Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

zmywarka siemens SE65M350EU nie suszy.

apsikos 15 Sty 2010 22:14 8214 6
  • #1 15 Sty 2010 22:14
    apsikos
    Poziom 2  

    witam
    otóż zmywarka przechodzi prawie cały cykl mycia bez żadnych problemów (pobiera wodę, płucze, myje, wypompowuje itd). Problem pojawia się dopiero wtedy gdy ma nastąpić pobranie wody która ma być podgrzana do bardzo wysokiej temp aby wyparzyć naczynia i je wysuszyć. Proces ten zaczyna się ok 35 -34 minuty przed końcem cyklu (cyklu który ma w programie suszenie). Problem polega na tym, że wydaje ona dźwięki taki jakby miała pobierać wodę albo ją wypompowywać (nie jestem pewien), natomiast woda nie jest pobierana. Dźwięk ten trwa do końca cyklu i gdy jest 1 minuta przed końcem to cykl jakby się zawiesza i tyle w temacie. Zmywarka może tak warczeć (buczeć) aż do rana aż ją zresetuję. Rury są ok, wody pod spodem nie ma, przechylałem na boki do tylu i nie pomogło. Zauważyłem natomiast jedną rzecz mianowicie w momencie gdy tak się ona zawiesza czyli ciągle warczy aby pobrać wodę (czy też ją wypompować) to po wlaniu ciepłej wody bezpośrednio do komory mycia przez drzwiczki, zmywarka użyła tej wody aby ją podgrzać i wyparzyć naczynia. O co jej chodzi i co możne być walnięte?

    A tak nawiasem to jak można sprawdzić jaki jest kod błędu?

  • Pomocny post
    #2 15 Sty 2010 23:29
    grzegorzhel1
    Poziom 16  

    Witam jeżeli po wlaniu wody działa normalnie czyli nie pobiera wody na początek trzeba sprawdzić wąż który łączy płaszcz wodny z komorą jest on dostępny po zdjęciu lewej scianki oraz osłony z przodu pod drzwiami , sprawdzić trzeba też wyłącznik poziomu wody i jego komorę pozdrawiam .

  • #3 16 Sty 2010 19:24
    TomekCarlos
    Poziom 26  

    A jak popatrzysz na płaszcz wodny boczny to nie widać w nim żadnych osadów, zamuleń itp.?

  • #4 16 Sty 2010 19:27
    birre
    Poziom 20  

    hydrostat do czyszczenia -- było 100razy

  • #5 16 Sty 2010 19:52
    g73
    Poziom 17  

    Witam,kolega birre ma rację sprawdzić działanie hydrostatu i sprawdz grzałkę pozdrawiam

  • #6 17 Sty 2010 10:01
    apsikos
    Poziom 2  

    obecnie grzałka sprawdzona i działa. Grzałka podłączona była też na "krótko" tj. bez czujnika wyłączającego (takiego co sprawdza czy woda płynie przez grzałkę - bo sprawdzany był czy to nie jego wina) i też działała. Niestety sytuacja znowu się powtórzyła tj. zmywarka przeszła prawie cały cykl mycia (pobierała wodę, myła podgrzewała wypuszczała wodę itd. ) i znowu gdy miało dojść do tzw wyparzania i suszenia to tylko sobie warczała. Sprawdzałem neonówką czy zmywarka w tym czasie daje prąd na grzałkę (która była podłączona na "krótko") no i okazało wtedy się że nie daje prądu na grzałkę.

    a co do hydro-statu to lewa strona zmywarki wygląda jak na zdjęciach. Jeżeli oto chodzi to było to wyciągane i sprawdzane.

    zmywarka siemens SE65M350EU nie suszy. zmywarka siemens SE65M350EU nie suszy. zmywarka siemens SE65M350EU nie suszy.


    To tak dodatkowo bo się dopytujecie (cyctat z jednego mojego e maila z dodatkowymi wyjaśnieniami):
    cyt.

    oj dawno to było i nie wszystko juz pamiętam - nie jestem expertem w tych sprawach :) po prostu metoda prób i błędów.

    ..zacznij może od elektrozaworów - w załączeniu masz zdjęcie a na nim w czerwonym kółku zaznaczone dwa elektrozawory - po prostu trzeba je ostrożnie wyciągnąć i przeczyścić - z tego co pamiętam (a było to już dawno temu na codzień nie grzebię się w takich rzeczach) to będzie tam w środku sprężynka więc jej nie uszkodź czasem.

    .. grzałkę masz z drugiej strony zmywarki i pod spodem (pod komorą mycia) - trochę z tym rozbierania. Wiec jeżeli masz ten sam problem co ja miałem i jak na koniec nie chce Ci wyparzyć to wlej wodę z garnka bezpośrednio do komory przez drzwi i zobacz co zacznie się dziać. Jak zacznie robić się para wodna i wyparzać to znaczy że grzałka działa i wtedy tylko kwestia czy włącznik grzałki (tj czujnik przepływu wody) się nie zacina a będzie on przy samej grzałce.

    ALE u mnie grzałka była OK więc to sobie zostaw na później.

    ..co do hydrostatu to z tego co pamiętam to ten "pierdzielnik" w żółtym kółku, zdejmij obudowę po lewej włącz jakis krótki cykl z wypażaniem i zobacz jak sobie woda pływa z fartucha i czy on odcina dopływ. Jak odcina - to działa.

    Wszystko co czarne (pleśnie itp) w tych plastikach to postaraj sie umyć np w hydrostacie i w koszyku - to coś czerwone o kształcie walca."

  • #7 21 Sty 2010 21:29
    apsikos
    Poziom 2  

    no i Panowie i Panie :) problem rozwiązany. W mojej sytuacji trzeba było zdiagnozować w którym momencie dokładnie w cyklu mycia następuje błąd :) okazało się że problem zaczynał się przy drugim płukaniu a to dlatego że zmywarka nie pobierała wody a dopiero potem nie wyparzała :) Nie pobierała wody bo.. woda ta miała być pobrana z płaszcza wodnego który się nie napełniał do pełna. A nie napełniał się do pełna bo... :) elektrozawór się zawieszał. Małe przeczyszczenie elektrozaworu i wsio działa jak należy.
    PZDR.

    PS dziękuję za podpowiedzi

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME