Jerry_ wrote: Daj sobie spokoj z palnikiem na olej przepracowany mialem taki w mojej firmie ochrona środowiska zabrania spalania oleju przepracowanego wszystko na ten temat jest w ustawie o ochronie srodowiska
Oj panie Jerry albo nie dokładnie czyta pan forum i ustawy albo chce pan widzieć problem wybiórczo.
Problem jest złożony
1 Formalny
Czy w tej ustawie jest napisane "NIE WOLNO SPALAĆ OLEJU PRZEPRACOWANEGO" - ja czytałem że nie wolno spalać odpadów - czy istnieje w Polskim prawie definicja odpadu ?? NIE !!!!
Rozmawiałem z kolegami prawnikami
Wolno spalać drewno opałowe - nie wolno trocin - to jest odpad
Wolno spalać węgiel, olej opałowy
Oleju przepracowanego nie wolno.
Olej przepracowany został uznany jako odpad niebezpieczny - w tym miejscu prawodawca nie mówi nic o jego spalaniu tylko o przechowywaniu lub transporcie.
Jako sposób utylizacji oleju przepracowanego, a więc odpadu niebezpiecznego podaje sie - ponowne przerobienie lub SPALENIE !!!
Spalenie musi odbywać sie w sposób zapewniający odpowiednią temperaturę spalania - jest to określone.
2 Ekologia
Właśnie na tym forum w tym temacie rozmawiamy i piszemy jak to zrobić najbardziej ekologicznie.
Z ponad rok temu załączyłem plik z wynikami badań naukowych dotyczących emisji zanieczyszczeń z oleju przepracowanego w porównaniu do emisji zanieczyszczeń z węgla kamiennego.
Ciekawe czy palący węglem tak sie martwią o czystość spalania i zanieczyszczenia jak olejopalacze z tego wątku.
Spalanie teraz - 14 litrów na dobę CO i CWU (3 osoby dom 110 metrów użytkowej 150 całkowitej) co daje 7 zł na dobę przy dość dobrych mrozach