Witam
Nosze się z zamiarem zbudowania przyczepki wiec jak ktoś by miał jakieś rysunki, schematy, zdjęcia z tym związane niech wrzuci na forum lecz moim głównym problemem jest oś nie mogę znaleźć nigdzie prostej osi słyszałem że można ją zrobić z piasty i kawałka rury lub kształtownika tylko jak myślicie jak piasta (od jakiego samochodu ) będzie najlepsza w miarę tania i łatwo dostępna czy do zawieszenia wystarczy resor czy potrzebne będą amortyzator (i z czego je wziąć ) ???
Pozdrawiam
Jedź na pierwszy lepszy szrot, z częściami od busów i szukaj. Popatrz na aukcjach jak wyglądają osie od np. Ducato itp. Amortyzatory oczywiście że muszą być.
Jeżeli można chciałem się dowiedzie jak powinna wygląda cała instalacja elektryczna do tej przyczepki samochodowej bo mam już prawie zrobioną tylko nie wiem jak zrobić instalacje . Proszę o odpowiedź. Z góry dzięki;P
Hm poszukaj rozpiski gniazda- wtyczki przyczepki, kiedyś zrobiłem taką instalacje w ten sposób że przewód główny biegł do lampy a tam się rozdzielał na druga lampę i na pozycyjne z przodu przyczepki, aha nie stosuj kostek, i rozglądnij się za solidniejszymi lampami niż te za 10zł, wszelkie połączenia tylko lutowanie + termo - koszulka. po za tym zabezpiecz wejścia przewodów do lamp, a i jeszcze jedno poprowadź osobny przewód masowy. pozdrawiam
TomTomcio
Elektryk.
nie żartuj że nie potrafisz,to mniej lampek jak na choince.
główny przewód od wtyczki kupisz gotowca,zastosuj puszkę hermetyczną i z niej pojedź na lampy i podświetlanie tablicy,musisz odzwierciedlić tył auta.
do wszystkiego ciągniesz plusy,a masa wspólna,tylko zwróć uwagę na styk masy bo potem to faktycznie wychodzi choinka
Po pytałem na szrocie i udało mi sie znaleźć kompletne piasty od poloneza (20 zł za sztukę )teraz dorobić uchwyty i kawałek profilu zamkniętego i będzie gotowa oś Mistrzunio1991 napisałeś że amortyzatory nie będą potrzebne moim zdaniem są obowiązkowe przyczepka pod większym ciężarem nie będzie podskakiwać.
Hmm, odwrotnie. Jeżeli masz zawieszenie na resorach, to przyczepka będzie na pusto podskakiwać, ale pod załadunkiem bardzo ładnie się prowadzi. Sąsiad produkuje przyczepki, zarówno z amortyzatorami, jak i bez amortyzatorów. Fakt te z amortyzatorami pięknie trzymają się drogi, ale ze amortyzatorów zachowują się niewiele gorzej. Dopiero przy długich przyczepach i dużych ładunkach, amortyzator jest konieczny, bo przyczepa buja autem. Mówiąc o dużych ładunkach miałem na myśli DMC > 1000 kg
To mnie kolego zaskoczyłeś może i masz racje spróbuje stworzyć coś na samych piórach i odbojach ( czy tez sadzisz że konieczne ) jeżeli jednak sprawdzi się to co przypuszczam amortyzatory można w każdej chwili założyć
Jedź do sklepu motoryzacyjnego i kup wtyczkę. Wewnątrz wtyczki jest karteczka, na której napisane jest który pin to jakie światło. Najlepiej kupić dwa przewody. Jeden 5 żyłowy, drugi 4 żyłowy. 5 żyłowy prowadzisz do lewej lampy, a 4 żyłowy do prawej lampy. Potem z tylnych lamp bierzesz pozycje i ciągniesz do przodu. Nie baw się w żadne puszki i izolacje bo od wilgoci je szlag trafia. Możesz kupić AIBY, w komplecie do nich dostajesz wtyczki. Wtedy masz wszystko hermetycznie zamknięte:)
Jedź do sklepu motoryzacyjnego i kup wtyczkę. Wewnątrz wtyczki jest karteczka, na której napisane jest który pin to jakie światło. Najlepiej kupić dwa przewody. Jeden 5 żyłowy, drugi 4 żyłowy. 5 żyłowy prowadzisz do lewej lampy, a 4 żyłowy do prawej lampy. Potem z tylnych lamp bierzesz pozycje i ciągniesz do przodu. Nie baw się w żadne puszki i izolacje bo od wilgoci je szlag trafia. Możesz kupić AIBY, w komplecie do nich dostajesz wtyczki. Wtedy masz wszystko hermetycznie zamknięte:)
9 żył w izolacji może nie przejść przez wtyczkę. Pozycyjne z przodu nie muszą być jeśli przyczepka ma mniejsze wymiary niż ileś tam. Chyba najlepszym rozwiązaniem jest jednak ciągnięcie przewodu do jednej lampy a później do drugiej lub do puszki a później do lamp. Oczywiście połączenia przewodów czy to w lampie czy w puszce najlepiej lutować. Skręcane połączenia po kilku latach nie przepuszczają dobrze prądu. Schemat połączenia można znaleźć we wtyczce albo w szukajce nawet na elektrodzie.
