Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki agregat zakupić? oświetlenie domu plus pompa 1fazowa

andreee 16 Jan 2010 20:45 7070 4
    andreee
    Level 24  
    Witam prosiłbym o jakieś porady jaki agregat zakupić aby awaryjnie zasilać oświetlenie domu, kilka odbiorników i pompe 1 fazową ( pompa to zestaw grudziądz, silnik 1 fazowy),. Ostatnio dramat, bez prądu jestem już 5dzień w domu zimno bo elektronika na piecu nie funkcjonuje, nie ma wody i ogólnie lipa:( Prosiłbym ewentualnie o jakieś linki do aukcji... no i najlepiej jakby agregat był tak do 2tys. zł Pozdrawiam
  • Helpful post
    Rzuuf
    Level 43  
    Witam!
    Policz sam, ile masz żarówek i o jakiej mocy, a do tego dodaj conajmniej 5-krotną moc pompy (prąd rozruchowy silnika 1 - fazowego jest dość duży!).
    Jeżeli masz 10 żarówek 100W (tu warto je wymienić na energooszczędne świetlówki 20 - 25W), a pompa jest na 200W, to wystarczy Ci 2kW, ale wtedy nie będziesz mógł używać ani żelazka, ani pralki, ani czajnika elektrycznego, ani kuchni. Jeżeli chcesz mieć "normalne życie", to trzeba myśleć o agregacie powyżej 5kVA. Jeżeli Twoja instalacja w domu jest 3-fazowa, to agregat też powinien być 3-fazowy.
    Widziałem aukcję z ceną poniżej 2 tys. (numer 887357402)
    WRaq
    Level 2  
    Z tego co się dowiedziałem w poście powyżej, to silniki 1-fazowe naprawde aż tyle prądu potrzebują?

Chcę zbudować u siebie instalacje awaryjną równoległą do istniejącej (wydzielony obwód) gdzie w normalnej pracy będzie podłączony sprzęt pod UPS'em 3kW zaś w przypadku awarji zasilania chiałabym zasilać ów sprzęt ograniczony do minimum (załóżmy 0,5kW) oraz hydrofor (1,2kW) + pompa centralnego (0,2kW) + lodówka (0,2 kW) + oświetlenie (0,1 kW)
    Planowałem zakup agregatu o mocy rzędu 3,5 kW. (0,5+1,2+0,2+0,2+0,1 =~ 2,2kW)
    Z tego co wiem, to zarówno UPS'y jak i agregaty mają coś takiego jak chwilowy prąd zwarciowy o dość dużej mocy, Czy to nie wystarczy na rozruch silnika 1-fazowego.
    Hydrofor załącza mi sie na ok 90 sek, zaś pozostałe urządzenia pracowały by w trybie ciągłym.
    Czy taka moc agregatu mi wystarczy ?
    Rzuuf
    Level 43  
    Każda próba załączenia hydroforu będzie Ci "wywalać" zasilanie awaryjne. Dla hydroforu 1,2kW musisz dysponować nadwyżką mocy nawet 10kW.
    Poczytaj tutaj:
    http://www.sciaga.pl/tekst/27254-28-opis_silnikow_elektrycznych

UPS zasilany z 2 akumulatorów 12V/50Ah dysponuje energią ok. 1,2kWh - ale przy poborze 1,2kW on "pociągnie" tylko 1/2 godziny, gdyż przy dużych poborach prądu pojemność akumulatorów baaaardzo spada. Porównaj: jak długo można kręcić w samochodzie rozrusznikiem, zanim akumulator nie odmówi zasilania? To jest podobny pobór prądu! Jeżeli w UPS-ie są mniejsze akumulatory, to może się okazać, że masz zapas energii na mniej, niż 10 minut.

Osobna instalacja dla zasilania awaryjnego nie jest potrzebna, możesz oba źródła wybierać stycznikiem zasilanym z sieci zewnetrznej: prąd jest - stycznik przełącza na elektrownię, prądu nie ma - stycznik w pozycji spoczynkowej łączy na agregat.
    WRaq
    Level 2  
    Wydzielona sieć i tak będzie i tak. UPS służy tylko do zasilania elektroniki i ma 6 akumulatorów po 12Ah.
    Natomiast interesuje mnie przełączenie pompy hydroforowej (ręcznie) z sieci miejskiej do agregatu.
    Schemat blokowy docelowy:

[Sieć] --> 1z(2+1) -->  [UPS] = wydzielony obwód (elektronika)
                   /  
          [Agregat]
                   \ hydrofor + ogrzewanie + lodówka

Obecnie jest tylko górna część z przełącznikiem faz 1 z 3. Natomiast docelowo, będę chciał na fazę o najmniejszym znaczeniu podpiąć UPS'a i przy pojawieniu się napięcia na tym styku automatycznie załączy mi wydzielony obwód.

Z tego co widze, to problem będzie z silnikami. Zastanawiam się jak na budowach z agregatu odpalają różnego rodzaju wiertarki, betoniarki, urządzenia do rzucania tynku na ściany itp. Czy oni także maja 10x większą moc agregatu do rozruchu?
    Według mnie zapas mocy 100% powinien wystarczyć i myślę, że agregat o mocy 4,5kW max 6kW z pewnością wystarczy. Jak zrobie testy to dam tu znać.

Znalazłem w sieci informacje o doborze generatora Dokument PDF, może komuś się przyda.