Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Hyundai DeluxScan 7770

Aleksander Bobyk 09 Jan 2003 13:07 2412 6
    Aleksander Bobyk
    Level 11  
    Mam taki problem z monitorem Hyundai DeluxScan 7770:

Wyłączenie systemu (zasilacz ATX) lub jego wstrzymanie nie powoduje wygaszenia monitora (power off), a przejście w stan "aging mode", w którym ekran cały czas świeci niebiesko-fioletową poświatą. Całkowite wyłączenie monitora jest możliwe tylko wyłącznikiem sieciowym.

Posiadam kartę graficzną Gigabyte Radeon 8500 DeLuxe. Z moim monitorem w systemie Windows 98SE poprawnie współpracują tylko sterowniki Omega wme-radeon-4-13-01-9031 (maj 2002 r.). Wszystkie inne sterowniki zarówno starsze, jak i nowsze (oryginalne ATI oraz OEM - również Gigabyte) po zainstalowaniu dają na ekranie całkowicie zielony obraz bez możliwości usunięcia lub poprawy tego koloru. Sprawdzenie funkcjonalności karty graficznej na innym monitorze daje wyniki poprawne, więc wszystko wskazuje na usterkę mojego monitora.

Proszę o pomoc! Alex
    Richi
    Level 39  
    Sprawdzales ten monitor na innym kompie ???
    A co sie dzieje jezeli odlaczysz monitor od kompa ???
    Sprawdzales ten moni na innym kompie ???
    Moze byc ze to karta z moni sie gryzie.
    Aleksander Bobyk
    Level 11  
    Witam!

Dzięki za zainteresowaie tematem. Monitora z innym komputerem nie sprawdzałem. Za to do mojej maszyny podłączyłem również Hyundaia 5870 i wszystko było OK - tzn. karta graficzna i wszystkie sterowniki chodziły super poprawnie. Myślę więc, że jest to wina monitora. Może faktycznie jest to uszkodzenie (rozprogramowanie) pamięci wewnętrznej.
    Pozdrawiam - Alex
    tomek2000
    Level 24  
    A kabelek masz orginalny? A może w menu trzeba coś przestawić?
    Aleksander Bobyk
    Level 11  
    Witam!

Nie, nie - to zbyt banalne. Ja w komputerach siedzę od przeszło 18 lat, a w elektronice ze 2,5 raza dłużej, więc sam rozumiesz ...
    Przeczytaj jeszcze raz uważnie mój post, jak również drugi - cz. 2. Dowiesz się, że jest to najprawdopodobniej kwestia uszkodzenia (rozprogramowania) pamięci wewętrznej monitora. Problem w tym, że nie mam binarnego pliku z zawartością pamięci, brak mi schematu monitora, więc nawet nie wiem, czy jest jedna kość pamięci, czy dwie. Oczywiście to się zobaczy we wnętrzu, ale póki co trzeba jeszcze dozbierać niezbędne infromacje.
    Pozdrawiam - Alex
    electro
    Level 18  
    tez mam hyundaia i przez przypadek sam tak zrobilem kiedys cos naprawialem cos i oparlem o przyciski, pojawil sie komunikat AGING MODE YES/NO jako ze jestem ciekawski zrobilem yes i tak juz mam :) ale niestety niewiem jak sie wchodzi w tryb seriwsowy zeby to wylaczyc
    petermar
    Level 11  
    aby to wyłączyć należy przez ok.10sekund przytrzymać wciśnięty jakiś przycisk np.menu w czasie gdy komputer jest wyłączony. Pojawi się menu, gdzie można wł/wył. tryb aging mode. O ile oczywiście monitor nie jest uszkodzony(rozprogramowany) tak jak właśnie mój Hyundai 5870 dzisiaj się stał. Wtedy to pomoże tylko tyle, że będzie normalnie się wyłączał. Jutro jadę do serwisu/po gwarancji..buuu. Ile to może być?