Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

zawieszanie sie kompa - jaka przyczyna?

lukasz84vw 16 Sty 2010 12:07 3470 27
  • #1 16 Sty 2010 12:07
    lukasz84vw
    Poziom 2  

    Witam
    Mam problem, mianowicie mój komputer co jakis czas sie zawiesza raz jest to podczas gier a innym razem podczas normalnej pracy w windzie. Co moze byc przyczyną? Testy w 3d marku nic nie wykazaly komputer nawet sie nie zawiesil.
    Specyfikacja komputera:
    E8400
    Asus striker 2 extreme
    4gb ocz reaper ddr3
    karta gtx280
    zawieszanie sie kompa - jaka przyczyna?

    0 27
  • #2 16 Sty 2010 12:12
    Matuzalem

    Poziom 43  

    Wiem, że mam problemy ze wzrokiem, ale umieszczanie takich screenów nawet sokolemu oku niewiele powie.

    Z braku istotnych informacji mogę ew. zasugerować wyjęcie jednej kości pamięci i sprawdzenie efektu.

    0
  • #3 16 Sty 2010 12:18
    stroggo81717
    Poziom 31  

    lukasz84vw napisał:
    Witam
    Mam problem, mianowicie mój komputer co jakis czas sie zawiesza raz jest to podczas gier a innym razem podczas normalnej pracy w windzie. Co moze byc przyczyną? Testy w 3d marku nic nie wykazaly komputer nawet sie nie zawiesil.
    Specyfikacja komputera:
    E8400
    Asus striker 2 extreme
    4gb ocz reaper ddr3
    karta gtx280
    zawieszanie sie kompa - jaka przyczyna?

    Panie, jaja pan sobie z nas robisz? Podałbyś pełny config kompa? Napięcia mierzone miernikiem?

    0
  • #5 16 Sty 2010 13:54
    stroggo81717
    Poziom 31  

    Napięcia mierzy się miernikiem (szczególnie, że masz wersję Trial Everesta i nie można odczytać napięcia +12v).
    Proszę o podanie marki i modelu zasilacza, podaj też moc, można też wiek zasilacza :).

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html - mierzenie napięć.

    0
  • #6 16 Sty 2010 15:17
    propiro
    Poziom 12  

    To napisz nam jeszcze jaki masz zasilacz - i jesli będzie on firmowy, ale >400W, bądź też chinszczyzna 700W (czy nawet 1kW), to będzięsz wiedział że to wina skaczących napięć.

    Poza tym, przydały by się wykresy temperatur w stresie, oraz to jakiego systemu używasz - np windows 7 ma *nadal* problemy z 64bitowymi sterownikami do dźwięku, sprawiając że w losowych momentach komputer może sobie zawisnąć.

    0
  • #7 16 Sty 2010 15:24
    Matuzalem

    Poziom 43  

    propiro napisał:
    jakiego systemu używasz


    To akurat i moje oko dostrzec było w stanie. Ale już tego z którym SP jest XP z paska zadań nie dało się wyczytać.
    Sprzęt sprzętem - to na oc wyżej wskazywano nie jest pełną listą życzeń pod tym względem, ale o to mniejsza.
    Zostaje bowiem sprawa tego czy system sam nie podpowiada jakichś przyczyn - podgląd zdarzeń do przejrzenia i wpisy błędów, a może i niektórych przynajmniej ostrzeżeń do przeanalizowania.
    Jeżeli do tego dołożyć jakieś dane z managera zadań dot. ilości zasobów pochłanianych łącznie oraz przez poszczególne procesy, to byłaby wtedy jakaś baza dla rozważań gdyby okazać się miało, iż na PSU wszystkiego zrzucić nie można.

    0
  • #8 16 Sty 2010 21:30
    propiro
    Poziom 12  

    Cytat:
    To akurat i moje oko dostrzec było w stanie.


    Jakkolwiek się wysilam, nie umiem dostrzec czy system jest 32 albo 64 bitowy. A o to mi chodziło głównie.
    No i biorąc pod uwage b. niskie temperatury, wysuwam twierdzenie że to albo napięcia wariują, albo problem leży po stronie software'owej.

