Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

32LG3000 - podłączenie laptopa przez RGB

fantasta 15 Jan 2010 22:27 12028 14
    fantasta
    Level 29  
    Witam.

Chciałem sobie podłączyć lapka pod TV i napotkałem problem.
    Oto jakie mój TV (32LG3000) może wyświetlać częstotliwości po RGB

Jeżeli ustawie w laptopie wyświetlanie na LCD oraz wyjściu RGB zmiana rozdzielczości w ustawieniach TV nic nie daje.
    Ustawiam 1366 x 768 i obraz jest większy niż matryca TV (tak samo wygląda na LCD laptopa)
    Jeżeli ustawie w laptopie wyświetlanie tylko na wyjściu RGB, TV przyjmuje stała rozdzielczość 1280x1024 i znika mi opcja zmiany tej
    rozdzielczości w MENU. Co za tym idzie ustawiam inne w laptopie i obraz albo sie zmniejsza albo powiększa ale nie wyświetla sie
    prawidłowo ponieważ w TV na stałe ustawione jest 1280x1024 i nie można tego zmienić. Rozdzielczość ta nie jest do
    systemu 16:9 i obraz nie ma proporcji.

Prosiłbym o jakaś rade, czy to tak po prostu już ma być (co było by pomyłką...) czy trzeba jeszcze coś ustawić.
    hojlo1
    Level 35  
    To jest RGB PC (a właściwie VGA PC, co fotka przedstawia) - tytuł mylący.

Pytanie 1wsze - jakimi złączami jest to zrobione?

Drugie - jakie złącza ma jeszcze laptop (bo tajny model)

Co chcesz oglądać na TV (pulpit, cz np raczej filmy)?
    fantasta
    Level 29  
    Chce by czasem TV robił za monitor. Podłączone poprzez kabel VGA od monitora. Laptop to Asus A6500U, ma wyjście tylko VGA na monitor.

Poprzednio błędnie załączyłem fotkę. Sa to rozdzielczości jakie mam do wyboru gdy menu rozdzielczość jest dostępne.

Tu lista rozdzielczości po RGB

hojlo1
    Level 35  
    No już wiadomo więcej. :)

Problem jest tego typu że masz 2 różne matryce.
    W notebooku 1024x768 a TV 1366x768 stąd różnice w odwzorowaniu pulpitu (klonowanie odpada).

LCD lubią natywnie więc trzeba by ustawić pod niego by działało jako czysty monitor.

W Tv jest też funkcja "natywnego pixela" (nie znam nazwy, bo co TV to rożnie).

Generalnie w notebooku powinieneś (od oprogramowania i sterowników grafiki to zależy) ustawić 2 osobne rozdzielczości dla każdego ekranu.

Zrób tak:
    - na wył. sprzęcie zapinamy VGA->VGA
    - TV na to wejście
    - notebook start i ma dojść do windowsa (zakładamy ze taki system).
    - jeżeli to nie jest natywna TV (1366...) to zmieniamy na taką , ale uwaga odświeżanie 60/50Hz (chociaż czasami i 75Hz przyjmuja choć w instrukcji tego nie ma).
    - jak to niemożliwe, to instalacja nowszych sterowników (innych).

Jeżeli Twój SIS ma 1366x768 to musi tak wysłać. ;)
    (np info TV ma pokazać 1366x768@60Hz i tak zostawiamy).

Jeżeli tak wysyła (ikony i napisy b.ostre) to już tylko w: TV /notebooku dostosowanie pulpitu (są takie funkcje).

Generalnie ma być natywnie, ale przy filmach w 90% korzystniej jest wysyłać więcej na TV, bo choć ikony brzydkie, to znowu film ładniej, gdyż strumień z nadmiarem leci.
    Stąd w nowych TV i to HD READY jako polecaną, natywna podają i tak np 1080p/i (cyfrą wysyłane) i działa pixel 1:1. (oczywiście pulpit wygląda wtedy brzydko, a właściwie same ikony i napisy, za to film dużo lepiej...).
    mariuszj4
    Level 11  
    Miałem problem z podłączeniem laptopa Toshiba L300 i telewizora 32LG3000, nie mogłem go dopasować do rozdzielczości 1366 x 768, ale po zmianie z windowsa xp na windowsa 7 problem znikł, wszystko się ustawiło automatycznie.

