Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radio Kenwood KDC8080R. Nie działa wyświetlacz.

antek124 14 Jan 2010 21:25 2482 2
  • #1
    antek124
    Level 32  
    Czy robił ktoś ten wynalazek jak w temacie? Otóż mam problem z naprawą tego radia. początkowo był uszkodzony scalak IC10 TC74HC02. Po wymianie na nowy brak jeszcze zasilania FL+B. Doszedłem że jest uszkodzony Q56 2SB1443 i w tym przypadku brak zasilania DC/DC +B. Po zwarciu Q56 mam zasilanie FL+B czyli 46V. I to zasilanie idzie do wyświetlacza, lecz brak jakiejkolwiek reakcji na wyświetlacz. A po podpięciu zasilania silnika do mechanizmu silnik wraz w wyświetlaczem nie obraca się płynnie, lecz z przerwami co sekundę, aż tak bez końca. Po zdjęciu wyświetlacza mechanizm przechodzi płynnie do swojego zadania. Czy to wina uszkodzenia panelu wyświetlacza? Do panelu dochodzą prawidłowe zasilanie, czyli VDD i FL+B. Czy może jest ubity procek na panelu, albo bark P RESET i MC REQ?
  • #2
    mister_j
    Level 22  
    widzę że jakieś doświadczenie w sprzęcie kolega ma, ale nie zaszkodzi napisać, że najczęstszą przyczyną awarii w odwracanych panelach jest uszkodzona taśma połączeniowa panel - płyta. Pzdr
  • #3
    antek124
    Level 32  
    Zapomniałem dopisać że taśma jest nowa. Doszedłem do punktu uszkodzenia Q53 i a Q53 powoduje brak zasilania IC3. No i na dodatek na Q52 pływają napięcia. Na dzień dzisiejszy brak elementów do podstawienia i muszę jutro zamówić. A po odpięciu zasilania mechanizmu wyświetlacz załącza się co sekundę i tak przez trzy razy i stop. Po wymianie elementów uszkodzony sprawdzę jeszcze impulsy na procku oscyloskopem.


    Witam wszystkich! Po tak długiej przerwie pojawienia się w Polsce, postanowiłem dalej działać ze swoim radyjkiem. Otóż jest tak, że po podpięciu panelu mam bardzo obciążone zasilanie 12V i pływa napięcie. I teraz jest takie pytanie. Czy kto w tym cudaku odpalał bez panelu? Jesli tak, to proszę o informacje ponieważ na obciążeniu 5V brak jakiejkolwiek reakcji.