Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

elektroniczny stoper uC 8051 + LCD

sledziownik 15 Jan 2010 21:55 2173 5
    sledziownik
    Level 9  
    Witam

Mam do zrealizowania projekt stopera elektronicznego z wykorzystaniem mikrokontrolera 8051 z wyświetlaczem LCD (sterownik hd44780) i klawiaturą 3 - przyciskową. Od razu zaznaczę, ze nie chodzi tu o pomoc w napisaniu programu. Projekt muszę zrealizować bardziej od strony sprzętowej i napisać algorytm działania programu dlatego mam parę pytań:

1. Czy możliwe jest sterowanie podświetleniem wyświetlacza poprzez klawiaturę podłączoną do mikrokontrolera (włącz/wyłącz podświetlenie) jeżeli tak to proszę o jakieś cenne wskazówki.

2. Stoper musi załączać zliczanie poprzez pojawienie się na wejściu "start" stanu wysokiego lub niskiego a także zbocza narastającego i opadającego (analogicznie ma działąć wejście "stop" zatrzymujące zliczanie). Do tego celu chciałem wykorzystać wejścia INT0 i INT1 mikrokontrolera, ale one aktywowane są jedynie stanem niskim i zboczem opadającym więc nie byłby to w pełni funkcjonalny stoper. Jak można ustawić reakcję zliczania i zatrzymywania zliczania stanem wysokim i zboczem narastającym?

3 Oczywiście całe ustrojstwo muszę wyposażyć w interfejs rs 485 dlatego chciałbym się dowiedzieć jakie urządzenie mam zastosować do odseparowania galwanicznego interfejsu od reszty układu?

Chciałbym również zaznaczyć że projekt mam wykonać na kartce papieru (zadanie od wykładowcy). Z góry dziękuję za wszelkie pomocne wskazówki.
    ImPuLs
    Level 23  
    1 - tak, w szereg z obwodem podświetlenia włącz tranzystor o odpowiedniej wydajności prądowej a na jego bazę podawaj sygnał z wyjścia procesora;
    2 - tutaj trochę sprecyzuj bo wg tego co piszesz start i stop ma być aktywowany oboma zboczami i oboma stanami (czyli w jakim stanie ma to być nieaktywne jak wszystkie będą tylko aktywowały) - jeżeli chodzi o wykorzystanie tylko np jednego stanu lub zbocza to możesz zastosować inwerter który Ci odwróci sygnał z przycisku przez co będziesz mógł wykorzystać teoretycznie niedostępny stan wysoki/zbocze narastające;
    3 - musisz zastosować układ np. MAX485 lub odpowiednik;
    User removed account
    Level 1  
    sledziownik
    Level 9  
    ImPuLs wrote:

2 - tutaj trochę sprecyzuj bo wg tego co piszesz start i stop ma być aktywowany oboma zboczami i oboma stanami (czyli w jakim stanie ma to być nieaktywne jak wszystkie będą tylko aktywowały) - jeżeli chodzi o wykorzystanie tylko np jednego stanu lub zbocza to możesz zastosować inwerter który Ci odwróci sygnał z przycisku przez co będziesz mógł wykorzystać teoretycznie niedostępny stan wysoki/zbocze narastające;

Chodzi o to, że rozpoczęcie zliczania przez stoper musi się uaktywnić zboczem narastającym lub zboczem opadającym lub stanem wysokim lub stanem niskim na wejściu "start". Natomiast gdy na wejściu "stop" podczas trwania zliczania pojawi się zbocze narastające lub zbocze opadające lub stan wysoki lub stan niski to stoper ma zatrzymać zliczanie. Aha i założenie jest takie, że nie mogę używać przycisków klawiatury do rozpoczynania lub zatrzymywania zliczania. Stoper musi sam reagować na pojawienie któregokolwiek ze stanów. Troche to dziwne no ale wykładowca tak sobie to ustalil

Dodano po 7 [minuty]:

atom1477 wrote:
    Ale MAX485 nie odseparuje galwanicznie.
    Pytane tylko czy autor wie o co pyta bo RS485 a izolacja galwaniczna to dwie zupełnie inne rzeczy. Robiąc RSa485 wcale nie trzeba niczego separować (choć oczywiście można i czasami się separuje).
    Po za tym do tego nadaje się też 75176. Będzie o wiele tańszy a tak samo dobry jak MAX485.
    A jeszcze po za tym to jestem zaskoczony tym że chcesz tam RSa485 a nie RSa232.

Prawdopodobnie chodzi o dodatkowe zabezpieczenie interfejsu układem odseparowującym dlatego chciałbym się dowiedzieć jaki układ zastosować do tej separacji. a chcę tam rs485 bo takie są założenia do projektu. Tak gościu wymyślił i nic mu na to nie poradzę;]

Dodano po 28 [minuty]:

ImPuLs wrote:
    1 - tak, w szereg z obwodem podświetlenia włącz tranzystor o odpowiedniej wydajności prądowej a na jego bazę podawaj sygnał z wyjścia procesora;

Czy mogę wykorzystać dowolny port mikrokontrolera jako wyjście? Jaka wartość prądu jest na wyjściu? Bo czytałem, że do podświetlenia wystarczy od 100 do 480 mA i dzięki temu mógłbym dobrać tranzystor o odpowiednim wzmocnieniu. Rozumiem, że w przypadku tranzystora npn kolektor musi być podłączony pod LED + wyświetlacza, a emiter pod LED -?
  • Helpful post
    User removed account
    Level 1  
    sledziownik
    Level 9  
    atom1477 wrote:
    Quote:
    Rozumiem, że w przypadku tranzystora npn kolektor musi być podłączony pod LED + wyświetlacza, a emiter pod LED -?

Czarno widzę ten projekt ;)
    Jako że to '51 to raczej wstaw tranzystor PNP i załączaj go masą.
    A podświetlanie: "-" do masy", "+" do rezystora, rezystor do kolektora, emiter do VCC.

Ten projekt to jakaś rzeźnia ale dziękuję serdecznie za pomoc. Pzdrawiam