Pozdrawiam
    fantasta
    Level 29  
    No właśnie czytałem gdzieś ze to wina Xp Home. Taki mam na lapku.
    Najnowsze sterowniki zainstalowałem bo na org. z asusa nie mialem tylu rozdzielczości dostepnych w ustawieniach. Ale nic to nie dało.
    Teraz testowałem na 37LH3000 i to samo. Ciagle na sztywno 1280x1024
    hojlo1
    Level 35  
    Dlaczego taka instrukcję dałem(?), gdyż cytując z zachodniego forum o SIS mniej więcej taki tekst był:
    "Jeśli ustawiasz w trybie klonowania, to nie da rady ustawić 1366x768"

Generalnie można prosty test zrobić:
    - uruchomić z płyty bootowalnego Linuksa (legalny, nic z systemu nie niszczy), ale znowu od startu z zapiętym TV i zobaczyć czy ten tryb jest dostępny (i ruszy).

Ps - bios też może być przeszkodą. ;(
    fantasta
    Level 29  
    Oki, poszukam takiego linuxa i sprawdzę.
    A co z biosem ?? Jakieś ustawienia czy co ??
  • Helpful post
    hojlo1
    Level 35  
    Linuksów parę polecę do testów (bo co linux, to inna "bajka")
    Starsze Ubuntu/Kubuntu, czy Linux: Mint, Slax, Puppy, PCLinuxOS...(oczywiście ver. "Live").
    (jak internet opłacony to nie problem ściągnąć)

Jak chociaż na jednym ruszy natywnie pod TV to oznacza że bios płyty głównej jest ok i tylko wina sterownika (może faktycznie niedoróbka pod XP).

Jednak mnie czasami trafiało się na starszych komputerach (na SIS też było, ale chyba chip inny), że upgrade biosu płyty poprawiało działanie grafiki.

Oczywiście nie musi to zadziałać, ale jeżeli XP legalny to gra warta zachodu. ;)
    fantasta
    Level 29  
    Ściągnąłem sobie Ubuntu 8.04. Nic nie dało. Na Ubuntu max mogę ustawić 1024x768, nie na liście wyższych rozdzielczości.
    Dzis robie jeszcze update biosu.
    hojlo1
    Level 35  
    Wczoraj u znajomego podłączałem PC (Gforce z 3ma wyjściami) i pamiętając o problemie (tutejszym) sprawdziłem klonowanie.
    LCD to 1920x1060
    PDP to 1024x768
    ....a przy klonowaniu PC ustawił się na 1280x768 :!:
    (WinXPpro)

Wybierając pojedynczy ekran = wszystko wróciło do normy (czyli rozdzielczości "dowolne"). ;)

Ps - dlatego parę wersji linuksa podałem, bo tam dość ubogo z rozdzielczościami (często trzeba samemu mieszać)
    fantasta
    Level 29  
    Ale fakt jest taki że ustawiłem w laptopie w biosie wyświetlanie tylko CRT i jak system się ładuje to na TV był obraz a LCD wygaszony, gdy wskoczył pulpit Ubuntu LCD się włączył. Nie miałem tam możliwości przełączania ekranów jak w Win. Rozdzielczość zmieniała się i na LCD i TV.

Chyba najlepiej jak sprawdzę kiedyś innego laptopa i wtedy będzie wiadomo. W wolnej chwili podmienię dyski w lapku i zainstaluje XP Pro i wtedy zobacze.
    hojlo1
    Level 35  
    Prawdopodobnie monitor LCD się włączył (nie mam teraz notebooka w miarę nowego), bo masz już coś ustawione w sterownikach.

Może tylko wystarczy (jak jest dostępne) wybrać teraz ze monitor główny to zewnętrzny i pojedynczy ekran.

Jak wygasi wbudowany - to zajrzeć w rozdzielczości i jak brak szukanej, to dodać.

/dodane po czasie/

Można darmowo backup Twojego Windowsa zrobić (by szybko powrócić) i spróbować faktycznie Win7 (jak masz....) i jeżeli tam zadziała ok - to tylko sterowniki Windowsa, a nie sprzęt są przeszkodą.
    fantasta
    Level 29  
    A jaki proponujesz soft do takiego backupu ??
    hojlo1
    Level 35  
    Choćby Paragon Drive Backup (jak nie ma darmo na stronce, to w gazecie za 6zł znajdziesz - teraz PC format).

Wpisz w Google "paragon backup & recovery 10 compact" -jest chyba nadal darmowa promocja a programik jest rewelacyjny i można bootowalną płytkę recovery zrobić.

Są też inne... . ;)