Witam, mam pytanie co do rysunku technicznego przyczepki SAM maja to być rzuty z góry czy z dołu przyczepki?? aha i jeszcze odnośnie homologacji, jak to sie załatwia i gdzie, i czy jeżeli oś i zaczep są z innej przyczepki ktora była kiedyś rejestrowana to czy homologacja jest potrzebna, prosiłbym o szybką z góry dziekuje
Zastanawiam się czy dwie belki z passka b3 wystarczą na lawetę do około 1800kg ? W sumie na oko ośki przeznaczone do lawet wyglądają dość licho ,a te z paska kawał stali??
Jc ja też mam ksiązke o budowie przyczepek WK z 1982r ale mało co mozna z niej sie dowiedzieć bo założenie konstrukcyjne dot budowy zatrzymały sie na etapie czesci od trabanta , fiata 125 .126p , czy syreny, co ma małe odniesienie w stosunku do masy czesci dostepnych obecnie. Nie ma tam nic o obliczaniu wyrzymalosci, ja budujac swoją przyczepke lekką nic z niej nie wynioslem .
Ale, ... jakby ktoś chciał znalazłem niedawno materiały których mogli uzywać rzeczoznawcy- dot. to obliczania wytrzymałosci konstrukcji przyczepek ( m.in : ramy oraz dyszla, osi,) w zależnosci od zastosowanych materialów wraz z wykresami.
Witam
Zabieram sie do budowy przyczepki lekkiej takiej okolo2,5 na 1,25.Aby rozpoczac potrzebuje oski.Posiadam belke wleczona od passata b2.niestety te belki nie mialy oddzielnych miejsc na sprezyne i amortyzator.jest tylko jedo miejscve na mocowanie amortyzatora ktory byl z mcpersonem i sprezyna.I teraz pytanie czy zakladac takie amortyzatory i ile bedzie mozna na nie wrzucic czy raczej szukac czegos innego.Bardzo prosze aby ktos dopomogl rada poniewaz od tego planuje zaczac budowe a bez tego ani rusz
Pytanie- co chcesz wozić ?? i z jakich profili chcesz zrobic rame. ? Moja ma podobne wymiary - tj paka 246 X 140 cm, ale mam oś z trafika na piórach.
DMC b2 wynosi około 1500 kg a dopuszczalny nacisk na oś tylną to 790kg wiec teoretycznie powinno starczyc ,ale betonu czy pisku tym nie przewieziesz, no może ze 5.6 taczek tylko lekkie ładunki bo i rame musisz zrobić lekką - tzn 200 kg.
Mcpersony poszukałbym z jakiejs starej audi 100 bo sa bardzo solidne ,ale i tak to nie to samo co pióro, pozatym zastanów sie gdzie dasz górne mocowanie mcpersona do ramy i czy nie znajdzie sie ono w srodku twojej ramy ? Albo trzeba bedzie zmniejszyc szerokośc ramy by gorne mocowanie znalazlo sie gdzieś z boku. Jak to myslisz zrobić?
Bo raczej chyba nie ma to być woz drabiniasty - gdzie podloga bedzie pół metra nad osią?
Jesli chcesz zabudować amorki w podłodze- po bokach i zrobić takie wew nadkola jak sa w autach bedziesz musiał wykonac jakąś niezła (skomplikowaną) rame .
Z ta przyczepka to jest tak.Mieszkam niedaleko belchatowa i tam mam rodzine.Jezdzac tam chcialbym zabrac przy okazji ok tony ladunku(wegiel).Pozatym czesto jezdze po drzewo .Potrzebuje wiec przyczepy ktora nie polamie sie pod takim ladunkiem.Stawiam bardziej na solidniosc wybudowania takiej przyczepki niz na dane zawarte w ppaierach.Jak dla mnie to jest naprawde chore .Aby przyczepka mogla zabrac jak najwiecej trzeba zrobic ja z lekkich i cieniutkich matarialow.Swoja przyczepke chcailem zropbic z profila 80x50x4.Mysle ze wystarczy poztym chcialbym zrobic wywrot do niej taki na malym podnosniku 2tonowym lub jak w niewiadowskich przyczepkach.Chcialem zrobic na tej belce z kombika passata ale skoro ma tylko takie male dmc to chyba poszukam czegos innego.Ale taki maly udzwig to az mi nie chce sie wierzyc .sam pasat wazy chyba ok 1,3 tony plus oczywiscie jakis ladunek i jakos to wytrzymuje.Znalazem wczoraj przyczepke i jest to zrobione tak(jestt na belce z golfa ale ta z pasata wyglada prawie identycznie).
