Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Webasto w seat alhambra vw sharan 1.9 TDI po 2002

sebixxx 16 Sty 2010 20:37 8051 6
  • #1 16 Sty 2010 20:37
    sebixxx
    Poziom 11  

    Witam

    Nie załacza mi webasta jaka może być główna przyczyna.
    Czy jazda częsta na rezerwie może być powodem zapowietrzenia się pompki w webaście.
    Czy brak płynu poniżej minimum może być również przyczyną zapowietrzenia ??? Czy raczej to będzie czujnik temperatury ?? Jeśli to czujnik to w którym miejscu go szukać mam zwykły dogrzewacz silnika napewno bez panela ( zegara ) we wnątrz. Za wszelkie wskazówki wielkie dzieki.

    2 6
  • Pomocny post
    #2 16 Sty 2010 22:26
    fermik
    Poziom 15  

    Odpowiadając na kolejne pytania:
    1. najczęstsze przyczyny: spalona świeca, zasyfione sitko lub komora spalania, starte szczotki w pompce wody, przetarte kable przy dogrzewaczu, zgnite kable przy pompce paliwa
    2. rezerwa: nie
    3. płyn poniżej min. nie
    4. czujnik temp: są cztery czujniki temp. istotne dla dogrzewacza

    Nie ma co gdybać. Trzeba podłączyć jakiś VAG-COM lub VCDS i odczytać błędy i bloki
    z modułu 18: aux. heater

    1
  • #3 19 Sty 2010 21:51
    sebixxx
    Poziom 11  

    Kabel VAG-COM to mam i nie wykrywa mi żadnych błedów do tego webasta jest chyba specjalny tester

    0
  • #4 19 Sty 2010 23:11
    skylark
    Poziom 25  

    Jeśli nie ma problemu z zasilaniem głównym to skorzystaj z testera Eberspaeher .

    0
  • #5 20 Sty 2010 11:00
    fermik
    Poziom 15  

    Jeżeli kabelek VAG-COM który posiadasz łączy się z dogrzewaczem
    (odczytuje jego numer vag, typ, kodowanie, wsc) to również powinno poprawnie
    odczytywać błędy. Jeżeli w takim wypadku nie ma błędów, a dogrzewacz nie startuje,
    to w pierwszej kolejności do sprawdzenia jest czy dochodzi plus od czujnika
    temperatury na podszybiu do dogrzewacza (gdy jest poniżej 5stC).
    Można to sprawdzić w blokach pomiarowych, albo wprost na wtyczce dogrzewacza.
    Nie pamiętam które piny, schematy są dostępne na elektrodzie.

    0
  • #6 20 Sty 2010 15:25
    Henryk Marchel
    Poziom 10  

    czesto po wymianie plynu chlodniczego tylna nagrzewnica nie chce sie odpowietrzyc

    Dodano po 1 [minuty]:

    sprawdz jeszcze czy zasilanie nie odpadlo i czy nie sa przekroczone bledy w starcie

    1
  • #7 22 Sty 2010 22:12
    darekt123
    Poziom 9  

    Witam! u mnie webasto ogrzewanie tylne dobrze działa,słychać go jak odrzutowiec przy starcie,ale silnik dogrzany jest po ok. 10km czy przyczyną jest ,że nie ma przepływu płynu przez webasto. Jest możliwe odcięcie płynu przez dogrzewacz.

    2