170KM i występuje u mnie problem z odpalaniem ALE INNY NIŻ U WIĘKSZOŚCI tzn. jak wkładam kluczy wszystkie kontroli zgasną itd chcę odpalić silnik rozrusznik kręci ale cała elektryka przygasa efekt jest taki jakbym miał kompletnie wyładowany akumulator a tak nie jest próbowałem na kilku i efekt ten sam. LECZ pomaga gdy włożę kluczy kontroli się zaświecą i wyłożę tak 3-4 razy i silnik odpala od razu. Ale gdy temperatura jest niższa jest coraz gorzej, tak siedzie je tylko rano bądź po dłuższym postoju znaczy czym bardziej silnik jest zimny efekt złego odpalania się pogłębia.
    Nie podłączałem jeszcze żadnego urządzenia do diagnozy bo aktualnie mam samochód u lakiernika.
    szajbus181
    Level 15  
    Kolego nie radziłbym ci oddawać paska do wymiany kolumny kierowniczej do byle jakiego warsztatu bo mogą narobić więcej bigosu niż to warte i wtedy będzie to kosztować 5tyś a nie tyś. Problem leży w tym że w kolumnie masz sterownik który trzeba zakodować VASEM przez online bo inaczej nowa kolumna zblokuje całą elektronikę. Nie znam magika który by to zakodował VAGIEM jeśli taki jest to szacun dla niego. Pracowałem dość długi czas w serwisie VW/AUDI i to był dość częsty przypadek z tymi nieszczęsnymi paskami. Pozdrawiam i daj znać jak ci poszło

Dodano po 1 [minuty]:

kraker9 wrote:
    Witam jestem stosunkowo nowym użytkownikiem tego serwisu, a więc pewnie zaraz dostanie mi się za to że tu pisze.

Ale mam Passata b6 2006r. 170KM i występuje u mnie problem z odpalaniem ALE INNY NIŻ U WIĘKSZOŚCI tzn. jak wkładam kluczy wszystkie kontroli zgasną itd chcę odpalić silnik rozrusznik kręci ale cała elektryka przygasa efekt jest taki jakbym miał kompletnie wyładowany akumulator a tak nie jest próbowałem na kilku i efekt ten sam. LECZ pomaga gdy włożę kluczy kontroli się zaświecą i wyłożę tak 3-4 razy i silnik odpala od razu. Ale gdy temperatura jest niższa jest coraz gorzej, tak siedzie je tylko rano bądź po dłuższym postoju znaczy czym bardziej silnik jest zimny efekt złego odpalania się pogłębia.
    Nie podłączałem jeszcze żadnego urządzenia do diagnozy bo aktualnie mam samochód u lakiernika.

Odczytaj błędy najlepiej całego GATEWAY-a i daj znać co wyszło??
    dugi.1985
    Level 20  
    Potwierdzam to co kolega wyżej. Sam sterownik w kolumnie nie jest taki drogi coś koło 400zł, ale jest to element immo i trzeba to kodować w ASO. Z robotą na pewno w 1kzł się wyrobisz.
    Seboll1985
    Level 12  
    Taki sterownik da się zregenerować za ok 500-600...ewentualnie nowy i przewalić immo...w sumie koszty wyjdą podobne
    serwer20082009
    Level 14  
    dugi.1985 wrote:
    Potwierdzam to co kolega wyżej. Sam sterownik w kolumnie nie jest taki drogi coś koło 400zł, ale jest to element immo i trzeba to kodować w ASO. Z robotą na pewno w 1kzł się wyrobisz.

Pin wyciągam sam:) Rygiel nowy oryginalny też koduje sam:) Żadne online co wy za głupoty opowiadacie. Jak ktoś się zna to zrobi jak nie to nie zrobi:)
    mmmmmzzzzz
    Level 1  
    Witam mam problem z passatem B6 diesel 2,0 . auto nie odpala tylko i wyłącznie powyżej minus 10 st. byłem na servisie wymienili czujnik kierownicy i nic to nie dało . miga mi kontrolka od świec żarowych wymieniłem świece dalej nic . czy ktoś może mi pomóc ???
    desperado1969
    Level 9  
    Witam.Mam Passata B6 2.0TDI 2007r.Mój problem polegał na tym,że
    auto odpalało po czym zaraz zgaslo a komputer pokazywał "Steering wheel malfunction"
    pojawiała sie kontrolka czerwona kierownica i komunikat "steering column lock defective"
    czasami musiałem wielokrotnie wkładać i wyciagać kluczyk aby odpalic auto,
    po włożeniu kluczyka nie było zadnej reakcji,nie zapalały sie żadne kontrolki pomagało wtedy np.wielokrotne włożenie i wyciagniecie kluczyka,
    na wyswietlaczu pojawiała sie informacja o błedzie immobilisera i auto nie chciało odpalić
    Szukałem,dzwoniłem,czytałem aż trafiłem do firmy z Poznania, znali temat od podszewki,naprawili na nowych i orginalnych czesciach z VW,ponieważ wiem jaką trzeba nieraz mękę przejść aby znaleść kogoś odpowiedniego podaje ich adres www.elektronic-serwis.pl myślę,że innym passatowcom ułatwi to znacznie życie:)Pozdrawiam
    kris8787
    Level 10  
    kraker9 Witam mam pytanie czy poradziles sobiez problemem odpalania passata bo mam ten sam problem
    misiek95
    Level 11  
    witam mam podobny problem w 2005 a4 2.0 tdi ciezko odpala i trzesie na wolnych obrotach

