Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Gateway Solo 2150 po regeneracji baterii brak ładowania

Afcht 15 Jan 2010 20:13 6908 39
    Afcht
    Level 30  
    Witam,mam problem z akumulatorem od laptopa gateway solo 2150, kupiłem akumulator do regeneracji, po otrzymaniu baterii okazało się że ktoś próbował regenerować ale coś mu to nie wyszło, to znaczy akumulatory są nowe trzymają napięcie ale po włożeniu do laptopa świeci się kontrolka od ładowania i 0% naładowania nawet na noc zostawałem i dalej to samo, Więc zacząłem się tym zająć i co się okazało że na akumulatorach jest napięcie ale na wyjściu z elektroniki już nie, zaniepokoiło mnie sposób podłączenia 2 z 4 kabli do baterii, niżej przestawiam sposób podłączenia, moje pytanie czy to jest prawidłowe podłączenie i dlaczego na wyjściu nie ma napięcia?

misiozol
    Level 32  
    W FAQ jest jak powinno byc podlaczone ale z tego co przedstawiles to zle ,troche malo informacji podajesz ,sprawdz bezpiecznik
    Afcht
    Level 30  
    Podłączyłem tak jak powinno być, bezpieczniki prawne. Ale dalej nie chcę się ładować. Po włożeniu do laptopa baterii, kontrolka świeci na pomarańczowo i po upływie~ 5min kontrolka gaśnie.

Typ elektroniki baterii to ''BLA4AB00192'' 10,8v 3200mAh Li-ion

EEPROM S24C01AV945182
  • Helpful post
    jarob
    VIP Meritorious for electroda.pl
    ...a jaki sterownik?
    Afcht
    Level 30  
    Sterownik czyli?

Daje skan z batterymon

Zastawiania mnie design capacity czy to norma?

Dodano po 1 [godziny] 22 [minuty]:

Czy ten biały element to bezpiecznik?

Dodano po 24 [minuty]:

Jeśli jest to bezpiecznik, to na nóżkach znajdujących się na przeciw siebie ( dwie górne nóżki) nie ma obwodu czy wystarczy zrobić mostek?
    misiozol
    Level 32  
    Podejrzewam ze ktos kto grzebal zle zresetowal wsad , pdf odnosnie bezpiecznikow jest w ostatniej czesci tematu , i sterownik czytaj FAQ
    Afcht
    Level 30  
    Sterownik koło pamięci to bq20409923C408. Po płytce nie widać żeby coś ktoś lutował.
    misiozol
    Level 32  
    Na bodajze stronie 16 jest link do bezpiecznikow , BQ2040 bardzo przyjemnie sie resetuje ,podrzuc wsad na forum to napewno ktos go zresetuje
    Afcht
    Level 30  
    Po wymianie bezpiecznika dalej to samo. Co kolejnym krokiem mam zrobić?
    misiozol
    Level 32  
    sprawdz czy ogniwa sa zrownowazone jesli tak sprobuj ponownie podlaczyc w kolejnosci od - do+
    Afcht
    Level 30  
    Ogniwa są zrównoważone, próbowałem tez od - od + i dalej nic.
    misiozol
    Level 32  
    zgraj wsad i podrzuc moze jest uszkodzony
    jarob
    Po tych odczytach, które masz, to albo wsad jest uszkodzony, albo coś w elektronice. Wszystkie wartości są niewłaściwe.

Tak jak kolega wyżej radzi zgraj wsad eeproma i zamieść tutaj
    misiozol
    Level 32  
    Prosze pojemnosc 3200mAh pamiec 24c01 ,BQ2040 , dobrze zgrales tylko zdublowales ustawiles 24c02 a nie 24c01 , pomijajac to to nic zlego w tym wsadzie nie widac wszystko w normie wszystkie parametry sa wlasciwe ,wyzerowalem licznik i ustawilem pojemnosc
    Attachments:
    Afcht
    Level 30  
    Dziękuje i mam dwa pytania:

czy przy zgrywaniu mam zapisać ten plik jakąś specifica nazwą?

A czy można na pojemność 9000nAh lub więcej, bo mam w przyszłości wymienić ogniwa o większej pojemności.

I czy było tam coś namieszane?

Zapytam z ciekawość ile było cykli ładowania?
    misiozol
    Level 32  
    cykli bylo 55 i mozna ustawic jaka chcesz tylko jak zrobie to teraz to mikroprocesor i tak sobie wprowadzi sam poprawki czli ustawi sie jak bedziesz miec ogniwa
    Afcht
    Level 30  
    Najlepiej 0 a pojemność taką jaką napisałem lub większa.
    misiozol
    Level 32  
    zobatrz czy ta bateria ruszy bo we wsadzie nie bylo nic widac zlego
    Afcht
    Level 30  
    Nic to nie pomogło dalej 0% i te same dane z batterymon Sam nie wiem co jest nie tak.

