Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

cmos checksum error defaults loaded

dominik91p 16 Jan 2010 14:17 17002 7
    dominik91p
    Level 27  
    Witam.
    Jakieś 2 dni temu wyskoczył mi po raz pierwszy komunikat "cmos checksum error defaults loaded". Wyczytałem na forum że jest to wina baterii choć nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi że na 100% to włośnie ona jest przyczyną występującego błędu. Baterię zmierzyłem miernikiem i wygląda na to że jest dobra (zresztą zegar komputera oraz data zawsze wyświetlane są poprawnie mimo występującego błędu). Robiłem parę razy clear CMOS lecz mimo to błąd nadal wyskakiwał. Po wejściu w bios i ustawieniu ustawień default-owych komputer za którymś razem sie uruchomi jednak same sprawdzanie pamięci i wykrywanie dysków trwa dość długo. Gdy zrobię "reset" komputer uruchamia się normalnie jednak po wyłączeniu go na 10 minut i próbie ponownego włączenia wyskakuje błąd jak na zdjęciu.
    "Cmos checksum error defaults loaded" już dawno się nie pojawił ale nadal wyskakuje błąd jak na zdj. dodam jeszcze że w momencie kiedy widzę że PC długo sprawdza dyski i pamięć błąd jak na zdj. wyskoczy na 100% jednak gdy od razu przeprowadzi analizę błąd ten nie wyskoczy. Otworzyłem obudowę i posprawdzałem wszystkie elementy, przewody czy niema luzów itp. Odpaliłem komputer i nadal błąd wyskakuję więc tym razem wziąłem się za sprawdzanie elementów na płycie. Zaraz obok baterii znalazłem wybrzuszony kondensator/1000uF 6,3V/ . Po dokładnych oględzinach reszty elementów nie znalazłem nic co mogłoby wskazywać na ich uszkodzenie a może jednak owy kondensator nie ma nić wspólnego z występowaniem błędu i to tylko zbieg okoliczności że znajduję się tak blisko baterii. Nie zmienia to faktu że i tak trzeba go wymienić ale poczekam na wasze opinie co Wy sądzicie o zaistniałej sytuacji. Dodam jeszcze że jak już komputer sie uruchomi to chodzi stabilnie przez cały czas. Może owy kondensator ma coś wspólnego z wyłączaniem komputera który nie zawsze robi to automatycznie - "zatrzymuje się na trwa zamykanie systemu" oto temat
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1465190.html

leven
    Level 37  
    Ten napuchniety kondensator wymien.
    Co do informacji na zrzucie biosu, to odnosi sie do bootowania a nie do zlych ustawien czy problemow sprzetowych. W biosie musisz miec ustawiony priorytet bootowania na hdd jako pierwszy (first boot hdd). Reszte urzadzen w opcji bootowania daj na disabled. Po co ma to za kazdym razem bios sprawdzac.
    mucioo
    Level 18  
    Sprawdź też kondensatory w zasilaczu, mogą być napuchnięte co może mieć wpływ na kompa. Zakładam, że nie masz stacji dyskietek 1.44 MB i włożonej dyskietki (nie botowalnej). Kiedyś taki komunikat pojawiał się jeśli taka stacja była ustawiona jako pierwsza w BIOS-ie.
    dominik91p
    Level 27  
    ugh-zan3 wrote:
    Ten napuchniety kondensator wymien.
    Co do informacji na zrzucie biosu, to odnosi sie do bootowania a nie do zlych ustawien czy problemow sprzetowych. W biosie musisz miec ustawiony priorytet bootowania na hdd jako pierwszy (first boot hdd). Reszte urzadzen w opcji bootowania daj na disabled. Po co ma to za kazdym razem bios sprawdzac.

O to chodzi że tak ustawione mam i zawsze miałem. Zauważyłem jednak że od momentu wyskakiwania błędu kiedy komputer nie chce sie uruchomić "Hard Disk Boot Priority" wyświetla następujące funkcje:
    Bootable add-in Cards

W momencie kiedy uruchamia sie normalnie wyświetla:
    1.ch3 M. S-ATA2-WDC WD1001FALS
    2.Bootable add-in Cards

czyli w pierwszym przypadku jakby nie wykrywał dysku.
    stroggo81717
    Level 31  
    1. Wymień baterię na inną typu "CR2032".
    2. Widzę, że jeden z kondensatorów podniósł swoją górę, by uchronić się przed deszczem - wymień go.
    smoq35
    Level 29  
    Może ten kondensator ma coś wspólnego z portem SATA - wymień go i baterię też.
    dominik91p
    Level 27  
    Kolejne spostrzeżenia.
    Dzisiaj komputer w ogóle nie odpala i bardzo dobrze bo już wiadomo co jest przyczyną błędu. Otóż błąd bootowania odwołuje się do tego że komputer nie wykrywa dysku. Wchodząc w bios jak już wcześniej napisałem "Hard Disk Boot Priority" pokazywał raz Bootable add-in Cards(to w momencie kiedy nie chciał sie uruchomić) albo 1.ch3 M. S-ATA2-WDC WD1001FALS 2.Bootable add-in Cards(czyli prawidłowo dysk wykrywany system sie uruchamia.) Po wielu próbach uruchomienia komputera wziąłem stary dysk pod IDE i komputer uruchamia sie normalnie.Dysk SATA kupiłem niedawno i nie mogłem zainstalować na nim systemu tj. instalacja przechodziła poprawnie w 100% jednak kiedy doszło do ponownego automatycznego uruchamiania wyskakiwał blue screen.Sytuację pomógł rozwiązać drugi komputer z kontrolerem SATA II na którym zainstalowałem system poprawnie. Po takiej operacji podłączony dysk do komputera chodził prawidłowo. Jak widać już od samego początku płyta nie za bardzo chciała współpracować z dyskiem pod SATA. Zaraz sprawdzę jeszcze zasilacz i zabieram się za wymianę kondensatora. Aha w momencie kiedy podłączony jest dysk SATA kontrolka od dysku świeci ciągle na czerwono ale na drugim komputerze dysk działa jak najbardziej prawidłowo - może to też sie przyda jako wskazówka.
    dominik91p
    Level 27  
    Nie pisałem długo ponieważ chciałem mieć 100% pewności że wszystko działa. Zasilacz sprawdziłem i wszystko z nim w porządku żadnych wybrzuszeń na kondensatorach a napięcia w normie. Wymieniłem kondensator o którym mowa i dysk SATA jest wykrywany prawidłowo. A więc za wszelkie błędy odpowiedzialny był kondensator widoczny na zdjęciu. Zamykam