Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

dziwna praca wzmacniacza kenwood ka-5020

dawiddem 15 Jan 2010 20:19 1528 5
Tespol
  • #1
    dawiddem
    Level 10  
    Wiatm. Otóż mam taki problem, kupiłem wzmacniacz Kenwood KA-5020.
    Mam odtwarzacz Kenwood DP-4030 i kolumny dwudrożne Epicure Fourteen
    Zasugerowałem się jego parametrami sądząc żę będe zadowolony
    Po sprawdzeniu na wszystkich kanałach stwierdziłem że dzwięk jest trochę dziwny, a mianowicie, brakuje mu basu z dołu, a gdy podkręcę dzwięk staję się płaski, im głośniej tym bardziej nie da się słuchać. Bas jakiś tam jest ale bardziej przypomina stukanie niż niskie częstotliwości. Pokrętło basu jest na max a basu praktycznie nie ma.

    Wcześniej miałem Yamahe A-400 i grało w porządku.

    Stąd moje pytanie do forumowiczów , może ktoś z was miał do czynienia z tym sprzętem? Jaka możę być przyczyna? Być może jest uszkodzony.
  • Tespol
  • #2
    Ireneo
    Level 42  
    Sprawdź fazy na głośnikach.Sprawdź też balansem czy pojedynczo "basują"
  • Tespol
  • #3
    dawiddem
    Level 10  
    lewa troche gorzej
  • #4
    dawiddem
    Level 10  
    ogólnie trochę mi nie pasuje dzwięk tego wzmacniacza, może korektor graficzny by coś pomógł?
  • #5
    kamerski
    Level 10  
    Wzmacniacz podukowany wiele lat temu i mogły wyschnąć kondensatory elektrolityczne sprzęgające , lub te w obwodach sprzężenia zwrotnego ,Potrzebny generator , oscyloskop i badanie , w którym punkcie następuje tłumienie sygnału.
    Można kolejno wymieniać elektrolity , jak to czynią miłośnicy starego , ale dobrego sprzętu .
    Ja jednak wolę nowszy ale na MOSFET -ach .
  • #6
    Ireneo
    Level 42  
    Bez generatora można zamieniać lewe kondensatory pojedynczo z prawymi aż znajdziemy różnicę bo kolega napisał że lewy trochę gorzej,przy czy zakładamy że umiejscowienie głośników nie wpływa na barwę jak też kolumny są w takim samym stanie technicznym.