    0
  • #9 16 Sty 2010 22:02
    stroggo81717
    Poziom 31  

    O coś się ciebie spytałem. Trzeci raz nie będę.

    0
  • #11 18 Mar 2010 14:06
    RVir01
    Poziom 10  

    Witam,

    Mam taki sam problem jak kolega i na dodatek na bardzo podobnej konfiguracji. Mianowicie chodzi o częste (4-5 razy dzienne) zawieszenia komputera, a przy większości z nich przez kilka sekund od zwiechy komputer wydaje z siebie coś w stylu "trykania" - pomaga jedynie reset. Problem występuje nie zależnie od tego co się robi w danym momencie i jak długo już komputer pracuje.

    Konfiguracja:
    Procesor: Intel Core2Duo E8500
    Płyta: ASUS Striker II Extreme NF790i
    Grafika: EVGA GeForce GTX280 1024MB/Ati Radeon 4670 1GB DDR3 Gigabyte
    RAM: DDR3 2x2GB Kingston HyperX KHX12800D3K2
    Dysk: Seagate Barracuda 7200.11 1TB ST31000340AS
    Zasilacz: Corsair CFT-750-14C 750W
    UPS: Mustek Power Must 1000VA

    Odpalałem go z różnymi ustawieniami biosu, teraz chodzi na domyślnych i bez skutku. Od razu przyznam się że nie dłubałem przy napięciach, bo niestety nie jest to moja mocna strona.
    Testowałem całość z różnymi kartami m.in. Ati Radeon 5770 Gigabyte.
    Obecnie sprzęt pracuję na Ati Radeon 4670 Gigabyte, którą kupiłem specjalnie do testów - sprzęt nowy.

    Jedną rzeczą, która pomogła (3 zwiechy w przeciągu 2 tygodni) to wyjęcie jednej z dwóch kości ramu - niezależnie której i w jakim slocie jest.
    Nie pomagało zmiana slotów, gdy siedziały obie. Niestety (chyba) obie kości przechodzą razem, jak i oddzielnie Memtest 2.11. Nie mam możliwości sprawdzenia innego ramu.

    Co do napięć to nie sprawdzałem z powodu braku odpowiednich urządzeń pomiarowych, mogę podać wartości z Biosu lub Everesta.

    Systemy na których testowałem, wynik bez zmian - ciągłe zawieszanie się:
    * Windows XP Pro x86
    * Windows Vista Business x86, x64
    * Windows Vista Ultimate x64
    * Windows 7 Pro x64 - dwie kości zawiecha 4-5 dziennie
    * Windows 7 Pro x64 - jedna kość 3 zawiechy na 2 tygodnie (obecnie używam tego)

    0
  • #12 18 Mar 2010 15:35
    adamadi33
    Poziom 43  

    Sprawdz czy nie ma jakiś konfliktów sprzetowych.

    0
  • #13 18 Mar 2010 16:57
    RVir01
    Poziom 10  

    Nie, nie ma żadnych konfliktów.

    Dodam jeszcze, że sprzęt był w serwisie i po prawie 5 dniach "testów" stwierdzili że im się ani razu nie zawiesił. Na tych samych ustawieniach po przywiezieniu do domu zawiesił się już po 40 minutach.

    0
  • #14 18 Mar 2010 17:09
    smoq35
    Poziom 28  

    Dałeś im z UPS'em? Może komp dostaje niestabilne napięcie. Czy masz gniazdko z uziemieniem?

    0
  • #15 18 Mar 2010 17:49
    RVir01
    Poziom 10  

    Niestety nie, UPS'a nie chcieli a poza tym nie bardzo miałem jak przetransportować.
    Mieszkam w bloku wybudowanym jakieś 10-12 lat temu i niestety nie, wszystkie gniazdka na dwa "bolce" :) brak uziemienia. Ale czy to kwestia zasilania jeżeli komputer się trochę uspokaja po wyciągnięciu jednej kości ram?

    0
  • #16 18 Mar 2010 17:53
    leven
    Poziom 37  

    RVir01 napisał:
    Witam,

    /.../

    .... a przy większości z nich przez kilka sekund od zwiechy komputer wydaje z siebie coś w stylu "trykania" - pomaga jedynie reset. Problem występuje nie zależnie od tego co się robi w danym momencie i jak długo już komputer pracuje.