diagnostyka nic nie pokazuje wymieniona wiazka do wtryskow nowy rozrzad nic nie zmienil przejechane 160tys km

jakis pomysl?
    granderocco
    Level 1  
    kolego jak przenosi drgania to na 90% dwumas do wymiany lub regeneracji... posłuchaj tylko na zimnym jak zapali czy coś klekocze, jeśli tak to na 100% dwumas.
    kris8787
    Level 10  
    Witam mam problem z passatem 2.0 bkp .Mianowicie przy temperaturze ponizej 0 jest problem z odpalaniem a kontrolka od swiec żarowych po przekreceniu kluczyka swieci sie tylko sekunde i gasnie a wydaje mi sie ze powinna swiecic co najmniej 10 podczas grzania sie swiec .... (chyba nie grzeją )blad jaki pokazuje to P1618 18026. Przekaźnik J52 świec żarowych. Zwarcie z potencjałem plus. Po wielkim trudzie odnalazlem go gdzie sie znajduje i wlasnie czekam az bedzie dostepny w sklepie ale nie wiem czy jego wymiana cos pomoze...
    chcialbym sie dowiedziec jak dlugo powinna sie palic kontrolka od swiec zarowych przy odpalaniu zimnego silnika w temperaturze - . Dodam ze auto odpali po wielkim trudzie ale jak to diesel bez swiec zarowych ( akumulator wyladowany od krecenia ). Z gory dzieki za odpowiedz
    darek2505
    Level 20  
    Jeżeli sprawa rygla to można naprawić,można wymienić na nowy.
    Można obejśc rygiel kierownicy i będzie problem rozwiązany na zawsze.
    Osobiście zawsze robię ten trzeci.
    Wariantów cała masa,niestety nie na odległość.
    kris8787
    Level 10  
    Rygiel od kierownicy ma cos wspolnego z swiecami zarowymi?
    Jesli tak to jak to sprawdzic czy napewno?
    darek2505
    Level 20  
    Absolutnie nie ma ,ale w tym wątku napewno!Nie czytasz wszystkiego.
    desperado1969 wrote:
    Witam.Mam Passata B6 2.0TDI 2007r.Mój problem polegał na tym,że
    auto odpalało po czym zaraz zgaslo a komputer pokazywał "Steering wheel malfunction"
    pojawiała sie kontrolka czerwona kierownica i komunikat "steering column lock defective"
    czasami musiałem wielokrotnie wkładać i wyciagać kluczyk aby odpalic auto,
    po włożeniu kluczyka nie było zadnej reakcji,nie zapalały sie żadne kontrolki pomagało wtedy np.wielokrotne włożenie i wyciagniecie kluczyka,
    na wyswietlaczu pojawiała sie informacja o błedzie immobilisera i auto nie chciało odpalić
    Szukałem,dzwoniłem,czytałem aż trafiłem do firmy z Poznania, znali temat od podszewki,naprawili na nowych i orginalnych czesciach z VW,ponieważ wiem jaką trzeba nieraz mękę przejść aby znaleść kogoś odpowiedniego podaje ich adres www.elektronic-serwis.pl myślę,że innym passatowcom ułatwi to znacznie życie:)Pozdrawiam
    kris8787
    Level 10  
    masz racje kolego.Moj blad! bo pomyslalem ze przy uszkodzonym ryglu i po włożeniu kluczyka moga sie nie załanczac wszystkie przekazniki np od swiec ...Sorki za nie uwage moja nie wiedza spowodowana jest tym ze nie jestem mechanikiem a zwyklym uzytkownikiem auta Pozdrawiam
    Piotr Kajdanek
    Level 11  
    Panowie, ale co z tym ciężkim odpalaniem?
    kris8787
    Level 10  
    u mnie kolego prawdopodobnie jest uszkodzony przekaznik od swiec zarowych o nr 0281003032 (znajduje sie on pod skrzynka od duzych bezpiecznikow ktora umiejscowiona jest na lewym blotniku kolo akumulatora.W piatek bede zmianial ten przekaznik na nowy wiec napisze czy autko lepiej odpala. A u ciebie kolego na zimnym silniku ile sekund swieci sie kontrolka od swiec zarowych ? podlanczales pod komputer paska ? Pozdrawiam
    kkkkkkkkaczor
    Level 2  
    witam posiadam passata b6 2.0 tdi 136 km oznaczenie silnika BMA i mam z nim mały problem . Auto jak jest zimne pali na tzw dotyk a jak jest ciepły trzeba go pokręcić z 3-5 sekund i auto odpala . co to za przyczyna?