Z mcpersona chyba jednak zrezygnuje
JC wiec belke z passata można sobie podarować - niestety szkłem dupiny nie utrzesz.
jc zastanow sie czy warto mieć tak duze wymiary- chodzi o dł- mysle ze 220 ci straczy- ale to twoje dzieło.
Aha co do osi to tylko na resorach bedzie cie urządzać - jak chcesz wozić tym np wegiel i tak duzo(tzn do pelna) -można poszukać osi od syreny - jc taka gdzieś mi sie wala w garazu jeszcze albo zrobić samoróbke z rury +resory od poldka /trucka ale moim zdaniem za duzo roboty - lepiej juz kupić os z jakiegoś auta dostawczego razem z orginalnymi resorami - przynajmniej jest wszytko sprawdzone i bardziej pewne , a do tego łatwo o np orginalne podzespoly przydatne w budowie- np wieszaki resoru czy inne pierdoły.
Wiele małych aut dostawczych mialo takie osie np choćby opel combo (wtym stary kadet E,była nawet ichtnia nazwa ale nie pamietam) , czy ford transit Conekt , lub szukać wiekszej (szerszej) osi np z amerykanskich minivanow- np chrysler voyager , lub wiekszego dostawczaka - i takie polece -renault trafic, master , pegueot boxer, fiat dukato- te osie sa naprawde solidne i do tego lekkie. Niestety tu trzeba wypulic z 300zł za os, ale nie ma sie co oszukiwać - jak robisz przyczepke dla siebie nie warto oszczedzać Co do osi- szukaj takiej kompletnej - tj z resorami wieszakami i kołami - aby byla juz na gotowo.
Co do ramy jc niepolece robić z tak grubego profla jak chcesz - ja u siebie mam rame glowną 80x40x3 i jest to i tak za mocne - a pozatym za cieżkie!, teraz to zauważylem.
Gdybym teraz robił przyczekę dałbym lekkie profile 50x50 ewentualnie max 60x60. A wogóle zeby konstrukcja była bardzo mocna lepiej dać ciensze profile wew nawet 40x20 -ale stworzyć kratownice wtedy rama bedzie najmocniejsza.
A co do podnośnika to daj sobie spokoj - trzeba robić 2 ramy co komplikuje konstrukcje i podnosi koszty- ale to mniej wazne, a najważniejsze ze doklada niepotrzebny cieżar.
Podnosnik i tak niebedzie
Ci potrzebny jesli dobrze ustawisz srodek cieżkości. Wtedy ladunek 1 tony zdejmujesz bez problemu samemu z haka i podnosisz do gory za dyszel i przyczepka wtedy sama kipruje dartex2 dostałeś moje pw?
Kurcze jestem zaskoczony rzeczowoscia odpowiedzi .Takich ludzi jak ty ze swieca szukac.jedna odpowiedz i wszystko jasne.A co do wywrotu to nie zamierazm robic dwoch ram ale odpinany czesciowo dyszel tak jak w niewiadowkach.przy takich ciezarach boje sie odpinac z haka aby nie przewazylo.co sadzisz o takich konstrukcjach?oczywiscie nie z takich blaszek.a co do wielkosci profoli to jestes pewien co do 50x50 .A jaka scianka? To moja pierwsza przyczepka ale jak ja zakonserwuje to chcialbym aby byla to przyczepka ktora bedzie mi sluzyla do konca zycia.Co do dlugosci to chce tak dluga aby bez problemow zmiescila sie plyta kg ,drabina oraz dlugie polana gdyz czasdami lubie cos skonstruowac z bali drewnianych.Chociaz tak szczerze to zastanawialem sie tez czy nie zrobic takiej 2 metrowej a do niej przedluzki montowanej w srodek profila.
a tu taki wywrot:
ta przyczepka z twojej foty wazy 126kg i wg producenta ma ładownosc 624 kg czyli niby ładnie - ale na papierze, w rzeczywistosci jakbys ja załadował no powiedzmy 700kg i przejechał sie szybciej po wybojach predzej czy później coś strzeli.