    Te trykanie moze dochodzic z dysku, ktory poprostu szwankuje i zawiesza komputer.
    Moglbys na probe wypiac ten dysk i zamontowac inny z systemem.
    Popracowac na nim az do momentu wystapienia bledu. Jak bedzie wszystko w porzadku to juz bedziesz miec winowajce.

    EDIT: wlasnie widze, ze dopisales o braku uziemienia...
    Uziemienie musi byc i kropka.
    Mnostwo ludzi majacych dobre komputery nie moglo sobie poradzic z restartami z powodu wlasnie braku uziemienia.

    Wez komputer i idz z nim do kolegi i tam go pomeczcie. Oczywiscie u kolegi musi byc zailanie z uziemieniem.

    0
  • #17 18 Mar 2010 18:01
    RVir01
    Poziom 10  

    Rozumiem, jeżeli chodzi o dysk. Przesiądę się na zewnętrzny i zobaczę jaki będzie wynik.

    Natomiast co do uziemienia - jak miałbym to zrealizować u siebie? Co prawda mieszkam na parterze, ale nie wiem jak miałoby to być rozwiązane.

    0
  • #18 18 Mar 2010 18:10
    smoq35
    Poziom 28  

    Rozbierz gniazdko i sprawdź, czy w środku jest kabel od uziemienia. Jeżeli tak - zmień gniazdko na takie z bolcem.

    0
  • #19 18 Mar 2010 18:14
    RVir01
    Poziom 10  

    Gdyby tak było to już dawno wszystkie gniazdka byłyby uziemione. Są tylko dwa kable - niebieski i czarny, dlatego właśnie nie wiem jak by miało wyglądać uziemienie u mnie.

    0
  • #20 18 Mar 2010 18:25
    leven
    Poziom 37  

    Wyjasnij sprawe z uziemieniem, bo nigdy problemu z komputerem nie rozwiazesz.

    Ostatecznosc to podlaczenie obudowy do kaloryfera.
    Straszna amatorka, ale jak nie ma innego wyjscia to sprobuj.

    0
  • #21 18 Mar 2010 18:28
    damianpala
    Poziom 8  

    ja mam podobny problem tylko ze mi komp zawiesza sie po 40 sek od startu.I dodam ze dysk wydaje piski.Czego moze byc to wina??

    Procek AMD Adhlon 1900+ 1.47ghz
    Ram: 512mb + 256mb + 128mb (3 kosci) 896MBRazem
    plyta głowna ASROCK K7S8XS
    Zasilacz Fortron 350W
    Dysk twardy :Samsung 80gb i 40 gb

    0
  • #22 18 Mar 2010 18:35
    smoq35
    Poziom 28  

    damianpala napisał:
    ja mam podobny problem tylko ze mi komp zawiesza sie po 40 sek od startu.I dodam ze dysk wydaje piski.Czego moze byc to wina??

    Procek AMD Adhlon 1900+ 1.47ghz
    Ram: 512mb + 256mb + 128mb (3 kosci) 896MBRazem
    plyta głowna ASROCK K7S8XS
    Zasilacz Fortron 350W
    Dysk twardy :Samsung 80gb i 40 gb


    Załóż osobny temat. Dyski nie piszczą same z siebie - czy w BIOSie też się wiesza?

    0
  • #23 18 Mar 2010 19:07
    RVir01
    Poziom 10  

    ugh-zan3 napisał:
    Ostatecznosc to podlaczenie obudowy do kaloryfera.
    Straszna amatorka, ale jak nie ma innego wyjscia to sprobuj.


    Myślę nad kupnem kilku metrów kabla, wypuszczeniem na zewnątrz i zakopaniem jakiegoś pręta pod balkonem :) ale tymczasowo mówisz, że mogę obudowę do kaloryfera podpiąć? Samą obudowę?

    Poruszam jeszcze raz tą kwestię. Co z wyjęciem jednej (obojętnie której) kości ram? Tak jakby mu się polepszyło. Co o tym sądzicie?
    Dziś znów włożyłem drugą i już się dwa razy zawiesił.