Dodano po 5 [minuty]:

Co dziwne nawet nie podaje napięcia ogniw.

Dodano po 1 [godziny] 21 [minuty]:

Na zdjęciu (podałem kilka postów wyżej ) widoczne są dwa układy ''A1716'' czy mogą one być uszkodzone? Bo koło nich urywa się napięcie. lub co ich steruje.

Dokładne zdjęcia elektroniki. (Przepraszam za słabą jakość zdjęć)

Gateway Solo 2150 po regeneracji baterii brak ładowania Gateway Solo 2150 po regeneracji baterii brak ładowania Gateway Solo 2150 po regeneracji baterii brak ładowania Gateway Solo 2150 po regeneracji baterii brak ładowania Gateway Solo 2150 po regeneracji baterii brak ładowania

Dodano po 3 [minuty]:

• Helpful post
    misiozol
    Level 32  
    Na pierwszym zdjeciu nad bezpiecznikiem masz trazystory mosfet odpowiedzialne za ladowanie i rozladowanie sterowane sa poprzez uklad na zdjeciu 3 "primary protection" niestety nie widze oznaczen (steruje tez bezpiecznikiem) , na drugim zdjeciu masz tranzystor sterujacy bezpiecznikiem ktory powinno sie wylutowac jesli zwierasz bezpiecznik na czwartym zdjeciu masz secondary protection ktory tez jest opowiedzialny za sterowanie mosfet-ami oraz topikiem w bezpieczniku, na piatym masz rezystor czujacy ktory informuje uklady o pradzie rozladowania i ladowania , oraz BQ2040 nie ma na zdjeciach ,jesli dzieje sie tak samo najprawdopodobniej ktorys z tych 3 glownych ukladow ulegl uszkodzeniu poprzez niewlasciwe podlaczenie ogniw , wsad jest wlasciwy nic w nim zlego nie ma kanal komunikacji jest wsumie bezposrednio puszczony do laptopa a odczyt z ksiezyca , jest prawdopodobienstwo ze laptop jest uszkodzony ale zeby to stwierdzic musisz miec druga baterie albo drugiego laptopa lub zrobic uklad na 7405 i zrobic odczyt przy pomocy SBW albo AccPlus
    Afcht
    Level 30  
    Sprawdziłem baterie na drugim laptopie ten sam problem, te same dane z batterymon i 0%, co ciekawego zauważyłem to na obydwóch laptopach w włożoną baterią jest 0% ale po odłączeniu zasilania laptop działa ale z 0%.
    misiozol
    Level 32  
    skoro laptop dzial to znaczy ze bateria jeszcze calkiem nie ulegla uszkodzenu, glowne funkcje zyciowe zachowala typu sterowanie MOSFET itd. ale wystepuje brak analizy pojemnosci i napiecia , tak jak napisalem wyzej tyle tylko ze juz wiesz ze to wina bateri nie laptopa
    Afcht
    Level 30  
    Czyli od czego zacząć? Bezpiecznika chyba nie muszę ruszać bo podaje napięcie,tranzystory mosfet też nie muszę ruszać bo wyglądają na sprawne, na zdjęciu 3 "primary protection jest układ o oznaczeniu ''U95 S82 33AL''
  • Helpful post
    jarob
    Primary protekcion może być uszkodzony, bo najczęściej to on mierzy napięcia na ogniwach i podaje do BQ, no ale uszkodzenie tego ostatniego też w chodzi w grę, bo on skolei komunikuje się z laptopem po szynie SM-Bus.
    Afcht
    Level 30  
    Oco chodzi bo nie zrozumiałem '' no ale uszkodzenie tego ostatniego też w chodzi w grę''

A czy primary protekcion mogę wymienić na podobny lub go kupić? Czy potem trzeba primary protekcion programować?

Dodano po 58 [minuty]:

Laptop baterie ładuje bo sprawdzałem.
    misiozol
    Level 32  
    delikatnie powiedziawszy elektronika moze byc usmazona , mozna sie w to bawic tylko trzeba by zdobyc elementy pozyskac z innych bateri i liczyc ze nic innego jeszcze nie jest uszkodzone
    Afcht
    Level 30  
    Jedynie co znalazłem to 815 294B w tej samej obudowie. ''U95 S82 33AL'' nie posiadam.

A czy to może być wina procesora bq2040?
    jarob
    A kolego, co ja wcześniej napisałem?

Quote:
    Primary protekcion może być uszkodzony, bo najczęściej to on mierzy napięcia na ogniwach i podaje do BQ, no ale uszkodzenie tego ostatniego też w chodzi w grę, bo on skolei komunikuje się z laptopem po szynie SM-Bus.
    Afcht
    Level 30  
    Czy bq2040 można zastąpić bq2092?