W ubiegłym roku w zw z powodziami - musiałem zrobić nową podloge w kotłowni bo zalewało mi piec- potrzebne było mi troche piasku i betonu , przyczepki nie mialem ale kolega miał dużą niewiadowke - 270x 125 i to nową wiec postanowilem pozyczyć.
początkowo pojechalismy po piasek ale gośc mówi:
- Weźcie z 6 taczek i zobaczcie jak z tym dojedziecie do domu 15 km. Powiem tak ze ledwo ledwo przyjechalismy bo jak zaczeła kwiczeć - czy to były odglosy z osi(kwadrat w kwadracie z gumami) czy z samej ramy - niewiem .Strach bylo to brać jeszcze raz bo jakby cos pekło niema co przyczepka kosztowała 3000zł . Potem ojciec wykonał kilka tel i znalazł u meża kuzynki przyczepke samorobke - juz sprawdzoną pojechalismy po beton.
W betoniarni włożyliśmy równe pól kubika betonu tj ok 1200kg i poszła - tylko siadła stasznie na oponach bo było mało powierza ,ale przynajmniej nic nie piszczało jakby sie miało zaraz rozpasć.
Co do profili: to dostepne w sprzedaży sa o sciance 2mm lub 3mm(wzmocnione)
Dlaczego tak pisze zeby dać mniejsze profile- bo potem zbudujesz t-34 jak moja tylko po co? Jak potem cieżko ją franie wypchać na sucho po nierównym podwórku bo waży sama ponad 300 kg,ale ma to i dobre strony bo jest pancerna i zniesie bardzo duzo- tj 1.5 /2t
Wszystko zależy od osi i resorów jakie bedziesz miał potem można dopiero tworzyc wizje ramy i całosci. Do lekkiej osi lekka ramai calośc niech waży max 200-230kg
do duzej konkretnej (szerokiej osi) robimy pancerna rame - waga całosci bedzie ok 280 -300 i wiecej.
Co do wymiarów to tez trzeba sobie powiedzieć czy potrzebne ci aż 250cm - ale zawsze im wieksza tym lepsza, jednak trzeba sie zastanowić ze trzeba dać z 100cm dyszel i calosc bedzie miała 350 cm i czy dziadowstwo zmiesci sie w garazu, o ile zamierzasz garażować.
Co do łamanego dyszla (wywrotu) moim zdaniem to niepotrzebny bajer w przyczepce sie to malo kiedy sprawdzi a jeszcze pomysl ze przy dł 250 cm musiałbyś miec podłoge sporo wyżej nad osią by to jakoś sensownie kiprowało , moim zdaniem na 20 razów uzywania przyczepki takiego kipra uzyłbyś 1- 2 razy , powaznie szkoda sobie tym glowe zawracać.
Co jeszcze przyczepke diy zawsze opłaci sie wykonać bo mozna zainwestować w dobre co po niektóre podzespoły - tj np , ot zwykły zaczep na kule - w niewiadówkach czy innych firmowych te zaczepy maja max ładowanośc 750 kg i zwykle sa to chinskie smiecie , a do swojej możesz kupic np na allegro zaczep knotta na ładownosc 1400kg a rożnica pomiedzy nim, a 750 kg to głupie 25zł w cenie.
ok jutro pojade na zlom i poszukam jakies oski.pamietam ze tydzien temu cieli lublina -moze cos zostalo.Szkoda ze wtedy o tym nie myslalem ale wowczas jeszcze bralem ta wersje z belka od pasata (to jednak dodatkowe 300za os plus kola).Widze jednak ze nawiazalem kontakt z kims kto posiada wiedze na ten temat wobec czego zrezugnuje z poprzedniego planu i zdam sie na ciebie.Co do kipra to bede upieral sie na swoim poniewaz juz nieraz kiedy porzyczalem przyczepke a musialem ja wypiac z zaladunkiem mialem te niemila przyjemnosc ze o maly wlos nie wgniotlem tylniego zderzaka.Trudno mi po prostu zapanowac nad przyczepka a to przeciez tylko pare centymetrow.Mam nadzieje ze jak zakupie os to pomorzecie mi ja zbudowac online -wszystko pieknie opisze i bedzie poradnik na elektrodzie jak zbudowac i zarejstrowac przyczepke typu sam od a-z .
A teraz troche z innej beczki :jak ktos bedzie zainteresowany mam na sprzedaz belke od passata plus amortyzatory plus sprezyny(nie jeswtem pewien czy od passata) plus kola 13 .No chyba ze do budowy bede potrzebować ktorejs z powyzszych
Dodano po 3 [minuty]:
a co do garazowania to wlasnie ten dyszel bedzie w sam raz poniewaz odkrecam go i przyczepke bede mogl postawic przy scianie (oczywiscie z czyjas pomoca).Wysokosc pomieszcen w budynku gospod 2,8