Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Komputer włącza się i za chwile restartuje

arecki09 16 Sty 2010 22:49 2859 12
  • #1 16 Sty 2010 22:49
    arecki09
    Poziom 17  

    Witam mam problem dzisiaj pracowałem na moim staruszku ( semprom 1,4 512 ram 128MB grafiki w geforce). Wyłączyłem go wyszedłem wróciłem próbuje go odpalić a tu zonk komputer się włącza pokazuje się menu wyboru systemu wybieram system i restart to próbuje znowu i zero skutku. Co dziwne nie chcę się uruchomić ani pierwszy ani drugi system chociaż oba były sprawne. Otworzyłem go zostawiłem płytę monitor klawiaturę i dysk i nadal się resetuje. Sprawdzałem ram memtestem wszystko ok dysk po chkdsk też nic nie zmienił. Kondensatory są ok. Znalazłem dysk na sata i podłączyłem go zaczynam instalować Windowsa pierwszy etap przebiega pomyślnie komputer się resetuje i potem staje na komunikacie " Dowolny klawisz...". Nie wiem co z nim jest i co mogło siąść tak szybko. Jak się uruchomił to nie pracowałem na nim dłużej niż 30 min. Po odłączeniu wszystkiego i zostawieniu samego MOBO to pikania są także procka nie obwiniam. Jeszcze przy próbie odpalenia go na madrivie rescue to wyskakuje komunikat o niepowodzeniu bootowania drive coś tam. Bardzo proszę o pomoc.

    0 12
  • #2 16 Sty 2010 23:06
    ikarus78
    Poziom 18  

    a moze zasilacz przy skoku napiecia (wlaczanie) padl - w sumie swoje lata juz ma - sprawdzales na innym??

    0
  • #3 16 Sty 2010 23:19
    artur527
    Poziom 17  

    Witam - myślę że kolega ikarus78 ma rację miałem taką samą usterkę i po wymianie zasilacza komputer działał prawidłowo.

    0
  • #4 16 Sty 2010 23:25
    arecki09
    Poziom 17  

    Nie wykluczam takiej możliwości w poniedziałek załatwię jakiś zasilacz i sprawdzę na innym. napiszę o wynikach w poniedziałek.

    0
  • #5 16 Sty 2010 23:51
    ikarus78
    Poziom 18  

    arecki jak masz kawalek miernika to sprawdz napiecia - przy pierwszym starc ie edzie jasne - albo podepnij na poczatek od jakiegos sasiada ;-) bedziemy pomalu eleiminowac co sie dzieje

    0
  • #6 17 Sty 2010 00:06
    arecki09
    Poziom 17  

    Właśnie w tym problem że mieszkam w takiej ni to miasto ni wieś i nie mam od kogo pożyczyć większość to potrafi jedynie włączyć kompa internet i na naszą-klasę wejść dlatego jak w poniedziałek będę wracał z uczelni to wpadnę do zaprzyjaźnionego sklepu i pożyczę do wtorku i będę miał jasność. Ogólnie w tym kompie płyta jest bardzo czuła na napięcia. Komputerek ma ok 5 lat to ma się prawo coś dziać tylko że tak nagle. No coż poczekamy do poniedziałku. Miłego weekendu.

    0
  • #7 17 Sty 2010 09:36
    domex32
    Moderator Samochody

    Sprawdź taśmy, dysków i napędów, zamień miejscami, ewentualnie dokona próby na innym CD-rom czy DVD-rom co posiadasz.

    0
  • #8 17 Sty 2010 13:54
    arecki09
    Poziom 17  

    Rozłożyłem go złożyłem ponownie i niestety takie same efekty. Czyli czekam do jutra. Boję się że to może być MoBo bo miałem bardzo podobny prawie identyczny przypadek i wtedy padła płyta główna ale zobaczymy jutro.

    0
  • #9 19 Sty 2010 20:38
    arecki09
    Poziom 17  

    Załatwiłem zasilacz i niestety jest ta sama sytuacja co na starym. Jest to najprawdopodobniej uszkodzona płyta główna gdyż dyski pracują są widzialne nie mają błędów ram przeszedł wszystkie możliwe testy pozytywnie a napęd też jest ok. Karta graficznej nie podejrzewam gdyż nigdy jej nie podkręcałem a chłodzenie i pasta jest w porządku. Także nie wiem czy warto jeszcze męczyć się dla tych 1,4GHz. Może kupię jakiegoś della na intelu z 2,4.

    Dodano po 1 [godziny] 23 [minuty]:

    Panowie nawywijałem. Uwaliłem sobie teraz laptopa. I to chyba z własnej winy. Usunąłem przez przypadek na obu partycjach foldery RECYKLER i na partycji c plik ntdect czy coś w podobie to było coś aplikacja ms-dos i teraz laptop ma taką samą sytuację jak stacjonarny. Czy da się to naprawić. Bardzo proszę o szybką odpowiedź.

    0
  • #10 19 Sty 2010 20:41
    Lzep
    Poziom 39  

    Lepiej już nic nie rób, bo popalisz "przez przypadek" wszystko w okolicy - nie masz pojęcia o komputerach -> serwis !

    0
  • #11 19 Sty 2010 21:22
    arecki09
    Poziom 17  

    Tu mnie kolego obraziłeś właśnie przywróciłem do życia laptopa ale po przywróceniu tego pliku na stacjonarnym nadal brak reakcji także problem nadal występuje.

    Przestroga dla wszystkich którym zaatakuje wirus plik ntdetect.com nie usuwajcie go ani nie modyfikujcie najlepiej jest go podmienić przez konsole.

    0
  • #12 20 Sty 2010 17:02
    michalw877
    Poziom 11  

    Podobny obiaw miałem ale to była wina chipsetu który sie przegrzewał

    0
  • #13 09 Kwi 2011 08:24
    arecki09
    Poziom 17  

    Po tak długim czasie ale skutek w tej sprawie przyniosło podgrzanie chipsetu. Najwyraźniej utworzyły się jakieś zimne luty. Temat uważam za zamknięty.

    0