    0
  • #24 18 Mar 2010 21:48
    leven
    Poziom 37  

    Co do tej amatorszczyzny...
    Wez przewod np. jedna zyle z przewodu sieciowego i podlacz go do rury kaloryfera (rura ma byc ogolona z farby).
    Drugi koniec przewodu podlacz do obudowy (moze byc pod srubke do obudowy).
    Uruchom komputer i poprostu go uzywaj.

    To jest tylko tymczasowe rozwiazanie.

    Co do pamieci...
    Zaloz dwie kosci do slotow w dualu i w biosie podnies napiecie na pamieciach o 0.1 - 0.2 volta. Zacznij od 0.1 volta.
    To samo zrob z napieciem cpu i NB (mostek polnocny).

    Oczywiscie jak ktores ustawienie nie przyniesie pozytywa to wrocisz do poprzednich wartosci.

    Ciekawe jak odebrano blok skoro mieszkancy nie maja uziemionych gniazdek ?
    Przecierz kazdy bhp-ec zrobi raban jak przyjdzie na kontrole.
    Nie chcialbym myc rąk z ogrzewacza wody podlaczonego do nieuziemionego gniazdka sieciowego !!
    Ktos w koncu odczuje polska siec 230 volt :(

    Uziemienie powinien zrobic elektryk.
    To nie sa zarty.

    0
  • #25 19 Mar 2010 11:33
    RVir01
    Poziom 10  

    Uziemienie zrobić do obudowy czy do gniazdka do którego jest podłączony komputer? Raczej nie chciałbym bawić się w robienie instalacji i uziemienia przez fachowca ze względu na koszt oraz fakt że mieszkanie nie jest moje.
    Należy do rodziny, także mogę co chcę ale płace z własnej kieszeni.

    Co do napięć to na pewno chodzi o skok 0.1-0.2, a nie 0.01-0.02, bo taką mam możliwość zmiany w Biosie. Dodam, że w tej chwili pamięci pracują na 1.64 V

    Edit:
    Poczytałem trochę o uziemieniu oraz zerowaniu i już wiem dlaczego mnie mikrofalówka kopie :P
    Dobrze zrozumiałem po przeczytaniu tego tematu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic686543-0.html
    że wystarczy połączyć zero z bolcem we wszystkich gniazdkach w domu,
    a dodatkowo obudowę komputera podpiąć pod kaloryfer?

    0
  • #26 19 Mar 2010 13:56
    leven
    Poziom 37  

    Chcesz zrobic zerowanie ?
    W takim razie nie podlanczaj obudowy do kaloryfera tylko zrob zerowanie w gniazdku sieciowym, z ktorego korzysta komputer.

    Musisz uzyc gniazdka z bolcem uziemiajacym.

    Zerowanie zrobisz mostkujac przewod zerowy "N" z bolcem uziemiajacym.

    O tym nieszczesnym kaloryferze zapomnij :D
    Poprostu nie chcialem, zebys grzebal w sieci 230 volt.

    Aha...nie pomyl stron przy zakladaniu nowego gniazdka.
    Tzn. nie zmostkuj przewodu fazowego z bolcem.

    Najprosciej wziasc probnik napiecia i dotknac po kolei przewodow (to musisz robic pod napieciem czyli korki wlaczone).
    Jak probnik zaswieci to jest to przewod fazowy.
    Jak probnik nie zaswieci to jest to przewod zerowy i jego wlasnie nalezy zmostkowac z bolcem uziemiajacym w gniazdku.

    0
  • #27 24 Mar 2010 09:28
    RVir01
    Poziom 10  

    Po zrobieniu zerowania gniazdka i podniesieniu napięć:
    RAM - 1.70 V
    NB - 1.36 V
    nic się nie zmieniło, nadal się zawiesza. Macie może jakieś inne pomysły?

    0
  • #28 28 Mar 2010 19:31
    RVir01
    Poziom 10  

    Problem został rozwiązany poprzez update BIOSu płyty głównej do najnowszej wersji, czyli 1402.

    Polecam serdecznie wszystkim użytkownikom tej płyty głównej oraz dziękuję za pomoc.

    0