Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Piekarnik Amica model GH0303. Problem z programatorem

robercik5 16 Jan 2010 20:48 9165 7
Relpol
    robercik5
    Level 11  
    Witam.
    Mam następujący problem.
    W kuchence amika programator 13868-002 po włączeniu napięcia programator natychmiastowo odcina przekaźnikiem zasilanie idące na piekarnik.
    Model GH0303.
    Typ kuchenki EGH3.33ZpTeOSrL.
    Ma ktos jakis pomysł co moze być nie tak??
  • Relpol
    pawel12
    Level 19  
    O ile dobrze zrozumiałem , to u Ciebie jest wszystko w porządku .Po podaniu napięcia na zegar przekażnik odcina zasilanie ,jak na zegarze ustawisz czas ,to wtedy przekażnik przełącza styki na zasilanie piekarnika.
  • Relpol
    robercik5
    Level 11  
    Nie przekaźnik powinien podawać napięcie na piekarnik a odłączać dopiero po minięciu czasu pieczenia.
    pp1964
    Level 24  
    Uwaga!
    W przypadku pierwszego uruchomie-
    nia piekarnika lub wyłączenia z sieci
    elektrycznej i ponownym jego włącze-
    niu, w polu wyświetlacza ukażą się
    pulsujące cyklicznie zera „0.00”. Na-
    leży ustawić czas bieżący programa-
    tora, (patrz obsługa i programowanie).
    Brak nastawy czasu bieżącego unie-
    możliwia pracę piekarnika.

Komunikat w instrukcji jest podobny.
    telmut
    Level 20  
    Poczytaj dobrze instrukcje programatora a później sformułuj dokładniej pytanie
    robercik5
    Level 11  
    Z instrukcja zapoznałem się wielkokrotnie. Zegar jest oczywiscie ustawiany. Po odłączeniu zasilanie programatora przekaźnik jest zwarty i wszystko działa. Po włączeniu zasilania do programatora natychmiastowo rozwierany jest przekaźnik odpowiadający za dostarczenie zasilania do obwodu piekarnika.
    Przekaźnik ten prawdopodobnie odpowiada za odcięcie zasilania w funkcji blokady dla dzieci oraz za wyłączenie grzania o ustalonej godzinie.W chwili obecnej ominąłem w obwodzie piekarnika ten przekaznik i zwarłem go na stałe.

Ps. Wyprzedzając wasze odpowiedzi powiem ze próbowałem na programatorze zarówno włączać jak i wyłączać blokadę dla dzieci. Jak również zrobiłem kilka cykli wyłączenia piekarnika przez programator.Przekaźnik nawet nie zareagował i ciągle byłe w stanie rozwarcia. Dodatkowo programator nie posiada zadnych funkcji diagnostycznych (np.test grzałek lub silnika) które mogłyby wymuszać na programatorze rozłączenie obwodu piekarnika.

Prawdopodobnie padł programator jednak jego koszt powoduje ze pozostawię po porostu zwarty przekaźnik. I zrezygnuje z automatycznego wylączania piekarnika i blokady dla dzieci.
    telmut
    Level 20  
    Powinno być tak:
    Brak prądu – styki przekaźnika zwarte
    Podłączenie prądu - styki przekaźnika rozwarte
    Po ustawieniu aktualnego czasu – styki zwarte
    Po ustawieniu minutnika – styki zwarte
    Ustawienie półautomatyczne – styki zwarte a po upływie czasu rozwarte
    Ustawienie automatyczne np. 30 min – styki rozwarte a 30min przed końcem czasu ustawionego zwarte po upływie 30min znowu rozwarte.
    Naciśnięcie dwukrotnie przycisku „ręka” zwiera styki w dowolnej chwili (gdy nie były zwarte)
    Tak powinno być
    sieradz bartek
    Level 2  
    Ja miałem ten sam problem i wystarczyło podgrzać zwykłą suszarką przekaźnik