Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
e-miernikie-mierniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zyxel P660-HW-T- rozłączanie WiFi

14 Sty 2010 23:58 2229 2
  • Poziom 22  
    Witam wszystkich, wracam do tematu mam ruter Zyxel P660-HW-T, laptop MSI EX625, OS Vista Home Premium SP2, karta wifi Atheros AR928X Wreless Network Adapter, internet z Multimo a mój problem jest dalej taki, że zawsze pierwsze w danym dniu oraz po dłuższym wyłączeniu komputera łączenie z siecią przez wifi w muszę zaczynać od resetu rutera. A jeśli jestem połączona przez wifi dłużej niż trzy godziny - też rozłącza się, więc wtedy znów reset, i dopiero po nim udaje mi się z powrotem połączyć z siecią bezprzewodową.

    Kilka pierwszych miesięcy było wszystko OK na dwóch laptopach. Potem zaczęły sie te zrywania, na tych samych laptopach (ten drugi to Dell410 z XP SP3 ). Pomagał tylko twardy reset. Ruter poszedł do serwisu. Wymienili (dwukrotnie!) na nowy i jest tak: W serwisie na ich kompach działa OK, - u mnie dalej konieczny reset za resetem, tyle że już nie twardy. Konfiguracja rutera jest ciągle ta sama, zresztą jest bardzo prosta i nie bardzo jest co źle ustawić.
    Pomyślałąm więc , że może inne sieci zakłócają.Próbowałam skanować NetStumblerem ale chyba nie obsługuje karty?
    Zyxel P660-HW-T- rozłączanie WiFi.

    Proszę na jakieś inne sugestie, pomoc, bo już nie mam koncepcji.
    Aha dodam jeszcze, że użyte jako test wifi ( w tym samym mieszkaniu) z MV410R, nie rozłączało się.
  • e-miernikie-mierniki
  • Poziom 16  
    A gdy podłączysz dla testu komp kablem z routerem, to dzieje się to samo? Pokombinuj troche skoro w serwisie działa. IP dla karty sieciowej masz po DHCP ? jak tak to spróbuj na statycznych. Zobacz też czy nie pójdzie bez programu dołączonego od Orange ale przez nowe połączenie z systemu Windows.

    Spisz sobie numer seryjny urządzenia i zażądaj wymiany. Upewnisz się czy naprawdę Ci wymienią na inny model, czy router poleży chwile w serwisie i Ci oddadzą! :)

    Dodano po 1 [minuty]:

    Chodziło mi oczywiście o Multimo a nie Orange:)
  • Poziom 22  
    Mariusz448 napisał:
    A gdy podłączysz dla testu komp kablem z routerem, to dzieje się to samo? Pokombinuj troche skoro w serwisie działa. IP dla karty sieciowej masz po DHCP ? jak tak to spróbuj na statycznych. .

    Na kablu działa bezszmerowo. IP mam po DHCP nie ma żadnego problemu z pobieraniem, zresztą na statycznych net nie działa.
    Mariusz448 napisał:

    Zobacz też czy nie pójdzie bez programu dołączonego od Orange ale przez nowe połączenie z systemu Windows.

    O jakim programie do połączenia piszesz? Nie ma żadnego programu, przecież to modem/ruter ADSL/Ethernet/wifi a nie modem telefoniczny albo GPRS/HSPDA. Normalnie jest skonfigurowana i widziana sieć wifi zabezpieczona WPA2, jest filtrowanie MAC, sygnał doskonały i wszystko działa do momentu gdy po paru godzinach nie ma odpowiedzi od rutera. Zauważyłam jeszcze jedno - na rozłączanie ma wpływ stan bezczynności.
    Mariusz448 napisał:
    Spisz sobie numer seryjny urządzenia i zażądaj wymiany. Upewnisz się czy naprawdę Ci wymienią na inny model, czy router poleży chwile w serwisie i Ci oddadzą! :)

    Serwis Zyxela Apollo Multimedia b.porządny, s/n został zapisany za każdym razem - i przy przyjęciu i przy odbiorze, w protokole i na tagu, naprawdę wymieniali mi ruter dwa razy. Włączała się w to nawet centrala ZyXel Polska.

    Ja najbardziej podejrzewam te zakłócenia, ale nie wiem jak mam poustawiać kanały, kiedy nie widzę właściwości innych sieci. Może NetStumbler powinnam odpalać z pendrive'a?

    :D Problem wreszcie rozwiązany. Użyłam programu, który obsługuje moja kartę- WirelessMon, zmieniłam kanał z przeciążonego 6 na 9 i od 2 dni wszystko jest OK. :D